Зображення користувача Петро Олар.
Петро Олар
  • Відвідувань: 0
  • Переглядів: 0

У Литві кажуть: Майдан виявив почуття Істини в українському народі...

Спецтема:

В Україні – Майдан і  Небесна сотня зробили за одну мить і ніч те, до чого йшли українці цілі століття. Треба пам’ятати про цю перемогу, яка далась ціною великих жертв  (Юазас Валюшайтіс).

В ці скорботні дні більше хочеться говорити про тих, хто віддав найдорожче – життя за Свободу та Гідність України. А коментувати з Литви про те, як в Україні  йде слідство, мені, українському кінорежисеру і журналісту, буде несправедливо, без тих, хто вистояв всі дні Революції Гідності, а також  без литовців, що нас підтримали в той нелегкий час, якось складно. Треба зробити так, щоб сьогодні майданівці не боялись говорити правду, а не думали про їх можливе переслідування сьогодні...

Я звернувся до учасниці тих подій українки Євгенії Л., що зараз перебуває в Литві. Євгенія в розмові з нами заявила свій погляд, чому в Україні не будуть розслідувати ті трагічні події, що забрали не одне життя: “Там багато чого замішано на неправді, і навіть коли горів Будинок профспілок, я і сьогодні запитую, чому горіли тільки люди, а техніка і меблі залишилась на поверхах цілими?  Після того були оголошення, які насторожували: в них просили тих, хто був учасником  подій подзвонити і номер, а хто і кому, головне для чого? Може так робили, щоб менше мати свідків.

Мені  і зараз перед очима спалені люди в Будинку профспілок – зараз нема слів  говорити про  ті дні, кажуть, збирають докази – всі вони були і є. Невже невідомо, хто тоді був на Майдані з “Беркута”, мабуть були і є зараз списки. Так само як знають майже всіх майданівців.

Мабуть головне: щоб була для завершення слідства політична воля,” – каже Євгенія.

Розуміємо: тайна слідства, але чому тоді майданівці, тільки за підозру в тім, що показав, де ховають машини і зброю прибічники Януковича, сидять роками в слідчих ізоляторах Чернігова чи інших міст України, а ті, хто явно вбивав і давав накази – мали час утікти або переміститись на посаді.

Люди вийшли на Майдан захищати свою гідність, їх були мільйони – кращих представників від народу. Втратили більше сотні і невже це так і залишиться таємницею?...

Розповідає Юазас Валюшайтіс, фотограф, патріот України і Литви, що особисто був на двох історичних Майданах в Україні: “У Литві в січні 25 років тому також розстріляли патріотів. І всі роки до сьогодні йде слідство, а винних нема.  Росія та Ізраїль не видають, навіть слідству тих підозрюваних у скоєнні злочину. Литовці розуміють винна система. Суспільство в Литві також обурене, що влада не хоче знайти істину. Мабуть, і в Україні аналогічно.

Сьогодні, на мою думку, варто, щоб  українці заспокоїлись і зрозуміли дерево росте довго і переживає багато злив, а не як помідор в теплиці. Воля це неодноразова акція. В Україні – Майдан і  Небесна сотня зробили за одну мить і ніч те, до чого йшли українці цілі століття. Треба пам’ятати про цю перемогу, яка далась ціною великих жертв.  

Весь дух вашого народу є в одній пісні, де мати знайшла  силу  і духовну зрілість простити і пам’ятати... це згадую пісню “Пливе кача”, яка стала сумним символом втрат Майдану.

І факт, що Майдан виявив почуття істини в українському народі – це більше, ніж  засудити одного беркутівця.  Головне: народ зрозумів, що влада не може бути бандитською і треба всім разом творити державу, в якій захочуть жити і правнуки наші. Наші спільні зусилля – це пам’ять.”

Ось так в литовці вшановують пам’ять Небесної сотні, такі плакати є в багатьох містах Литви.

Неповний перелік пам’ятних заходів:

19 лютого – в Каунасі в костьолі св. Георгія Мученіка (біля Каунаського Замку).відбудеться Служба Божа  та запалювання сотні свічок,  і спільна молитва та концерт – реквієм за участю Романа Коляди з України.

20 лютого – екуменічна Cлужба Божа з отцем Павлом з Вільнюса  відбудеться в суботу, о 12:00 в Соборі св. Михайла на алеї Лайсвєс, і спектакль "Неспалені Щоденники" про Майдан в Домі Офіцерів в Каунасі.

21 лютого, у неділю – у Вільнюсі, о 18:30 в Національному Театрі Драми спектакль"АБСОЛЮТНЕ ЗЛО" – про Війну в Україні та окупацію, та роздуми про зміни в душі людини під час таких злочинів... за участю українських та литовських акторів.

22 лютого – у місті Таураге прем’єра фільму “Небесна сотня у вирій полетіла” та зустріч з творчою групою та режисером фільму Петром Оларом.

В Литві пам’ятають – і це справедливо, тому що пам’ять є єдиною втіхою для рідних і тих, що віддали життя за Волю та гідність України.

Наші інтереси: 

Ще раз показати, наскільки Литва підтримує Україну.

Якщо ви помітили помилку, то виділіть фрагмент тексту не більше 20 символів і натисніть Ctrl+Enter
Підписуюсь на новини

Зверніть увагу

Передчуття Великого джигаду

Фільм і роман «Дюна» як війна людей і психопатів – три вибухові ідеї таємного послання Френка Герберта

Моад’Діб став рукою Господньою – і пророцтво вільних справдилося. Моад’Діб приносив мир туди, де була війна. Моад’Діб приносив любов туди, де панувала ненависть. Він повів свій народ до справжньої...

Останні записи

Кращий коментар

Зображення користувача Віктор Макаренко.
0
Ще не підтримано

Яке точне формулювання: "В Україні – Майдан і Небесна сотня зробили за одну мить і ніч те, до чого йшли українці цілі століття."

Коментарі

Зображення користувача Віктор Макаренко.
0
Ще не підтримано

Яке точне формулювання: "В Україні – Майдан і Небесна сотня зробили за одну мить і ніч те, до чого йшли українці цілі століття."

Зображення користувача Петро Олар.
0
Ще не підтримано

Сьогодні Литва сумує, якою ціною Україна здобуває Волю та Незалежність. Я в Україні не відчував такої вдячності Небесній сотні, яка зробила і Європу іншою, пробудила її від байдужості і дала зрозуміьти - що Україна серце Європи і спільний для європейців простір процвітання. Я щиро вклоняюсь литовським друзям за Любов і повагу до України та її народу...

Хай живе Міжмор’я!