Зображення користувача Любава Дзен.
Любава Дзен
  • Відвідувань: 0
  • Переглядів: 0

Світ проти окупації Монсанто. А Україна?15 причин не пускати на наші землі глобальні корпорації (частина 2)

Категорія:

Небезпека транснаціональних агро-корпорацій лежить зовсім в іншій площині, ніж всі звикли вважати. Поки увага акцентується виключно на екологічному аспекті та небезпеці для здоров’я людини, мало хто помічає глобальну загрозу.

Продовження. Попередня стаття (частина 1).

12. Якщо у вас випадково виросте ГМ-рослина - це буде протизаконним.

Одна з основних проблем - від ГМ-культур буде надзвичайно важко позбутися після того, як ми вирішимо, що вони були поганою ідеєю. Вченим ще потрібно знайти засіб контролю перехресного запилення, тому що незалежно від того, наскільки старанний фермер, що використовує тільки органічні добрива, що дотримується тільки природних методів вирощування, він все одно не зможе перешкоджати принесеної вітром пилку з сусіднього фермерського господарства, запліднення і перетворенню його культур в гібриди. Можна зменшити ступінь забруднення для деяких рослин, але з такими культурами, як рапс і кукурудза це практично неможливо.

Оскільки популярність ГМ-культур зростає, може вийти так, що ми не будемо в змозі вибирати між їх вживанням або НЕ вживанням, оскільки всі рослини будуть «заражені». Навіть купівля їжі з органічної етикеткою не заспокоїть вас, оскільки деякі керівні установи, такі як Міністерство сільського господарства США, не зніме статус органічної ферми, якщо рослини будуть перехресно обпилені ГМ-культурами.

Що станеться з фермером, який через перехресне запилення ненавмисно виростив культуру Монсанто?

Наприклад, Персі Шмейсеру, 74-річному канадському ріпаковому фермеру було пред'явлено позов від Монсанто, коли було виявлено, що його урожай містив велику кількість запатентованого гена Roundup Ready. Шмейсер сказав, що він не знав, як його поля стали забрудненими, але він підозрював, що це через сусідній ферми, на якій росли ГМ-культури. Так чи інакше, суд став на сторону Монсанто.

11. Боргова кабала і самогубства фермерів.




 

 

 

 

 

 

 

Сільське господарство – це завжди азартна гра, особливо в таких країнах, як Індія, де фермери сильно розраховують на сезон мусонів, щоб забезпечити достатньою кількістю води свої культури. Якщо мусонів не буває, тоді як їм вижити? З цієї причини і через безліч інших соціально-економічних проблем, кількість самогубств серед індійських фермерів просто зашкалило. Фермери займають гроші, щоб заплатити за ГМ-зерна бавовни, які, на жаль, вимагають в два рази більше води і не відповідають заявленим вимогам при боротьбі з комахами-шкідниками. Коли коробочні черв'яки продовжують знищувати рослини або мусони не приносять достатню кількість води, безнадійні фермери, роздавлені величезним боргом, не бачать іншого виходу, як випити склянку отрути. За останні 20 років в Індії покінчили з собою більше ніж 290 тисяч фермерів.

До цього, шкідники та бур'яни які стали нечутливими до хімікатів змушують фермерів витрачати все більше і більше грошей. До того ж, вони також юридично зобов'язані купувати нове насіння кожен сезон, якщо вони не хочуть, щоб їм було пред'явлено позов або спалені всі культури.

У той час як Монсанто дотримується своєї історії зростання врожайності серед сільськогосподарських культур, є багато тих, хто з цим не згоден, у тому числі в Міністерстві сільського господарства Індії. Міністерство повідомляє, що Bt-бавовна Монсанто була успішною протягом перших п'яти років, а тепер не краще, ніж будь-яка інша культура.
 

10. Відсутність державного нагляду.

У той час як 64 країни, включаючи Китай і Європейський Союз вимагають маркування генетично модифікованих продуктів, США (найбільший виробник ГМ-культур) як і раніше не мають таких законів. Це викликає великі труднощі для людей, які дійсно не хочуть вживати генетично модифіковані продовольчі продукти. Багато хто вже навіть і не знають, коли вони їдять ГМО. Наприклад, Міністерство сільського господарства США говорить, що 94% сої і 75% кукурудзи, вирощуваної в США, генетично модифіковане. По всьому світу люди їдять ГМО-продукти, а також продукти отруєні гербіцидами, причому в набагато більших кількостях, ніж вони думають. Крім того, більшість великої рогатої худоби годують модифікованими кормами. Таким чином  м'ясо накопичує в собі хімію і токсини. 
 

9. Уряд США покриває біотехнологів, та просуває їх інтереси в інших країнах. 

У серпні 2011 року на WikiLeaks було оприлюднене дипломатичне листування американських чиновників, в якому Державний департамент США займається по всьому світу лобіюванням для Монсанто та інших корпорацій, які мають відношення до біотехнологій, такі як ДюПон, Сингента, Баєр та Доу.

Американська некомерційна організація Food & Water Watch після довгого копирсання в архівах того самого листування, яке велася протягом п'яти років (2005-2009), опублікувала 13 травня 2013 свою доповідь під назвою «Посли біотехнологій: як Держдепартамент США просуває свою глобальну програму з виробництва зернових культур».

У ньому розповідається, як Держдепартамент США «займається лобіюванням програм і законів на користь використання біотехнологій у сільському господарстві інших країн, розробляє суворі пропагандистські кампанії задля покращення іміджу біотехнологій серед населення і нехтує очевидними запобіжними заходами і правилами при використанні біотехнологій, включаючи закони, які забороняють маркування продуктів що генно-модифікуються».

Крім того, прийнятий «Закон про захист Монсанто» позбавив федеральні суди можливості заборонити вирощування і продаж генно-модифікованих продуктів, незалежно від того, якої шкоди вони завдають здоров'ю споживачів і навколишньому середовищу. Навіть якщо буде доведено, що ті або інші продукти небезпечні для здоров'я, ніхто не зможе перешкодити Монсанто продавати їх людям.
 

8. Свідоме знищення традиційних, не гібридних сортів рослин.

В рамках зусиль по сприянню впровадження генетично модифікованого посівного матеріалу, традиційні сорти були заборонені в багатьох державних банках насіння. Адже влада зацікавлені у заохоченні нових руйнівних біотехнологій.

Крім того, що ГМ-ферми займаються монокультурою, тобто вирощують тільки один вид рослин (наприклад, кукурудзу, сою, рис), так ще й всі рослини в межах цього виду генетично ідентичні. Така одноманітність культур викликає занепокоєння, так як це робить наші продукти харчування особливо чутливими до змін клімату, до хвороб і шкідників. Що, без сумнівy, на руку виробникам хімї.

Такі компанії, як Монсанто, крім того, перешкоджають біорізноманіттю культурних сортів рослин: злаків, овочів, фруктів. Для цього систематично скупається насіння інших фірм та підмінюються звичайні сорти генетично модифікованими аналогами. 

В деяких країнах на законодавчому рівні заборонена практика обміну насіння серед фермерів.

 

Якщо ви помітили помилку, то виділіть фрагмент тексту не більше 20 символів і натисніть Ctrl+Enter
Підписуюсь на новини

Зверніть увагу

Френк Герберт: Ну як вам друге дно Вулика Геллстрома?

«Вулик Геллстрома», «Дюна» і 10 принципів Джигаду – політичний проект Френка Герберта

«Життя у вулику передбачає не регламентовану монотонність, а МЕТАМОРФОЗУ. Коли комаха досягає межі своїх можливостей, вона чудесним чином перетворюється на абсолютно нову істоту. У цій метаморфозі я...

Останні записи

Кращий коментар

Зображення користувача Любава Дзен.
0
Ще не підтримано

Дуже просто! Поясню.

Зараз дуже стрімко зникають старі сорти рослин. Вони стійкі до хвороб, шкідників, містять значно більше корисних мікроелементів ніж сучасні, та здатні пристосовуватись, еволюціонувати разом із наймалішими змінами у ґрунті, мікро- та макро- кліматі.
Швидкі зміни у навколишньому середовищі я спостерігаю навіть на прикладі свого села протягом кількох років. Повністю змінюються природні ландшафти,в знайомих мені ярах вже ростуть зовсім інші види рослин, в іншому співвідношенні.
ГМ-рослини не здатні пристосовуватись до змін. В нових не модифікованих сортах рослин теж не культивується стійкість.
Це веде у глухий кут. Все частіше говорять про продовольчу кризу.

Коли люди чують про сортове різноманіття, вони уявляють собі смакові якості, але воно потрібне не тільки за для гастрономічних ізисків.
Чи замислюються над цим мешканці міст, коли ідуть у супермаркет?
Чи замислюються над цим мешканці села, коли починають вирощувати у себе на ділянках «модні» яблука, чи помідори «товарного вигляду», та ще й купляючи насіння у пакетиках?
Чи знають про це сироїди, що їх смачне яблуко може бути і не гм, але збіднене поживними елементами, заради гарного блиску.
Монсанто в курсі до чого все їде, тому, намагаються монополізувати не тільки вирощування гм-рослин, але й традиційних. Тому і банк насіння. Бо де ж потім люди будуть його шукати, коли втратять своє?

Коментарі

Зображення користувача cBіт Розумний.
0
Ще не підтримано

uk.wikipedia.org/wiki/Всесвітнє_сховище_насіння
Незрозуміло лише, чому ці трансгенні гіганти (Дюпон, Сингента) засвітилися в цьому проекті.

"Народ не повинен боятися влади. Влада повинна боятися народу"
"V означає ВЕНДЕТТА"

Зображення користувача Любава Дзен.
0
Ще не підтримано

Дуже просто! Поясню.

Зараз дуже стрімко зникають старі сорти рослин. Вони стійкі до хвороб, шкідників, містять значно більше корисних мікроелементів ніж сучасні, та здатні пристосовуватись, еволюціонувати разом із наймалішими змінами у ґрунті, мікро- та макро- кліматі.
Швидкі зміни у навколишньому середовищі я спостерігаю навіть на прикладі свого села протягом кількох років. Повністю змінюються природні ландшафти,в знайомих мені ярах вже ростуть зовсім інші види рослин, в іншому співвідношенні.
ГМ-рослини не здатні пристосовуватись до змін. В нових не модифікованих сортах рослин теж не культивується стійкість.
Це веде у глухий кут. Все частіше говорять про продовольчу кризу.

Коли люди чують про сортове різноманіття, вони уявляють собі смакові якості, але воно потрібне не тільки за для гастрономічних ізисків.
Чи замислюються над цим мешканці міст, коли ідуть у супермаркет?
Чи замислюються над цим мешканці села, коли починають вирощувати у себе на ділянках «модні» яблука, чи помідори «товарного вигляду», та ще й купляючи насіння у пакетиках?
Чи знають про це сироїди, що їх смачне яблуко може бути і не гм, але збіднене поживними елементами, заради гарного блиску.
Монсанто в курсі до чого все їде, тому, намагаються монополізувати не тільки вирощування гм-рослин, але й традиційних. Тому і банк насіння. Бо де ж потім люди будуть його шукати, коли втратять своє?

Зображення користувача Явсе Світ.
0
Ще не підтримано

Десь читав,що через одне покоління людей,що харчуються продуктами ГМО будуть проблеми із продовженням роду природнім способом..так що не важко уявити невеселе майбутнє простого люду..адже вже тепер роботи замінюють працівників,у банках все більше терміналів і все менше красивих касирок,штучний інтелект грає у шахи ,водить авто,пише статті і володіє мечем краще за самурая(вчора була новина про це по ТВ)..так що запускається програма м'якого регулювання населення Землі..Хочемо ми цього чи ні,але у хижому світі боротьби,нема місця сентиментам..

Вірю в те, що розумію.

Зображення користувача Миро Продум.
0
Ще не підтримано

Добре, що не існує генетично модифікованої прани :)

Явсе Світ каже:
Десь читав,що через одне покоління людей,що харчуються продуктами ГМО будуть проблеми із продовженням роду природнім способом..так що не важко уявити невеселе майбутнє простого люду..адже вже тепер роботи замінюють працівників,у банках все більше терміналів і все менше красивих касирок,штучний інтелект грає у шахи ,водить авто,пише статті і володіє мечем краще за самурая(вчора була новина про це по ТВ)..так що запускається програма м'якого регулювання населення Землі..Хочемо ми цього чи ні,але у хижому світі боротьби,нема місця сентиментам..

Освячуйся! Озброюйся! Плодися!

Зображення користувача Альберт Саїн.
0
Ще не підтримано

Давно я вже як цю тему залишив у своїй увазі після того як кільканадцять років тому також нею переймався.

Так як ця стаття є 2 частиною. то я спробую випередити квакуючі коментарі своїм власним кваканням=)

Вся нинішня біда із цим ГМО полягає у тому, що теперішній нині головний окупант України із тиловим захистом з боку столичного окупанта може запросто усі ті кільканадцять років тому полохливих переживань про ГМО в Україні втілити у реальність...
Адже на війні як на війні, якщо не ми їх, то вони нас..