Зображення користувача Олена Каганець.
Олена Каганець
  • Відвідувань: 0
  • Переглядів: 0

Судний день. Як роботи забирають у людей роботу

Сфера обслуговуючого персоналу і офісних працівників схильна до найбільш численного скорочення штату з наступною заміною програмами і роботами. Нове слово в світі розробок штучного інтелекту було внесено командою британських дослідників Університетського коледжу Лондона.

На цьому тижні в науковому виданні PeerJ був опублікований звіт, в якому розповідалося про розробки обчислювальної машини, яка зуміла передбачити 79 відсотків рішень Європейського суду з прав людини.

Висновки, зроблені комп'ютерним суддею, базуються на текстовому аналізі законів, а також судових прецедентів. Координатор команди доктор Ніколаос Алетрас вважає, що подібна система не націлена на заміну людської праці машинною, а скоріше спрямована на допомогу в подальшому процесі прийняття рішень.

 

 

На даний момент існує великий попит на виробничих роботів і автоматизовані програми. Наприклад, компанія Adidas випустила свою першу партію взуття, використовуючи ресурси нового повністю автоматизованого заводу SpeedFactory в Німеччині.

Компанія Foxconn, яка виробляє електроніку, також скоротила штат свого персоналу в два рази, завдяки автоматизації процесів. Понад 50 тисяч людей в китайській провінції Цзянсу втратили свої робочі місця.

Однак прогрес в сфері робототехніки ступив набагато далі роботів з синіми комірцями.

 

У 2014 році японська компанія Aldebaran Robotics випустила робота Pepper. Він вміє розпізнавати емоції людини по міміці і голосу, а також самостійно навчатися. За словами співробітників компанії, мета робота - зробити людину щасливою. У чому полягає людське щастя в розумінні робота -  невідомо, проте японські громадяни так перейнялися любов'ю до Pepper, що в цьому році він став першим офіційним учнем-роботом місцевої школи в Фукусімі.

Ось уже чотири роки на Марсі живе робот-дослідник Curiosity. Робот був розроблений компанією Boeing, і в сферу його завдань входить збір інформації про Червону планету, а саме - чи можуть люди жити в умовах Марса. Марсохід живиться плутонієм-238 і має безліч дослідницьких інструментів: від звичайних камер спостереження до цілої хімічної лабораторії.

Робот-письменник

Існує стереотип, що роботи не можуть виконувати творчу роботу, тому письменникам, художникам і музикантам можна спати спокійно. Але це не так. У 2014 році компанія Associated Press прийняла до себе в штат робота-журналіста, що генерує тексти зі спортивної та економічної тематиками. Продуктивність такої програми висока - близько тисячі колонок, оглядів і новин в місяць.

А цієї весни робот в Японії майже зумів виграти престижний літературний конкурс. Члени журі зізнаються, що навіть не запідозрили каверзи, хоча електронний письменник назвав свій літературний твір "День, коли робот напише роман".

Або ще одне творіння іншого розумного робота - варіація на тему роману "Анна Кареніна", написана в стилі Харукі Муракамі, хоч і вийшла вельми специфічною, але якийсь час користувалася успіхом і продавалася в книжкових магазинах.

Не залишилася повз увагою і музика. Девід Коуп, композитор, професор Каліфорнійського Університету розробив спеціальну програму EMI (Experiments in Musical Intelligence), яка дозволила генерувати музику, аналізуючи різні існуючі стилі. Програма отримала сценічний псевдонім Emily Howell і випустила два музичні альбоми, які користувалися комерційним успіхом.

Боротьба за штуні "мізки"

Дослідження штучного інтелекту стало правилом хорошого тону для кожної поважаючої себе великої корпорації, орієнтованої на виробництво техніки і програмного забезпечення. Apple не стала винятком і у вересні придбала вже третю компанію, що займається дослідженнями штучного розуму. Tuplejump - індійський стартап, робота якого спрямована на автоматизацію аналізу баз даних різного змісту.

Деякі компанії вирішили об'єднати зусилля з розробки і взаємодії зі штучним інтелектом. У вересні Windows, IBM, Google (Deep Mind), Facebook анонсували створення власного альянсу Partnership on AI, метою якого стане об'єднати власні бази даних і фахівців для роботи над усерозуміючою і всезнаючою машиною.

Роботи наступають

У 2013 році економістом Карлом Бенедиктом Фреєм і інженером Майклом Осборном була опублікована наукова стаття "Майбутнє зайнятості: наскільки праця піддається комп'ютеризації". Вчені вважають, що сфера обслуговуючого персоналу і офісних працівників схильна до найбільш численного скорочення штату з наступною заміною програмами і роботами.


За прогнозами такі офісні спеціальності, як помічник юриста, бухгалтер, адміністратор та інші професії, що вимагають постійного повторення дій, введення інформації, скоротяться на 58 відсотків.


Якщо говорити про промислових роботів, то аналітики з IFR (International Financing Review) прогнозують щорічний дванадцятивідсотковий приріст покупки робототехніки в усьому світі. І якщо в 2010-2014 цей щорічний приріст був десятивідсотковим - продавалося до 100 тисяч одиниць техніки, - то до 2017 року ця цифра сягне 300 тисяч.

Вже в 2013 році в Японії на кожні 10 тисяч працівників припадало 1500 роботів. Друге місце за цим показником посіла Німеччина - там на кожні 10 тисяч працівників заводу припадало 1100 роботів.

Так, як це сталося і з Foxconn, багато компаній перейшли на комп'ютеризацію трудового процесу і скоротили штат, витрати і підвищили безпеку. Але також існують і ті, хто повертається до людської праці, пояснюючи це унікальністю властивостей продукту.

Компанія Mercedes заявила, що роботи не здатні вирішити ту величезну кількість завдань, з якими стикається кожен збирач автомобіля, і тому, повертається до людських рук замість машинних маніпуляторів.

 

Наші інтереси: 

Цікаво. 

Якщо ви помітили помилку, то виділіть фрагмент тексту не більше 20 символів і натисніть Ctrl+Enter
Теги: 
роботи
Підписуюсь на новини

Зверніть увагу

Передчуття Великого джигаду

Фільм і роман «Дюна» як війна людей і психопатів – три вибухові ідеї таємного послання Френка Герберта

Моад’Діб став рукою Господньою – і пророцтво вільних справдилося. Моад’Діб приносив мир туди, де була війна. Моад’Діб приносив любов туди, де панувала ненависть. Він повів свій народ до справжньої...

Останні записи

Кращий коментар

Зображення користувача Явсе Світ.
0
Ще не підтримано

Важливість теми у цій статті на мою думку заслуговує більше ніж на двійку.

Вірю в те, що розумію.

Коментарі

Зображення користувача Явсе Світ.
0
Ще не підтримано

Важливість теми у цій статті на мою думку заслуговує більше ніж на двійку.

Вірю в те, що розумію.

Зображення користувача Олена Каганець.
0
Ще не підтримано

ОК, поставимо трійку :-)