Зображення користувача Олена Каганець.
Олена Каганець
  • Відвідувань: 0
  • Переглядів: 0

США і Китай: Стейк, картопляне пюре, а потім крилаті ракети

Категорія:

Сі був готовий до гіршого. Протягом декількох місяців Трамп критикував Китай. Він вже показав, як слід поводитися з китайськими економічними делегаціями. Могутній правитель КНР здогадувався, що візит в США не буде легкою прогулянкою. Але на військовий удар в Сирії він не сподівався.

17040701.jpg

© REUTERS, Carlos Barria

Перша зустріч американського президента Дональда Трампа і голови КНР Сі Цзіньпіня пройшла у своєрідній обстановці - між гумором і жахом, пише Аксель Постінетт (Axel Postinett) у своїй статті "Steak, Kartoffelpüree und dann Marschflugkörperв Handelsblatt.

Спочатку – під час фотосесії перед спільною вечерею – Трамп ще грав роль гостинного господаря будинку з дружніми рукостисканнями і в мирному настрої.

«Ми вже провели інтенсивні переговори», - сказав Трамп нібито спокійно. А потім - з натяком на свою антикитайську риторику - додав: «І я поки що абсолютно нічого не отримав». Пролунавший сміх і оплески Сі стали нагородою для Трампа.

Під час передвиборних перегонів Трамп уже показав, як слід поводитися з китайськими економічними делегаціями. «З'їсти гамбургер з McDonalds, а потім будемо працювати». О 22-ій годині за місцевим часом у Флориді, на гольф-курорті «Мар-а-Лаго», Трамп перервав робочу вечерю, щоб повідомити, що США випустили 59 крилатих ракет по військових цілях у Сирії. Американська акція відплати у відповідь на хімічну атаку. Не минуло й трьох місяців з тих пір, як американський президент став військовим президентом.

Для Сі це, безумовно, не найприємніша ситуація. Не тільки тому, що він в одну мить перетворився з головної дійової особи на другорядного персонажа. Один з основних пунктів його дводенного візиту в США - конфлікт в Північній Кореї. Північнокорейський диктатор знаходиться під захисним щитом Китаю на шляху до ядерної держави, і Трамп натякнув на це: «Якщо Китай не вирішить проблему (Північної Кореї - прим. ред.), це зробимо ми».

Сі, могутній правитель КНР, здогадувався, що візит в США не буде легкою прогулянкою. Разом зі своєю дружиною і величезною делегацією з китайських політиків, держслужбовців і економічних магнатів він зупинився не на розкішному курорті Трампа у Флориді. Він вибрав інший вишуканий готель Eau Palm Beach Resort & Spa, щоб на два дні розбити там свій штаб. Почуття задоволення, коли вдячний гість ночує в приватній резиденції президента, - такого задоволення він Трампу надати не хотів.

У китайській культурі гості в будинку господаря не поводяться по-панськи, не критикують і не висувають свої вимоги. Але саме з цією метою він прибув в США. Він хоче, щоб його сприймали як рівноправного партнера, коли по китайському телебаченню показуватимуть кадри його зустрічі з Трампом.

Але на військовий удар в Сирії він не розраховував. Після прибуття делегації в Палм-Біч і вітання міністра закордонних справ Рекса Тіллерсона в аеропорту він вирушив на курорт Трампа, де мала відбутися спільна фотосесія з рукостисканням з грубуватим американським президентом. Японський прем'єр Абе після тривалого рукостискання виснажено відвів очі, канцлеру Ангелі Меркель було навіть відмовлено в рукостисканні, нібито через те, що він не розчув запитання. Цього разу Трамп під час привітання друга Сі показав себе зі свого кращого боку.

Сі був готовий до гіршого. Протягом декількох місяців Трамп критикував Китай, тавруючи його економічним маніпулятором або знищувачем робочих місць. Китай протягом року нечесно поводився з Америкою, що зараз буде жорстко припинено, - такі обіцянки давав Трамп на передвиборних перегонах.

Протягом декількох місяців він загрожує ввести ввізні мита, але поки що нічого не сталося. Зате він спровокував Сі телефонною розмовою з главою Тайваню. Китай вважає Тайвань бунтівною провінцією, а не самостійною державою.

Але Трамп знає, що грубою лайкою нічого не досягти. Підприємець, що став президентом, зараз на міжнародній арені протистоїть досвідченій людині влади з багаторічною виучкою. Тихий і підкреслено ввічливий Сі звик до нападок і не приймає близько до серця критику, як Трамп. Разом з тим він проявляє жорсткість у справах, і йому є що запропонувати «найбільшому фахівцю по угодах».

Китай - друга за величиною економіка після США, торговий дефіцит у США з Китаєм становить 347 мільярдів доларів, що є невирішеною проблемою. Після того, як американський президент одним розчерком пера вирішив вийти з угоди про транс-тихоокеанське торгове партнерство, Сі з'являється на сцені як рятівник вільної торгівлі.

У рішенні північно-корейської проблеми Трамп нічого не зможе досягти без Китаю. Відкрита війна може виявитися для союзників Японії і Південної Кореї абсолютною катастрофою і без ядерної зброї.

Сі не може прийняти бажання Трампа фактично стерти Північну Корею з лиця землі. Це означало б спільний кордон з об'єднаною Кореєю при американському впливі. Переговори будуть йти важко, і навряд чи варто розраховувати на великі результати. У тому числі і з-за проблем з персоналом в уряді Трампа.

Китайський очільник приїхав з чітко вибудуваною командою вірних чиновників і політиків, що мають багаторічний досвід ведення переговорів. Трамп змушений виступати з мотивованою, але недосвідченою командою. Це помітно, серед іншого, як пише газета Politico, за «громадянською війною» в Білому домі. Задіяні Трампом новачки все більше ведуть «окопні бої» і змушені спостерігати, як усувають з посади їхню стратегічну опору, Стівена Беннона. Беннон демонстративно вирушив до Флориди на борту № 1 і стояв поблизу під час фотосесії.

Наші інтереси: 

Спеціаліст по угодах (новий президент США) ще не раз нас приємно здивує. Політика Трампа буде по-хорошому непередбачуваною, але цікавою і креативною.

Якщо ви помітили помилку, то виділіть фрагмент тексту не більше 20 символів і натисніть Ctrl+Enter
Підписуюсь на новини

Зверніть увагу

Передчуття Великого джигаду

Фільм і роман «Дюна» як війна людей і психопатів – три вибухові ідеї таємного послання Френка Герберта

Моад’Діб став рукою Господньою – і пророцтво вільних справдилося. Моад’Діб приносив мир туди, де була війна. Моад’Діб приносив любов туди, де панувала ненависть. Він повів свій народ до справжньої...

Останні записи

Кращий коментар

Зображення користувача Миро Продум.
0
Ще не підтримано

Дякую за гарний переклад!

Освячуйся! Озброюйся! Плодися!

Коментарі

Зображення користувача Миро Продум.
0
Ще не підтримано

Дякую за гарний переклад!

Освячуйся! Озброюйся! Плодися!

Зображення користувача Володимир Федько.
0
Ще не підтримано

Гарна робота! Дякую!

Воїн Світла ніколи не грає за правилами, написаними для нього іншими!