Зображення користувача Володимир Федько.
Володимир Федько
  • Відвідувань: 11
  • Переглядів: 13

Сталінська тактика "випаленої землі"/ Частина 1: Наказ № 0428 від 17.11.1941.

Червоній армії було наказано вдаватися до особливо жорстоких і підлих методів тероризування власного населення. Є свідчення людей зі спалених чекістами в німецькій формі сіл, про радянських убивць і паліїв, переодягнених у форму СС. Тактика терору і провокацій широко застосовувалася радянськими спецслужбами і надалі: наприклад, після війни в Україні лютували енкавеесники, переодягнені у форму бійців УПА, про що свідчить велика архівно-документальна база.

Не одне покоління радянської молоді виховувалося на прикладі «подвигів» Павліка Морозова, Павки Корчагіна, Зої Космодем’янської і т.п. Відносно героїзації діянь піонерів і комсомольців довоєнної пори ми поговоримо іншим разом, а сьогодні, напередодні чергової дати «вєлікой пабєди», є сенс поговорити про історію «подвигу Зої Космодем’янської»…

22 червня 1941 року Німеччина оголосила війну Радянському Союзу і нанесла превентивний удар по військовій потузі Червоної Армії, яка відмобілізовувалася і готувалася до «визвольного походу» в Європу. Жорстока війна покотилася теренами України, Білорусії і Росії… Вже було залишено Умань і Київ; вже десятки тисяч воїнів Вермахту і РСЧА полягли у боях; вже майже мільйон бійців і командирів РСЧА вирішили не воювати за Сталіна і здалися в полон; вже радянськими диверсантами були підірвані Дніпрогес, Хрещатик і Успенський собор в Києві…

Передові частини Вермахту наближалися до Москви і вже було прийнято рішення про евакуацію керівництва радянської держави з столиці…

17 листопада 1941 року Ставка Верховного Головнокомандування передала Військовим Радам армій наказ № 0428, підписаний І. Сталіним і Б. Шапошниковим, у якому говорилося:

Після багатьох років секретності цей наказ став доступним для істориків і дослідників. Його легенда в архіві: ЦАМО, фонд 208, опись 2511, единица хранения 173, стр. 199.

Також цей наказ наводиться у книзі: Сталин И.В. Cочинения. – Т. 18. – Тверь: Информационно- издательский центр «Союз», 2006. С. 283–284.

Тут ми стикаємося з черговою радянської загадкою. Відомий письменник Володимир Батшев, відповідально посилаючись на Центральний архів Міністерства оборони СРСР, в своїй чотиритомній епопеї «Власов» (т. 1, стор. 214, вид-во «Мости - Літературний європеєць», Франкфурт-на-Майні, 2001/2005) наводить інший варіант тексту лиховісного сталінського наказу (цитую в оригіналі):

«Из приказа Ставки Верховного Главнокомандования
№ 0428 от 17 ноября 1941 года:

“Все населенные пункты на расстоянии 40-60 км вглубь от линии фронта и на 20-30 км по левую и правую сторону от дорог, в которых находятся вражеские войска, должны быть сожжены и разрушены. Для уничтожения населенных пунктов в означенном радиусе приказываю использовать авиацию, артиллерию, а также команды разведчиков, лыжников и партизанские группы, которые должны быть оснащены бутылками с поджигательной смесью.

При вынужденном отходе наших частей на том или другом участке уводить с собой советское население и обязательно уничтожать все без исключения населенные пункты, чтобы противник не мог их использовать.

…Большинство задействованных на этом важном государственном задании ДОЛЖНЫ БЫТЬ ПЕРЕОДЕТЫ В ТРОФЕЙНУЮ ФОРМУ ГЕРМАНСКОГО ВЕРМАХТА И ВОЙСК СС (виділено В.Ф.)

Следует обратить внимание, чтобы после «карательной экспедиции» оставались свидетели, которые затем смогут поведать о злодеяниях фашистов. Это возбудит ненависть к фашистским оккупантам, облегчит вербовку партизан в тылу врага.

…Формирования, занятые в этом смелом предприятии, должны состоять из мужественных бойцов, которые должны быть представлены к правительственным наградам.

Ставка Верховного Главнокомандования
Верховный Главнокомандующий И. СТАЛИН
Начальник Генштаба Б. ШАПОШНИКОВ».

Легенда документа в архіві: ЦАМО СССР. Ф. 353. Оп. 5864. Д.1 Л.2.

Виникає питання: чи не є перший, найбільш поширений варіант сталінського наказу, результатом пізнішого «редагування»? Вважаю, що така версія вірогідна, оскільки в грудні 1941 року згідно з директивою Військової Ради Північно-Західного фронту за № 11052 наказ Ставки  № 0428 і всі інші накази, які базувалися на його основі, були вилучені з штабів! Зрозуміло, обидва варіанти наказу – бузувірські. Однак другий варіант, що приводиться В. Батшевим, прямо наказує Червоній армії вдаватися до особливо жорстоких і підлих методів тероризування власного населення. В. Батшев стверджує, що має «свідчення людей з спалених чекістами в німецькій формі сіл». За словами письменника, темою міфів про ВВВ він займається з 1965 року, коли Володимир Буковський розповів йому «про радянських убивць і паліїв, переодягнених у форму СС». Відзначимо, що ця тактика терору і провокацій широко застосовувалася радянськими спецслужбами і надалі: наприклад, після війни в Україні лютували енкавеесники, переодягнені у форму бійців УПА, про що свідчить велика архівно-документальна база.

В цей же день, 17 листопада, начальник штабу 5-ї армії генерал-майор Філатов, керуючись отриманим наказом СВГК №0428, підготував, а командуючий 5-ї армією генерал-лейтенант артилерії Говоров і член Військової ради 5-ї армії бригадний комісар Іванов затвердили детальний «План разрушения и уничтожения населенных пунктов и жилых построек на территории, занятой противником (в 50 километров зоне от переднего края обороны)» /назва документу подається мовою оригіналу – російською/.

Наступного дня 18 листопада 1941 року заступник начальника Штабу 5-ї армії підполковник Юдієвич і воєнком штабу 5-ї армії старший політрук видали відповідний наказ командирам стрілецьких дивізій № 32, 50, 82 і 144, до якого додавався вищевказаний план.

Архівна легенда документів: ЦАМО, фонд 208, опись 2511,  единица хранения 38, стр. 280 – 284.

В перелік населених пунктів, які підлягали знищенню, входив і населений пункт «ПЕТРИЩЕВО», в який і було направлено группу до якої входила Зоя Космодем’янська!

Продовження: Сталінська тактика "випаленої землі"/ Частина 2: Рейд в Петрищево, листопад1941-го.

Джерела:

  • ЦАМО, фонд 208, опись 2511, единица хранения 173, стр. 199.
  • Сталин И.В. Cочинения. – Т. 18. – Тверь: Информационно- издательский центр «Союз», 2006. С. 283–284.
  • ЦАМО СССР. Ф. 353. Оп. 5864. Д.1 Л.2.
  • ЦАМО, фонд 208, опись 2511,  единица хранения 38, стр. 280 – 284.
  • Блоги: gistory.livejournal.com/20006; 20563
Наші інтереси: 

Ми повинні знати ВСЮ ПРАВДУ про Другу світову війну, незалежно від того, під якими прапорами воювали українці: під прапорами РСЧА, під прапорами Вермахту чи під прапорами ОУН-УПА.

Якщо ви помітили помилку, то виділіть фрагмент тексту не більше 20 символів і натисніть Ctrl+Enter
Підписуюсь на новини

Зверніть увагу

Френк Герберт: Ну як вам друге дно Вулика Геллстрома?

«Вулик Геллстрома», «Дюна» і 10 принципів Джигаду – політичний проект Френка Герберта

«Життя у вулику передбачає не регламентовану монотонність, а МЕТАМОРФОЗУ. Коли комаха досягає межі своїх можливостей, вона чудесним чином перетворюється на абсолютно нову істоту. У цій метаморфозі я...

Останні записи

Кращий коментар

Зображення користувача Миро Продум.
0
Ще не підтримано

На Донбасі кацапи далі луплять по своїм - щоб не розслаблялися. Гібридна війна триває.

Освячуйся! Озброюйся! Плодися!

Коментарі

Зображення користувача Миро Продум.
0
Ще не підтримано

На Донбасі кацапи далі луплять по своїм - щоб не розслаблялися. Гібридна війна триває.

Освячуйся! Озброюйся! Плодися!

Зображення користувача Олена Каганець.
0
Ще не підтримано

Дякую за правду. Дякую за історію. Нарешті. Маємо право знати!

Зображення користувача Творимир Здобудьволя.
0
Ще не підтримано

Корисна публікація.
Пригадую, Тарас Бульба-Боровець в своїх спогадах також писав про застосування большевиками в 2-й світовій тактики випаленої землі.
А от слово КАНУН в українській мові означає:
канун -
Мед, пиво на храмове свято.

Немає релігії понад істину

Зображення користувача Творимир Здобудьволя.
0
Ще не підтримано

Тричі пробував редагувати свій коментар і тричі мене інформують, що немає доступу і "Будь ласка, зареєструйтеся, щоб отримати доступ до цієї сторінки"....

Немає релігії понад істину

Зображення користувача Миро Продум.
0
Ще не підтримано

Коментар редагується протягом 30 хвилин. Це нормальна практика документації дискусії.

Творимир Здобудьволя каже:
Тричі пробував редагувати свій коментар і тричі мене інформують, що немає доступу і "Будь ласка, зареєструйтеся, щоб отримати доступ до цієї сторінки"....

Освячуйся! Озброюйся! Плодися!

Зображення користувача Володимир Федько.
0
Ще не підтримано

Дякую, друже, виправив!

Буду вдячний, якщо дасте посилання на жерело - спогади Бульби-Боровця :-)

Воїн Світла ніколи не грає за правилами, написаними для нього іншими!