Зображення користувача Олена Каганець.
Олена Каганець
  • Відвідувань: 0
  • Переглядів: 0

Скажений Пес і друг України. Новий глава Пентагону

Джеймс Меттис виступає за більшу підтримку України і звинувачує Росію у військовому вторгненні. Він воював в Афганістані та Іраку, тому не є кабінетним генералом. Ветерани з великою повагою ставляться як до його прямоти, так і до стилю його командування, який він не раз демонстрував у бою.

Джеймс Меттис вважає, що адміністрація Барака Обами недостатньо приділяла уваги ситуації в Україні й союзникам по НАТО. Обаму він також не раз критикував за його політику по відношенню до Близького Сходу.

Росію він вважає "хижою" державою і впевнений, що в Криму і на сході України йде війна за її участю. Меттис також говорить, що ситуація в Україні значно гостріша, ніж вважають у США і ЄС.

Його кандидатуру має затвердити конгрес США, тому що Меттис знаходиться у відставці тільки три роки з необхідних семи, щоб зайняти пост міністра оборони.

Генерал-інтелігент

У 19 років Джеймс Меттис поступив у корпус морської піхоти і з тих пір відомий вимогливим ставленням як до себе, так і до підлеглих.

Його навчання проходило в школі морських піхотинців, у коледжі командування морської піхоти і в Національному військовому коледжі США. Потім Меттис отримав диплом бакалавра з історії Центрального університету Вашингтона.

Як згадують його знайомі, у той час він весь час носив із собою книгу "Роздуми" римського імператора Марка Аврелія.

Відомо, що бібліотека Меттиса налічує близько 7 тис. книг, присвячених військовому мистецтву різних народів. Усі книги ним прочитані - як художня література, так і спеціалізована. Він може цитувати як західних, так і східних філософів.

Джеймс Меттис усе життя прожив холостяком, і дітей у нього також немає, за що підлеглі називають його "бойовим ченцем".

 

 

Бойовий шлях Меттиса

Джеймс Меттис командував десантним штурмовим батальйоном у званні підполковника під час першої війни в Перській затоці в 1991 році.

Звання бригадного генерала Меттис отримав у 1998 році, коли очолив 1-у Експедиційну бригаду морської піхоти.

Як керівник брав участь в операції "Непохитна свобода" на півдні Афганістану, розпочатої проти руху Талібан і терористів з Аль-Каїди після терактів 11 вересня 2001 року в США.

Він також очолював дивізію морської піхоти під час вторгнення в Ірак у 2003 році. Брав участь в операції "Іракська свобода", метою якої було повалення уряду Саддама Хусейна. Також відіграв важливу роль під час битви за Фаллуджу.

З 2007-го до 2010 року Меттис у званні повного - чотиризіркового - генерала керував міжвидовим командуванням збройних сил США і паралельно був верховним головнокомандувачем із трансформації НАТО.

У серпні 2010 року сенат США таємним голосуванням призначив Меттиса головою Центрального командування збройних сил США.

Меттис написав посібник з протидії бойовикам, завдяки чому число міжконфесійних зіткнень в Іраку зменшилося до виведення американських військ у грудні 2011 року.

Любитель заворушек: Стріляти по людях до біса весело

Прізвисько Скажений Пес він отримав за гучні висловлювання, а також тому, що завжди, навіть у найважчі моменти, говорив тільки правду.

У 2005 році генерал Меттис піддався різкій критиці за свій виступ перед військовослужбовцями на базі в Сан-Дієго.

"Я вам скажу відверто: я люблю хорошу штурханину. Ви їдете в Афганістан - там є хлопці, які сплять із жінками як з повіями просто тому, що ті не закривають свого обличчя. Я вам так скажу: у цих хлопцях немає нічого мужнього. Так що стріляти по ним - бісова забавка", - сказав тоді генерал.

Відомі висловлювання

"Я не втрачаю сну, переживаючи через можливість програти. Я навіть не знаю, як це слово пишеться."

"Коли ти вперше когось валиш, це не можна назвати незначною подією. Але при цьому на світі є виродки, яких просто потрібно пристрелювати."

"Я прийшов до вас з миром. Зі мною немає артилерії. Але я вас благаю зі сльозами на очах: ​​навіть не намагайтеся мене взяти, інакше мені доведеться вас всіх вбити."

"Не ставте нам палиці в колеса. Тому що якщо ви таке зробите, то ті, хто зуміє вижити, писатимуть про те, що ми тут зробили, ще 10 тис. років."

Етично коректний

Відомо, що генерал Меттис вимовляв довгі промови, у яких закликав солдатів, незважаючи на жорстоку війну, поводитисся етично коректно.

Фото: marines.mi

Він наймав людей, які могли навчити його офіцерів розуміти арабську культуру, і заохочував своїх підлеглих відрощувати бороду, щоб бути більш схожими на чоловічу частину цивільного населення.

Весільна бійня

При цьому у 2004 році він як офіцер, який брав участь у фронтових операціях в Іраку, наказав відкрити вогонь по будинку в с. Мукариб, де проходило весілля. О третій годині ночі на село обрушилися бомби американської авіації, а потім туди увійшли морпіхи Меттиса. У весільній бійні загинули 42 людини, серед них жінки і діти.

Це операція ледь не коштувала Меттису кар'єри. У своє виправдання він говорив:

"Як ви думаєте, скільки народу приїхало в саме серце пустелі нібито на весілля? Там були більше двох дюжин міцних чоловіків, придатних до військової служби. Не будьмо такими наївними!"

Ворог Росії = друг України?

Виступаючи в минулому році у Вашингтоні, відставний генерал заявив, що військове втручання Росії в справи сусідів - такі, як анексія Криму та ЛДНР, - куди більш жорстке і серйозне, ніж думають у США і ЄС. Як вже говорилося вище, Меттис критикував Обаму за недостатню увагу до України.

"Є відчуття, що США відступають від своїх зобов'язань по відношенню до союзників і партнерів, кидаючи їх напризволяще в мінливому світі. У нас стратегічна атрофія", - вважає Меттис.

Генерал зазначає, що в Росії вкрай несприятливе стратегічне положення через найдовший кордон у світі, проблеми з демографією. Росіяни не мають жодного позитивного почуття від наявності біля них демократичних сусідів і бояться розширення НАТО.

"Ані у Вашингтона, ані в Брюсселя немає жодної виразної стратегії щодо Росії, вважає генерал.

За його словами, президент Росії Володимир Путін хоче розірвати НАТО на частини.

"Через націоналістичні настрої, які роздмухує президент Володимир Путін, [йому або його спакоємцям] буде дуже-дуже складно відвернутися від деяких заяв про Захід, які він зробив", - упевнений Меттис.

Що говорять у Росії

Керівник Центру з військового прогнозування, член-кореспондент Академії військових наук Анатолій Циганок розповів Російській службі Бі-бі-сі, що Росії є підстави для хвилювання.

У зв'язку із цим Циганок згадав відому притчу про доброго і поганого поліцейських.

Хорошим поліцейським експерт вважає обраного Трампом майбутнього главу ЦРУ Майка Помпео, "який увесь час говорив, що воювати з ІДІЛ незручно без допомоги Росії".

"А поганий поліцейський - це майбутній керівник Пентагону. Тим більше, що він дуже жорстко ставився не тільки до Росії - у нього ж кличка Скажений Пес", - сказав Циганок.

Аналітик зазначив, що якщо Радянський Союз за потенціалом ще в якійсь мірі був прирівнянний до США, то тепер для Росії в питанні балансу сил зі США ситуація інша.

Наші інтереси: 

Приклад для наслідування для наших "генералів". Як кажуть, відчуйте різницю!

Якщо ви помітили помилку, то виділіть фрагмент тексту не більше 20 символів і натисніть Ctrl+Enter
Теги: 
США
Підписуюсь на новини

Зверніть увагу

Передчуття Великого джигаду

Фільм і роман «Дюна» як війна людей і психопатів – три вибухові ідеї таємного послання Френка Герберта

Моад’Діб став рукою Господньою – і пророцтво вільних справдилося. Моад’Діб приносив мир туди, де була війна. Моад’Діб приносив любов туди, де панувала ненависть. Він повів свій народ до справжньої...

Останні записи