Зображення користувача Олег Подорожній.
Олег Подорожній
  • Відвідувань: 0
  • Переглядів: 0

Росія може незабаром відчути на собі всі ті "принади", які влаштувала Україні - Китайський тигр б'є хвостом

Спецтема:

Швидше за все, ця можлива війна буде для Росії ще більш принизливою, ніж те становище, в яке Росія поставила Україну, скориставшись її важким періодом. Сп'янілим захопленням від успішної агресії росіянам доведеться на собі відчути повну безглуздість збройного опору перед переважаючою військовою перевагою, при повній відсутності союзників, яких успішно зуміли перетворити на своїх ворогів. Тобто, на самоті. 

Можна, звичайно, сподіватися на дружні дипломатичні зв'язки з Китаєм. А що - хіба з Гітлером їх не було напередодні війни? Хіба врятувало? Можливо, Путін сподівається не дожити до того моменту і залишити цю проблему тим, хто зараз браво штурмує українські військові частини в Криму?Питання не в тому, чи нападе Китай на Росію, а в тому - коли.

Колосальна перенаселеність цієї країни в сукупності з її стрімким економічним зростанням створюють складний комплекс проблем, для дуже короткого опису яких потрібна велика окрема стаття. Причому взаємозв'язок цих проблем такий, що рішення одних посилює інші. Китай об'єктивно нежиттєздатний в своїх нинішніх кордонах. Він має стати набагато більшим, якщо не хоче стати набагато меншим. Він не може обійтися без зовнішньої експансії для захоплення ресурсів і територій, така реальність. На неї можна закривати очі, але вона від цього нікуди не дінеться. Крім того, не треба вигадувати, що головним напрямком експансії Китаю стане Південно-Східна Азія. Там досить мало території і ресурсів, при цьому дуже багато місцевого населення. Зворотна ситуація - дуже багато території, гігантські ресурси, зовсім мало населення - є в Казахстані та азіатській частині Росії. І саме сюди піде експансія Китаю. Тим більше що зауральські території РФ в Китаї прийнято вважати своїми. Короткому опису відповідних китайських історичних концепцій можна присвятити ще одну велику статтю. Вважати, що прикордонна проблема між РФ і КНР врегульована, може тільки людина, яка абсолютно не уявляє собі, що таке Китай і китайці.

Звичайно, для Китаю краща мирна форма експансії (економічна та демографічна). Але аж ніяк не виключена і військова. Надзвичайно показово, що в останні роки китайська армія проводить навчання, які просто неможливо трактувати інакше, як підготовку до агресії проти Росії, причому масштаб навчань (просторовий розмах і кількість задіяних військ) постійно зростає.

При цьому, мабуть, Росія до цих пір не розуміє, що давно втратила не тільки кількісну, але і якісну перевагу над Китаєм в бойовій техніці. У радянський час ми мали і те й інше, це, як показала «мікровійна» за Даманський, компенсувало величезну перевагу Китаю в живій силі.

Китай дуже довго жив тим, що дав йому СРСР в 1950-х - початку 1960-х. Однак, після потепління відносин із Заходом він отримав доступ до деяких зразків американської та європейської техніки, а з кінця 1980-х почав купувати новітню техніку в СРСР, а потім у Росії, завдяки чому за багатьма класами «перестрибнувши» через покоління. Крім того, Китай завжди володів винятковою здатністю красти технології. У 1980-х китайській розвідці вдалося навіть добути в США креслення новітньої бойової частини W- 88 від балістичної ракети Trident -2 для підводних човнів. А вже звичайну техніку Китай краде у величезних кількостях.

Наприклад, нічого не відомо про те, що Росія продавала КНР реактивні системи залпового вогню (РСЗВ) «Смерч» або тим більше ліцензію на їх виробництво. Проте спочатку у армії Китаю з'явилася РСЗВА - 100, дуже схожа на «Смерч», а потім PHL-03 - його повна копія. Самохідна артилерійська установка Туре 88 (PLZ -05) дуже нагадує нашу «Мсту», яку ми в КНР знову ж таки не продавали. Ми ніколи не продавали Китаю ліцензію на виробництво зенітної ракетної системи С-300, що аж ніяк не завадило китайцям скопіювати її під назвою HQ-9. Втім, і у французів, наприклад, успішно вкрадені зенітний ракетний комплекс «Кроталь», протикорабельна ракета «Екзосет», корабельна артилерійська установка М68 і т.д.

Синтезуючи зарубіжні технології і додаючи щось своє, китайський ВПК починає створювати досить оригінальні зразки: зенітний ракетно-гарматний комплекс Туре 95 (PGZ -04), самохідки PLL-05 і PTL-02, БМП ZBD - 05 та ін.

В цілому, як уже було сказано, практично по всіх класах звичайних озброєнь якісна перевага Росії залишилося в минулому. Де в чому Китай нас навіть обійшов - наприклад, в безпілотниках і в стрілецькій зброї. Китайці поступово змінюють «Калашникова» на новітні автоматичні гвинтівки, створені за схемою «булпап» на основі як того ж АК, так і західних гвинтівок (FA MAS, L85).
Більше того, хоча деякі експерти вважають, що Китай знаходиться в технологічній залежності від РФ як від свого головного постачальника озброєнь (отже, напасти на нас не може), це чистісінький міф.

Китай набував в Росії виключно таке озброєння, яке призначалося для операції проти Тайваню і США (поки Пекін всерйоз планував операцію по захопленню острова). Очевидно, що морська війна між КНР і РФ практично неможлива, в ній немає необхідності ні у тієї, ні в іншої сторони. Війна буде носити наземний характер.

У зв'язку з цим, не можна не відзначити, що КНР не купувала в Росії ніякої техніки для своїх сухопутних військ, оскільки проти Росії у випадку війни буде застосовуватися саме вона.

Навіть в області ВВС Китай позбувся залежності від РФ. Він купив в Росії обмежене число винищувачів Су-27 - всього 76 штук, з яких 40 - Су-27УБ. З такого унікального співвідношення бойових і навчально-бойових машин цілком очевидно, що Су-27 російського виробництва купувалися для навчання льотного складу. Потім, як відомо, Китай відмовився від ліцензійного виробництва Су-27 з російських комплектуючих, побудувавши лише 105 літаків із запланованих 200. Одночасно він скопіював цей винищувач і почав його безліцензійне виробництво під назвою J-11В з власними двигунами, озброєнням і авіонікою. Причому, якщо в 1960-х копіювання Китаєм радянських зразків було їх явною примітивізацією , то J-11В, судячи за наявними даними, практично нічим не гірше Су -27.

Можна відзначити, що останнім часом військово -технічне співробітництво Китаю з Росією згортається. Частково це можна пояснити тим, що стрімко деградуючий російський ВПК вже не здатний запропонувати Китаю ті озброєння і техніку, які йому потрібні. Інше пояснення полягає в тому, що Пекін серйозно розглядає в осяжному майбутньому можливість ведення бойових дій проти НД РФ.

Оскільки J-11В за своїми тактико-технічними характеристиками приблизно дорівнює Су-27, а створений на базі ізраїльського «Лаві», але з використанням російських і власних технологій J-10 можна порівнювати з МіГ-29, ніякого якісної переваги в повітрі у нас немає. А кількісна перевага свідомо буде на боці Китаю, особливо з огляду на практично повний розвал російської системи ППО (в першу чергу саме на Далекому Сході). За Су-30 воно буде взагалі переважною: у Китаю їх більше 120, у нас - 4. Основний недолік китайської авіації - відсутність нормальних штурмовиків і ударних вертольотів, але це для них великою бідою не буде, тому що на суші ситуація для Росії ще гірше.

Кращі китайські танки - Туре 96 і Туре 99 (він же Туре 98G) - практично нічим не гірше кращих наших танків - Т-72Б, Т- 80У, Т- 90. Власне, всі вони «близькі родичі», тому й ТТХ їх дуже близькі. При цьому керівництво МО РФ вже анонсувало фактичну ліквідацію наших танкових військ. Танків на всю Росію повинно залишитися 2000. У Китаю сучасних танків вже зараз приблизно стільки ж. Є і набагато більш численні (не менше 6000 ) старі танки (від Туре 59 до Туре 80), створені на базі Т- 54. Вони цілком ефективні в боротьбі проти БМП і БТР, а також для створення «ефекту маси». Цілком імовірно, що саме ці машини командування НВАК використовує для першого удару. Вони все одно завдадуть нам якісь втрати, а головне - відвернуть на себе наші протитанкові засоби, після чого по виснаженої і ослабленою оборони піде удар з використанням вже сучасної техніки. До речі, в повітрі аналогічний «ефект маси» можуть створити старі винищувачі типів J-7 і J-8.

Тобто за сучасними зразками озброєнь у ЗС Росії і китайської армії зараз зразкова рівність (якісне і кількісне), яке впевнено (і не дуже повільно) перетворюється на перевагу армії Китаю. При цьому остання має величезний «навіс» зі старих, але цілком ще «добрих» зразків, які чудово підійдуть як «видатковий» матеріал для вимотування оборони російських військ. Через наявність в Китаї такої унікальної проблеми, як «дефіцит наречених», втрата кількох сотень тисяч молодих людей чоловічої статі для китайського керівництва видається не те що не проблемою, а благом. І вже точно не проблема «утилізація» в бою кількох тисяч одиниць застарілої бронетехніки.

Вже зараз всього два з семи військових округів китайської армії - Пекінський і Шеньянський, прилеглі до кордону з Росією, - сильніше всіх Збройних сил Росії (від Калінінграда до Камчатки). А на потенційному театрі військових дій (Забайкалля і Далекий Схід) сили сторін просто непорівнянні, Китай перевершує нас навіть не в рази, а в десятки разів. При цьому перекидання військ з заходу в разі реальної війни буде практично неможливе, оскільки китайські диверсанти гарантовано переріжуть Транссиб відразу в безлічі місць на всьому його шляху, а інших комунікацій зі сходом у нас немає (по повітрю ж можна перевозити людей, але не важку техніку).

При цьому і з бойової підготовки, особливо в частинах і з'єднаннях, оснащених найсучаснішою технікою, армія Китаю нас давно обійшла. Так, в 38-й армії Пекінського військового округу артилерія повністю автоматизована, вона ще поступається по точності американській, але вже перевершила російську. Темп наступу 38-ї армії досягає 1000 км на тиждень (150 км на добу).

Відповідно, у звичайній війні шансів у нас ніяких. На жаль, не гарантує порятунку і ядерна зброя, тому, що у Китаю вона теж є. Так, поки ми маємо перевагу в стратегічних ядерних силах, але вони стрімко скорочуються. При цьому у нас немає балістичних ракет середньої дальності, а у Китаю вони як раз є, що майже нівелює їх відставання в міжконтинентальних балістичних ракетах (яке теж скорочується). Співвідношення з тактичної ядерної зброї невідоме, тільки треба розуміти, що нам доведеться застосовувати його по власній території. Що стосується обміну ударами стратегічних ядерних сил, то китайського потенціалу більш ніж достатньо, щоб знищити основні міста європейської Росії, яка їм не потрібна (там багато людей і мало ресурсів). Є дуже сильні підозри, що, розуміючи це, Кремль на застосування ядерної зброї не піде. Тому ядерне стримування щодо Китаю - такий же міф, як і його технологічна залежність від нас.

Можливо, китайцям і не знадобиться застосування своєї військової потужності і вони надійдуть по путінськи, запустивши декілька сот тисяч зелених чоловічків з бамбуковими палицями. Навіть цьому Росії протиставити буде нічого.

Від усього цього Росію могло врятувати лише одне - тісна інтеграція з Європою і НАТО, але ми вибрали свій шлях і незабаром дізнаємося, що таке рабство, однак при цьому здивуємося, що різниці немає ніякої. Ми рабами і були. Вивчайте китайську, бо в російської мови не буде статусу державної на відторгнутих Китаєм територіях.

А колорадникам є про що радіти, оскільки в Китаї вже є все те, про що вони мріяли - смертна кара, китайський фаервол і ненависть до ліберастів.

Але є й плюс - всіх цих "нашистів", "патріотів", едросов, алкашів, та й всю іншу масу китайці, нарешті, навчать працювати, а то населення Росії це все встигло забути.

Якщо ви помітили помилку, то виділіть фрагмент тексту не більше 20 символів і натисніть Ctrl+Enter
Підписуюсь на новини

Зверніть увагу

Френк Герберт: Ну як вам друге дно Вулика Геллстрома?

«Вулик Геллстрома», «Дюна» і 10 принципів Джигаду – політичний проект Френка Герберта

«Життя у вулику передбачає не регламентовану монотонність, а МЕТАМОРФОЗУ. Коли комаха досягає межі своїх можливостей, вона чудесним чином перетворюється на абсолютно нову істоту. У цій метаморфозі я...

Останні записи

Кращий коментар

Зображення користувача Світ Зелений.
0
Ще не підтримано

Стаття мабуть перекладена з російської (писав житель РФ) , а тому потребує корекції.

#ВсеБудеДобре!
Бойовик, з'їдаючи в кущах смажену яєшню, вгледів профіль ґрунтознавця.

Коментарі

Зображення користувача Світ Зелений.
0
Ще не підтримано

Стаття мабуть перекладена з російської (писав житель РФ) , а тому потребує корекції.

#ВсеБудеДобре!
Бойовик, з'їдаючи в кущах смажену яєшню, вгледів профіль ґрунтознавця.

Зображення користувача Олег Подорожній.
0
Ще не підтримано

так

Братайтеся, єднайтеся зі світлими - це сила!