Зображення користувача Олена Каганець.
Олена Каганець
  • Відвідувань: 28
  • Переглядів: 31

Раціональне та емоційне мислення

Щодня ми приймаємо різноманітні рішення, задіюючи своє раціональне і емоційне мислення. Причому більшість простих рішень ми приймаємо не замислюючись, на автоматі. Але деякі рішення приймаються з великими труднощами, навіть якщо варіантів вибору всього два.

 

З часом ми набуваємо досвіду, і прийняття рішення нам дається все легше і легше.

Але фахівці встановили деякі загальні принципи, якими ми керуємося в ухваленні рішення, задіюючи раціональне і емоційне мислення.

1. Ми розмірковуємо навіть над простими проблемами.

Наше раціональне мислення не поділяє проблеми за ступенем складності - воно обдумує всі. Одні вчені впевнені, що наш мозок здатний обробляти проблему приблизно з п'ятьма змінними, а інші, що він здатний охопити не менше дев'яти. Але всі вони одностайні в тому, що цю межу можна істотно розширити з досвідом і практикою.

Тим не менш, префронтальна кора головного мозку, відповідальна за раціональне мислення - це простий калькулятор з обмеженими можливостями. А емоційне мислення залучає багато ділянок сірої речовини, тому його можна порівняти зі складним процесором, здатним виконувати безліч функцій одночасно.

Але це зовсім не означає, що раціональне мислення відстало від життя і тягне нас якорем вниз. Зовсім ні. Справа в тому, що емоційне мислення грунтується на інстинктах, тому часто робить нас жертвами різних маніпуляцій.

До справжнього балансу правильного ухвалення рішення можна прийти, якщо задіяти раціональне і емоційне мислення одночасно.

Як не піддатися емоціям і прийняти потрібне рішення? Спробуйте перевести прийняття рішення в площину чисел. Прорахуйте раціональність результату з математичної точки зору. Іноді цього достатньо, щоб правильно ухвалити рішення. Але найчастіше через нестачу інформації перфоральная кора не допомагає нам вибрати відповідне рішення. У той час як наша емоційна складова, наша підсвідомість має її набагато більше, обробляє і робить потрібний вибір. Тому іноді варто орієнтуватися на емоційне мислення, щоб знайти потрібну відповідь.

2. Над новими проблемами варто розмірковувати довше.

Але й віддаватися повністю емоціям не варто. Навіть у цьому випадку раціональне і емоційне мислення має перебувати в гармонії. Перед тим, як щось вирішити, треба зупинитися і подумати, чим саме воно продиктоване - життєвим досвідом або хвилею емоцій? Чи достатньо у мене життєвого досвіду, щоб спертися на нього в ухваленні рішення?

Якщо досвіду недостатньо, якщо з цією проблемою ви раніше не стикалися, емоції вам не допоможуть. Допоможе вам тільки натренована префронтальна кора, яка змусить шукати нову інформацію і логічно, раціонально її оброблять.Але й емоції не варто скидати з рахунків.

Відомий психолог Марк Юнг-Біман в ході експериментів довів, що позитивно налаштовані люди частіше, швидше і творчо підходять до вирішення незнайомих проблем, завдань і навіть головоломок. Юнг вважає, причина криється в тому, що мозок, який не пригноблений переживаннями, може вільно сконцентруватися на вирішенні завдань.

3. Невизначеність треба зробити своїм союзником.

Рідко складну проблему можна вирішити простим способом. Якщо ситуація штучно спрощується, ми не бачимо очевидних фактів, які характеризують проблему. Тому, якщо є можливість, рішення треба приймати згодом. Найбільш недалекоглядні рішення приймаються, коли ми перестаємо обмірковувати проблему. Щоб не зійти з правильної доріжки, завжди розглядайте протилежні думки і гіпотези, оцінюйте ситуацію з полярної позиції. Крім того, пам'ятайте, про свої прогалини в знаннях, намагайтеся їх заповнити до того, як буде прийнято рішення.

4. Ви завжди знаєте більше, ніж вам здається.

Наша проблема в тому, що ми дуже недооцінюємо свій мозок і практично не знаємо самого себе. Всі наші уявлення, думки, емоції - це найчастіше результат підсвідомої діяльності, яку ми не контролюємо. Але сьогодні вчені довели логічність наших емоцій. Тому засноване на них мислення може допомогти прийняти правильне рішення. Воно опрацьовує набагато більше інформації, ніж свідомість. У процесі прийняття рішення, воно розщеплює проблему на атоми, аналізує їх і потім з'єднує воєдино в якесь практичне відчуття.

Звідки береться ця здатність? З нашого досвіду, з помилок, які ми зробили і проаналізували. Тому чим більше у нас досвіду помилок в певній діяльності, тим більшим експертом ми в ній стаємо, приймаючи рішення буквально інтуїтивно. Отже не варто надто покладатися на досвід інших, на думки експертів - дайте собі можливість накопичити свою мудрість. Але тримайте баланс і не довіряйте сліпо емоційному мисленню завжди і у всьому.

5. Обмірковуйте процес свого мислення.

Щоразу треба віддавати собі звіт у тому, який тип мислення допоміг прийняти рішення, на чому воно було засноване, скільки часу і ресурсів на це витрачено. Проаналізуйте аргументи, які генерує ваш мозок. Тільки так ви отримаєте гарантію, що не вчинили дурість.

Але пам'ятайте, що немає єдиної правильної рекомендації, як приймати правильні рішення. У кожного розуму є свої достоїнства і недоліки. Робити помилки можуть і найдосвідченіші люди. Але вони завжди обмірковують свої помилки, знаходять можливі правильні шляхи і в наступній схожій ситуації у них вже буде правильне рішення. Тільки так ми розвиваємося і вдосконалюємося.

Порада на закінчення - приводьте в гармонію своє раціональне і емоційне мислення.

 

Наші інтереси: 

+

Якщо ви помітили помилку, то виділіть фрагмент тексту не більше 20 символів і натисніть Ctrl+Enter
Підписуюсь на новини

Зверніть увагу

Передчуття Великого джигаду

Фільм і роман «Дюна» як війна людей і психопатів – три вибухові ідеї таємного послання Френка Герберта

Моад’Діб став рукою Господньою – і пророцтво вільних справдилося. Моад’Діб приносив мир туди, де була війна. Моад’Діб приносив любов туди, де панувала ненависть. Він повів свій народ до справжньої...

Останні записи

Кращий коментар

Зображення користувача Тимур Де-Бальзак.
0
Ще не підтримано

Шалено плюсую!!! Давно вже переконався на власному життєвому досвіді у необхідності балансувати раціональне й емоційне мислення. Хоча з філософічної точки зору, на мою думку, все ж таки варто вести мову не про "ratio" й "emotio", але про інші два типи мислення - "логічне" та "інтуїтивне". Якось я більше до того звик. Але в будь-якому разі, всі визначення лишаються на розсуд учасників дискусії.

Коментарі

Зображення користувача Тимур Де-Бальзак.
0
Ще не підтримано

Шалено плюсую!!! Давно вже переконався на власному життєвому досвіді у необхідності балансувати раціональне й емоційне мислення. Хоча з філософічної точки зору, на мою думку, все ж таки варто вести мову не про "ratio" й "emotio", але про інші два типи мислення - "логічне" та "інтуїтивне". Якось я більше до того звик. Але в будь-якому разі, всі визначення лишаються на розсуд учасників дискусії.

Зображення користувача Миро Продум.
0
Ще не підтримано

Є три критерії істини:
1. Логічна цілісність (ліва півкуля).
2. Позитивні емоції (права півкуля).
3. Добрі плоди (об’єктивний результат, продуктивність).

Освячуйся! Озброюйся! Плодися!