Зображення користувача Ігор Каганець.
Ігор Каганець
  • Відвідувань: 24
  • Переглядів: 26

Програмування Демосів Web 3.0: вільне поєднання гри, роботи і навчання

Категорія:

Засновуємо українську школу постіндустріального програмування Web 3.0. В якості головного інструменту обираємо Python  у передовій версії 3. Ця мова належить до вільного програмного забезпечення. Її розробив Гвідо ван Россум, по-нашому – Розум :)

160201guidovanrossum.jpg

Гвідо ван Россум (нар. 31 січня 1956 р.) – розробник мови Python
Гвідо ван Россум (нар. 31 січня 1956 р.) – розробник мови Python

Яка інформація, така й формація

Творення нової формації завжди починається з правильної організації інформації – з того, що «творить форму» (лат. «in» – в, «forma» – форма, вигляд, «form» – надаю форму, формую, створюю). У наш час головним засобом роботи з інформацією є Інтернет.

Ми вже з’ясували, що для творення постіндустріального суспільства потрібен новий інструментарій – Web 3.0. Його практична реалізація відбуватиметься у вигляді програмного комплексу «Демоси», розгорнутого на сотнях тисяч напівавтономних інтернет-сайтів.

В якій організаційній формі має відбуватися розробка нового софту? Постіндустріальний зміст вимагає постіндустріальної форми. Що це означає?

Відкритість

Система управління вмістом (СУВ) «Демоси» в базовій конфігурації з 7 компонентів (оболонка + 6 модулів) розробляється як open-source software – програмне забезпечення з відкритим сирцевим кодом. Сирцевий код таких програм доступний для перегляду, вивчення і колективного вдосконалення. Відкритість сприятиме написанню якісного програмного коду та його постійному розвитку.

Безплатність

«Демоси» – це безплатне програмне забезпечення (freeware). Його можна буде безоплатно використовувати протягом необмеженого терміну без обмежень у функціональності. Безплатність сприятиме поширенню СУВ та пов’язаних з нею ідей постіндустріальної формації.

Вільність

«Демоси» – це вільне програмне забезпечення (libre software). Його можна вільно використовувати, змінювати і розповсюджувати, в тому числі модифіковані варіанти. Це додатково сприятиме розвитку і поширенню постіндустріальної самоорганізації суспільства.

Тотальна освіта

У доіндустріальну епоху людина навчалася передусім у своїй громаді, а якщо мала бажання і здібності – шукала собі вчителя. Школи водночас були творчими майстернями, де процес навчання поєднувався з практичною діяльністю.

Наприклад, у філософських чи художніх школах учитель з учнями жили як єдина родина, разом заробляли на життя і їли з одного стола. Навчання було індивідуалізоване – пристосоване до здібностей і талантів учня. Робота і навчання мали ігровий характер: від сільських толок до цехових карнавалів.

Постіндустріальне суспільство повертає такий підхід до навчання, здійснюючи його на вищому технологічному і методологічному рівні. Принципи тотальної освіти: Навчайся працюючи! Працюй граючись! Всі навчають всіх!

Природно, що сучасна розробка постіндустріального софту Web 3.0 відбуватиметься у громаді зацікавлених розробників і користувачів шляхом поєднання навчання, роботи та гри. 

Навчання – робота – гра

Навчання полягатиме в тому, що розробники СУВ «Демоси» пояснюватимуть у своїх блогах на «Народному Оглядачі» і в коментарях весь хід розробки – від застосовуваної методології програмування до коду окремих модулів. Усі бажаючі зможуть долучитися до групи розробки, стежити за ходом робіт і брати в ній участь у міру своєї кваліфікації.

Робота полягатиме в тому, що навчання відбуватиметься не на штучних прикладах, а шляхом участі в живій справі, причому надзвичайно важливій, перспективній і відповідальній. Пам’ятаймо, що закладаються основи Web 3.0 – софту нової формації.

Гра закладена у сам принцип «толоки» – спільного радісного творення нового світу. Глядачі підтримуватимуть розробників ідеями, побажаннями, відгуками, нагородами. Гравці отримуватимуть радість від дружньої змагальності, командної гри, загальної атмосфери свята. Головний приз – слава і почесне місце в історії цивілізації. 

Поєднання навчання, роботи і гри є фундаментальним принципом роботи і розвитку «Народного Оглядача». Портал AR25.ORG постійно розширює інструментарій для ігрофікації колективної творчості, а тому є зручною платформою для розробки проекту «Демоси».      

Українська школа розробки мовою Python

Реалізація проекту «Демоси» в контексті Web 3.0 означає формування особливого науково-методологічного напрямку розробки софту, основаного на  трендах постіндустріального суспільства.

Такого роду об’єднання однодумців навколо певного вчення чи стилю у науці, мистецтві, спорті, управлінні називаються школами, наприклад, Стокгольмська школа економіки.

В якості головного інструменту програмування обираємо Python  (Пайтон, або Пітон) у передовій версії 3. Ця мова належить до вільного програмного забезпечення. Її розробив у 1990 році голландський (майже галицький :) програміст Гвідо ван Россум, по-нашому – Розум :) Походження назви ігрове – на честь британського комедійного шоу «Літаючий цирк Монті Пайтона».

Дзен Пайтона

Розробники мови Python є прихильниками певної філософії програмування, яку називають «The Zen of Python» («Дзен Пайтона»):

  • Гарне краще, ніж потворне.
  • Явне краще, ніж неявне.
  • Просте краще, ніж складне.
  • Складне краще, ніж заплутане.
  • Плоске краще, ніж вкладене.
  • Розріджене краще, ніж щільне.
  • Легкість читання має значення.
  • Особливі випадки не настільки особливі, аби порушувати правила.
  • При цьому практичність важливіше бездоганності.
  • Помилки ніколи не повинні замовчуватися.
  • Якщо не замовчуються явно.
  • Зустрівши двозначність, відкинь спокусу вгадати.
  • Має існувати один — і, бажано, тільки один — очевидний спосіб зробити це.
  • Хоча спочатку він може бути і не очевидним.
  • Зараз краще, ніж ніколи.
  • Хоча ніколи, як правило, краще, ніж прямо зараз.
  • Якщо реалізацію важко пояснити — ідея погана.
  • Якщо реалізацію легко пояснити — ідея, можливо, хороша.
  • Простори імен — чудова річ! Будемо робити їх побільше!

Формуємо групу розробників – учителів і учнів

Запрошуються всі зацікавлені опанувати мистецтво розробки софту за допомогою мови Python. Усі учасники є розробниками. Усі навчаються один в одного. Починати можна з нуля, головне – сильне бажання і цілеспрямованість.

Для започаткування процесу досить чотирьох і більше учасників – згідно з правилами формування демосів. Засновники демосу обирають між собою координатора і починають творити.    

Прошу всіх зацікавлених у заснуванні української школи постіндустріального програмування викладати свої міркування тут у коментарях або у власних блогах.

Зголошуйтесь, творці нового світу! 

Попередні статті:


Гурт "Еней" (Польща). Вітре гнатий (2012)

Співайте, люди, ідемо разом з нами,
Для нас не страшні океани!
Нова є Польща і Україна
Нове майбутнє народила!
Синєє море, старіють вже Карпати,
Тому-то можна починати!
Літайте разом і вище неба,
Та напиймося з джерела!

Якщо ви помітили помилку, то виділіть фрагмент тексту не більше 20 символів і натисніть Ctrl+Enter
Підписуюсь на новини

Зверніть увагу

Передчуття Великого джигаду

Фільм і роман «Дюна» як війна людей і психопатів – три вибухові ідеї таємного послання Френка Герберта

Моад’Діб став рукою Господньою – і пророцтво вільних справдилося. Моад’Діб приносив мир туди, де була війна. Моад’Діб приносив любов туди, де панувала ненависть. Він повів свій народ до справжньої...

Останні записи

Кращий коментар

Зображення користувача Леонід Українець.
0
Ще не підтримано

Усім, хто вже перейшов на Лінукс, пощастило. У них вже є встановлений пітон. Щоб перевірити його версію, можна в терміналі набрати команду:
python --version
Для командної розробки можна скористатись сервісом, де можна виконувати онлайн програми, написані на пітоні версії 3.4.

https://t.me/ETEPHET

Коментарі

Зображення користувача Амадео Райт.
0
Ще не підтримано

Ну як не вірити в чудеса , коли вони оточують нас у найнеочікуваніших місцях ? Не так давно думав, що вивчати: джаву , пітон , чи що інше ? Пройшов 30 уроків по джаві на codecademy.com , зупинився після 15-тої спроби написати код, коли зрозумів, що вони перечать самі собі (щоб пройти до наступного уроку потрібно було написати код з помилками , всупереч пройденому матеріалу) , бо сайт не "пускав" далі..А тут ще й бачив комент по порівнянню джави і пітона.. Друзі ! розслабтесь і насолоджуйтеся життям ,абстрагуйтесь і спостерігайте, як наш світ нам допомагає

Sapienti Sat

Зображення користувача Ігор Каганець.
0
Ще не підтримано

Програмно-інформаційний комплекс "Демоси" - це і є те зерно, яке саме розмножуватиметься, саме пробиватиме собі дорогу і саме знаходитиме ресурси для розвитку.

Ми довго йшли до цього розуміння. Залишилося взяти і зробити.

Все, що робиться з власної волі, – добро!

Зображення користувача Микола Стригунов.
0
Ще не підтримано

Де створене?

Якщо прагнеш чуда - створюй його!

Зображення користувача Леонід Українець.
0
Ще не підтримано

Усім, хто вже перейшов на Лінукс, пощастило. У них вже є встановлений пітон. Щоб перевірити його версію, можна в терміналі набрати команду:
python --version
Для командної розробки можна скористатись сервісом, де можна виконувати онлайн програми, написані на пітоні версії 3.4.

https://t.me/ETEPHET

Зображення користувача Доброслав Велесовий.
0
Ще не підтримано

Лінукс добре дружить з Пітоном, тому що багато програм для нього написані саме на цій мові.

Зображення користувача Миро Продум.
0
Ще не підтримано

Отже, маємо ще одну причину для переходу на Лінукс. Одне притягується до іншого. Принцип цілісності.

Доброслав Велесовий каже:
Лінукс добре дружить з Пітоном, тому що багато програм для нього написані саме на цій мові.

Освячуйся! Озброюйся! Плодися!