Зображення користувача Арсен Дубовик.
Арсен Дубовик
  • Відвідувань: 40
  • Переглядів: 40

Пора діставати дробовики

Категорія:

Світ:

Дробовик – чудова зброя для самооборони на близьких відстанях. У найбільшій мірі розкривається потенціал цієї зброї в руках досвідченого користувача, який знає можливості і особливості особистої зброї, того хто застосовує рушницю у відповідності з її тактичним призначенням.

Чому саме рушниця

Обираючи дробовик як зброю самооборони, потрібно задати собі низку запитань, які стосуються її майбутнього використання.

По-перше, необхідно зрозуміти, для вирішення яких саме завдань буде застосовуватися ваша рушниця. Потрібно пам’ятати, що дробовик найбільше придатний для стрільби на відстань 25 і менше метрів. На більших відстанях розсип навіть найкращих картечних патронів набуває вкрай непередбачуваного характеру, ускладнюючи їх використання з метою самооборони.

Можливості рушниці суттєво обмежуються ще й у тому випадку, якщо використовувати його в умовах невеликих замкнутих приміщень. На відстані 5 і менше метрів розсип має дуже невеликий розмір, тому вимагається точне наведення зброї на ціль. З іншого боку, якщо ви попадаєте з такої відстані, то ви можете бути впевнені в тому, що ціль надійно уражена.

Звичайна прицільна гвинтівкова стійка не рекомендується для захисної стрільби з дробовика, тому що під час такої стрільби вплив віддачі на стрільця буде сильнішим а підкидання дула більшим.

За «агресивної» стійки для стрільби з дробовика зігнуті в колінах ноги розставляються ширше плечей, а повернутий вперед корпус набуває трохи нахиленого положення. У такій стійці віддача, що відчувається стрільцем, зменшується, дозволяючи краще контролювати зброю і швидше виконувати повторні постріли.

Будьте обережні,  рухаючись з рушницею під час огляду будинку.

Обходячи кути і виставляючи дуло попереду себе, ви попереджуєте про своє наближення і ризикуєте позбутися зброї. Вірно вибрана тактика дозволить вам мінімізувати свою проекцію, при цьому зберігаючи можливість скористатися рушницею за необхідності.

У будь якому випадку в даний час дробовик – це основна зброя, що доступна для більшості наших співгромадян. Найбільш придатними для використання з метою самооборони вважаються напівавтоматичні помпові рушниці. Сьогодні ви можете придбати вітчизняну помпову рушницю за досить помірною ціною, а ціни на імпортну зброю також поступово стають доступними для значної кількості населення. Хоча деякі джерела називають дещо кращою зброєю для самооборони класичну куркову двостволку з короткими дулами, для звичайної людини все таки більше підходить помпова рушниця відповідної якості.

Іноді доводиться чути поради деяких експертів, які говорять про те, що дробовик – це сама краща зброя для захисту помешкання, яку лише можна собі уявити. Насправді це твердження досить неоднозначне, особливо якщо ви спробуєте уявити собі, у чому саме може полягати захист вашого помешкання.

Прокинувшись серед ночі від звуків вторгнення непроханих гостей, ви можете обрати один із декількох можливих варіантів поведінки. Якщо ви надаєте перевагу просто сидіти у своїй спальні, спрямувавши зброю на двері й додзвонюючись по телефону до найближчого відділення міліції, то для такої задачі рушниця цілком підходить. З іншого боку – ви можете не мати чіткої впевненості в тому, що до вас дійсно проникли зловмисники.

Ви коли-небудь пробували оглянути свою квартиру або заміський будинок вночі зі зброєю в одній руці і ліхтарем в іншій? Навіть просте просування крізь дверний просвіт чи обхід кутів квартири з будь-якою порівняно довгою зброєю перетворюється в досить ризиковане заняття. І ще: наскільки успішно зможуть з цим справитися ваші домашні у тому випадку, якщо вас раптом не виявиться вдома?

Вибір рушниці

Розповідаючи про вибір рушниці для самооборони, неможна дати одну загальну пораду, яка підійшла б усім. Тут необхідно враховувати цілу низку факторів.

Яким досвідом поводження з такою зброєю ви володієте? Що ви можете собі дозволити? При яких обставинах і яким саме чином ви плануєте використовувати вашу рушницю?

Для більшості людей найкращим вибором є помпова рушниця. Напівавтомати більше підходять для тих, хто вже володіє певним досвідом. Крім того, напівавтоматичну рушницю можна порадити тим, хто за причини свого фізичного складу відчуває труднощі в поводженні з рухомою цівкою помповика. Кращим варіантом самозарядної зброї для самооборони на думку багатьох експертів є різні модифікації Benelli серії Super 90. Єдиний недолік цієї чудової рушниці – її вартість.

Помпові рушниці

Під час вибору помпової рушниці буде раціонально дослухатися до досвіду американських авторів, тому що саме в США культура поводження з нею отримала найбільшого розвитку. Експерт зі зброї самооборони Кен Хакаторн в числі найбільш підходящих моделей називає Remington 870, Mossberg 500 чи 590 і Winchester 1300 Defender.

Певною популярністю в США також користується Іthaca М 37, так як її помпа розміщена ближче до дульної коробки, що робить її особливо зручною для людей з відносно короткими руками. Недолік М 37 полягає в тому, що патрони в дуло можуть поступати лише через магазин, тобто вставити патрон безпосередньо в патронник тут немає можливості.

Рушниця Remington 870 – найбільш поширена в США як цивільна зброя самооборони, яка також широко застосовується й правоохоронними органами. На думку Хакаторна, оптимальна конфігурація цієї рушниці має 500-мм дуло, подовжений магазин і добре видну підсвічену мушку від компанії "Trijicon".

  Remington 870

Remington також виготовляє рушниці з гвинтівковими прицільними пристосуваннями, однак вони погано підходять для швидкої стрільби і, до того ж, непридатні в умовах слабкого освітлення. Більш раціонально використовувати пропоновані сьогодні цілою низкою компаній прицільні пристосування типу Ghost Ring. Компанія "Scattergun Technologies" випускає на базі моделі 870 цілу низку чудових рушниць, спеціально призначених для самооборони і використання в поліції.

  Mossberg 500

На другому місці серед рушниць, придатних для самооборони, після М 870 на думку Хакаторна стоять Mossberg М 500 і М 590. Він також високо поціновує Winchester М 1300 Defender.

М 1300 випускається не лише у традиційному 12, але й у 20 калібрі, що робить її чудовим вибором для тих, хто чутливий до віддачі, особливо для жінок. Практично будь-яка помпова рушниця, виготовлена з дотриманням сучасних вимог до якості, можна успішно застосовувати як зброю самооборони.

Зовсім необов’язково намагатися придбати саме нову рушницю, вартість якої може виявитися надмірною. Серед пропонованої в магазинах комісійної зброї можна знайти помпові рушниці в чудовому стані, поношеність яких виявляється лише у пошкодженні покриття або незначних подряпин на дереві. При правильному виборі і догляді така рушниця прослужить вам довгі роки.

Аксесуари

Найбільш поширеним доповненням до будь-якої рушниці є ремінь. Він може бути просто необхідним для мисливця або співробітника охорони, який за необхідності повинен зуміти швидко дістати пістолет, не втрачаючи при цьому контролю над рушницею. Однак за використання в середині приміщення, у тому числі під час захисту будинку, ремінь може чіплятися за оточуючі предмети і тому лише заважати.

  Гумовий затильник

Якщо приклад вашої рушниці не обладнаний гумовим затильником, то його встановлення буде однією з самих практичних модифікацій, які ви зможете зробити. За досить регулярних і тривалих тренувань зі зброєю без такого затильника відчуття віддачі може стати особливо болючим.

Так як в більшості випадків вам доведеться використовувати свою зброю в поспіху, доцільно обладнати його тримачем для боєзапасів. Таким чином, взявши рушницю, ви також будете мати під рукою деяку кількість запасних патронів. Значною популярністю користуються патронташі, що встановлюються на приклад. Недоліком такого пристосування є те, що воно змінює баланс рушниці, роблячи важчим приклад і, крім того, не дозволяє притиснути щоку до прикладу під час стрільби з лівого плеча.

Патронташ на приклад

Більш універсальним варіантом буде тримач типу Sidesaddle, який вміщує 4 чи 6 патронів і може встановлюватись на ліву сторону дульної коробки більшості сучасних помпових рушниць.

У тому випадку, коли ви передбачаєте, що в основному вам прийдеться використовувати вашу рушницю в умовах слабкої освітленості, розумно встановити на нього тактичний ліхтар. Це особливо важливо, якщо ваш дробовик призначений для захисту помешкання. Мета встановлення тактичного ліхтаря – збільшення ваших можливостей по ідентифікації цілі. При слабкому освітлені на короткій дистанції досвідчений стрілець досить легко поціляє в ціль розміром в людський силует, однак завжди краще переконатися перед стрільбою у тому, що по цій цілі дійсно варто відкривати вогонь.

Поводження з рушницею. Заходи безпеки

У тому випадку, коли існує реальна ймовірність, що вам може стати потрібна рушниця, найбільш вірно зберігати його із зарядженим магазином і порожнім патронником. Таким чином, для того щоб підготуватися до ведення вогню, вам буде потрібно лише пересмикнути затвор. Це допускається лише у тому випадку, якщо ви можете особисто контролювати безпеку вашої зброї. У будь який інший час рушниця повинна бути розряджена.

Дуже важливо навчитися розряджати рушницю, маніпулюючи лише відсічкою магазину. Використовуючи цю методику, можна вийняти усі патрони зі зброї, не пересмикуючи при цьому затвор. Це значно безпечніше, ніж проганяти їх через дуло, що дуже важливо, якщо ви розряджаєте зброю вдома чи в машині.

Іншою корисною звичкою, яку потрібно набути як можна скоріше, і яка повинна стати правилом, це автоматично досилати новий патрон в патронник різким швидким рухом помпи одразу після чергового пострілу. Більшість стрільців не надають цьому достатньої уваги, перетворюючи пересмикування затвора в окрему операцію.

Якщо для того, щоб дослати новий патрон, вам доводиться зміщувати приклад від плеча, значить або використовувана вами техніка стрільби невірна і вам варто засвоїти згаданий вище миттєвий порух помпою, або просто помпова рушниця погано підходить для вас, і вам варто подумати про придбання напівавтомата.

Дуже важливо засвоїти те, що з того моменту, коли ви досилаєте патрон в патронник рушниці, ви повинні утримувати свій вказівний палець поза спусковим гачком, розмістивши його вздовж дульної коробки.

Багато стрільців вважають, що залишати палець на спусковому гачку безпечно, якщо при цьому увімкнути запобіжник. Це зовсім невірно. Вказівний палець повинен лягати на гачок тоді і тільки тоді, коли ви готові стріляти. Як тільки ви відводите свою зброю від цілі, палець одразу повинен повертатися на місце, знову займаючи безпечне положення.

Досвідчений стрілець повинен вміти легко заряджати свою рушницю навіть у той час, коли він пересувається або ховається за перешкодою, а от досягнути цього можна лише постійно тренуючись.

Одна з істотних переваг при використанні помпової рушниці полягає у можливості дозаряджування зброї окремими патронами по мірі їх витрачання. При цьому доцільно утримувати ваш дробовик робочою рукою з упором приклада в плече з дулом, націленим на місце ймовірної загрози. Заряджаючи патрони неробочою рукою і не втрачаючи при цьому контролю над зброєю, ви за необхідності зможете ввести його в дію максимально швидко.

Заряджаючи магазин у поспіху, краще діяти робочою рукою, тому що в умовах стресу людина контролює її краще.

Якщо в рушниці закінчилися патрони, то в першу чергу необхідно зарядити патрон в дуло. Для цього після останнього пострілу просто покладіть патрон на лоток подавача через вікно для екстракції гільз, після чого закрийте затвор.

У тому випадку, якщо патрони в магазині закінчилися, то краще використати дещо іншу техніку перезаряджування. У першу чергу необхідно зарядити патрон у дуло для того, щоб мати можливість миттєво відреагувати на загрозу. Найшвидший спосіб це зробити – відвести рухому помпу назад, покласти патрон через вікно для екстракції гільз на лоток подавача і дослати помпу знову вперед. Після цього можна розпочати заряджати сам магазин. При цьому для більшої швидкості і впевненості зброю краще всього утримувати неробочою рукою біля центра ваги і вкладати патрони в магазин робочою рукою, тому що в умовах стресу людина керує нею краще.

Боєзапаси

Питання про те, які саме патрони найкраще підходять для вирішення задач самооборони, дуже широке і неоднозначне. Можна сказати, що у переважній більшості випадків призначений для таких цілей дробовик повинен мати 12 чи як мінімум 20 калібр. Не зважаючи на наявність у продажу ряду рушниць 410 калібру, створених саме як зброя самооборони, цей калібр все ж не можна рекомендувати як універсальний чи такий, що підходить будь якому стрільцю. 20 калібр є хорошим компромісним варіантом для тих стрільців, які погано переносить віддачі.

Для того, щоб по можливості спростити розмову про те, який варіант оснащення патронів є найбільш бажаним, потрібно сказати, що в більшості випадків оптимальним вибором боєприпасів для самооборони є картеч. Однак не варто засмучуватися і, не дивлячись ні нащо, кидатися в магазин, якщо єдиним, що у вас є для захисту житла патроном виявиться ваш улюблений качиній чи стендовий патрон із дробом. Такі боєзапаси чудово підходять для дистанцій типових для самооборони в умовах будинку. Проте, у тому випадку, якщо дистанція до цілі становить більше 10 метрів, картеч буде кращим вибором.

Якщо ви живете в місцевості з відносно холодним кліматом, що передбачає наявність важкої і щільної одежі, то доцільно обрати картеч діаметром 8 і більше міліметрів. 6,2-мм картеч підійде, якщо згідно ваших припущень дистанція стрільби становитиме не більше 15 метрів і ціль не буде мати захисту у вигляді щільної одежі.

При вирішенні певних завдань можуть бути використані і кулі, особливо якщо вам приходиться стріляти більше, ніж на 25 метрів, що є ознакою максимальної ефективної відстані використання картечі. Крім того, кулі виказують високу ефективність при стрільбі по цілях, розміщених за перепонами. У тому випадку, якщо ви використовуєте і картечні, і кулеві патрони одночасно, розумно вибирати їх так, щоб гільзи мали різний колір. Таким чином, у стані стресу вам буде легше визначити, які саме патрони вам необхідно зарядити в рушницю в даній ситуації.

(Тут необхідно зробити невеличке пояснення. Ми передбачаємо можливі претензії з приводу визначення 25 метрів в якості можливої дистанції захисної стрільби. Так ось, на наш погляд стрільба по противнику на такій дальності цілком може бути виправдана і кваліфікована саме як самооборона, у тому випадку якщо ваш противник сам озброєний вогнестрільною зброєю і становить реальну загрозу для вашого життя – Ред.).

Завжди оглядайте ваші боєзапаси перед тим як зарядити їх у зброю. Якщо у вас виникають якісь підозри відносно якості патрона, то краще не ризикувати зайвий раз і відкласти його для тренувальних стрільб.

Практика і тренування

Тренуйтесь таким чином, щоб перед початком виконання кожної вправи ваша зброя перебувала б у такому стані, в якому вона швидше за все буде перебувати в реальному житті. Якщо ви зберігаєте рушницю з пустим магазином, то перед початком вправи зброя повинна бути також розряджена. Постійно практикуючись у швидкім спорядженні магазину, ви зможете значно вдосконалити свої навички щодо поводження зі зброєю.

У поводженні зі зброєю, як і в інших бойових мистецтвах, ефективна робота в умовах стресу базується на стійкій м’язовій пам'яті, створеній шляхом багаторазових повторень базових рухів. Якщо при роботі зі зброєю на тренуваннях вам випадає обдумувати кожен ваш рух, то, скоріше за все, ви не зможете діяти впевнено тоді, коли «грім гряне».

Якщо ваш дробовик у першу чергу призначений для захисту житла, вирішіть для себе, коли і як ви будете його використовувати. Не пошкодуйте часу і вивчіть ваш будинок зі зброєю в руках, уявляючи собі, як саме за необхідності ви будете оглядати приміщення. Плануйте вашу оборонну тактику довкола сильних сторін своєї зброї.

Хоча важливо стріляти на дистанції до 25 метрів, під час захисту житла реальна дальність стрільби навряд чи перевищить 5 метрів. Це означає, що вам прийдеться навчитися інстинктивній стрільбі навскидку. При цьому пам’ятайте, що на таких відстанях дробовик веде себе практично так само, як і гвинтівка, створюючи дуже невеликий і щільний розсип. Що б вам не говорили, стріляючи з рушниці, ви можете промахнутися.

Більшість експертів скажуть вам, що дробовик – це найкраща зброя для самооборони, яка лише може існувати. Це не зовсім так. Дробовик – це зовсім не ідеальна зброя. Однак, якщо рушниця – це все, що ви можете мати у відповідності до закону, або все, що ви можете собі дозволити, то після навчання правильного з нею поводження і пізнання сильних і слабких сторін, ви отримаєте надійного захисника. Грамотно застосовуючи рушницю в рамках її тактичної ніші, ви отримаєте чудовий результат.

Поводження із зброєю: Гладкоствольна рушниця - 1

Поводження із зброєю: Гладкоствольна рушниця - 2

Помпова і напівавтоматична зброя для самозахисту

Якщо ви помітили помилку, то виділіть фрагмент тексту не більше 20 символів і натисніть Ctrl+Enter
Підписуюсь на новини

Зверніть увагу

Передчуття Великого джигаду

Фільм і роман «Дюна» як війна людей і психопатів – три вибухові ідеї таємного послання Френка Герберта

Моад’Діб став рукою Господньою – і пророцтво вільних справдилося. Моад’Діб приносив мир туди, де була війна. Моад’Діб приносив любов туди, де панувала ненависть. Він повів свій народ до справжньої...

Останні записи

Кращий коментар

Зображення користувача Михайло Харачко.
0
Ще не підтримано

Олександре, в 1-му коментарі від Кабана Іклана є відео, яке стосуєть вогнепальної зброї. Можна ще дещо знайти на просторах інтернету чи придумати щось своє .

 

Стосовно холодної зброї, тут фантазія може бути безмежною: будь-який підручний предмет є зброєю, навіть, тарілка, виделка, пісок, мильна вода, міцний штопор у ролі кастетів (моя улюблена), арматура, кайнейська суміш і ще багато чого цікавого.

 

Ніж не рекомендую так як це зброя для великого професіонала і використовується тільки для фізичної ліквідації противника, а в руках аматора може бути тільки фактором стримання.

 

І НАЙВАЖЛИВІШЕ - мало мати будь-яку зброю, потрібна гарно відшліфована практика з нею.

 

Сидить Мамай, в кобзу грає, що замислить - то все має.

Коментарі

Зображення користувача Кабан Іклан.
0
Ще не підтримано

Не викидайте непотрібні труби

Зображення користувача Мир Нам.
0
Ще не підтримано

А що труби без патронів?

:)

 

ХАЙ.

Зображення користувача Грім Тіс.
0
Ще не підтримано

Труба в умілих руках - ГРАНАТА (марганцівка + пудра люмінію, скоч із сірниками для запалу)...

E=mc2

Зображення користувача Оксана Лутчин.
0
Ще не підтримано

 Гарна стаття, розлога. Тільки прошу виправити:

     в більшій мірі - здебільшого;

     у відповідності - відповідно до;

     в якості зброї - як зброю;

     підкидання  більше - більшим.

Творімо разом мову Сенсар!

Зображення користувача Арсен Дубовик.
0
Ще не підтримано

Дякую, пані Оксано за увагу до публікації! Помічені недоречності перекладу виправлено.

"Є десь, у якійсь далекій землі, таке дерево, що шумить верховіттям у самому небі, і Бог сходить ним на землю вночі..." (М. В. Гоголь)

Зображення користувача Миро Продум.
0
Ще не підтримано

Тексти на Сенсарі будуть принаймні на 20 відсотків коротшими за тексти теперішньою українською мовою. 

Освячуйся! Озброюйся! Плодися!

Зображення користувача Михайло Харачко.
0
Ще не підтримано

Мені подобається варіанти вогнепальної чи холодної зброї, які можна легко носити з собою без будь-яких дозволів.

Сидить Мамай, в кобзу грає, що замислить - то все має.

Зображення користувача Мир Нам.
0
Ще не підтримано

Цікаво, а що це за варіанти вогнепальної?

ХАЙ.

Зображення користувача Михайло Харачко.
0
Ще не підтримано

Олександре, в 1-му коментарі від Кабана Іклана є відео, яке стосуєть вогнепальної зброї. Можна ще дещо знайти на просторах інтернету чи придумати щось своє .

 

Стосовно холодної зброї, тут фантазія може бути безмежною: будь-який підручний предмет є зброєю, навіть, тарілка, виделка, пісок, мильна вода, міцний штопор у ролі кастетів (моя улюблена), арматура, кайнейська суміш і ще багато чого цікавого.

 

Ніж не рекомендую так як це зброя для великого професіонала і використовується тільки для фізичної ліквідації противника, а в руках аматора може бути тільки фактором стримання.

 

І НАЙВАЖЛИВІШЕ - мало мати будь-яку зброю, потрібна гарно відшліфована практика з нею.

 

Сидить Мамай, в кобзу грає, що замислить - то все має.

Зображення користувача Панас Карпенко.
0
Ще не підтримано

щось не дуже мені до вподоби ці забави зі зброєю

Мир усім

Зображення користувача Миро Продум.
0
Ще не підтримано

Значить це не для вас.

Освячуйся! Озброюйся! Плодися!

Зображення користувача Арсен Дубовик.
0
Ще не підтримано

На 3 Жовтень 2014 р., П'ятниця, Київський час 12:04 ця стаття - найбільш рейтингова - Переглядів 3261.
Таки хочуть люди йти на вибори усвідомлено! ;)

"Є десь, у якійсь далекій землі, таке дерево, що шумить верховіттям у самому небі, і Бог сходить ним на землю вночі..." (М. В. Гоголь)