Зображення користувача Оксана Колосовська.
Оксана Колосовська
  • Відвідувань: 0
  • Переглядів: 0

Освітня революція у Каліфорнії перевернула уявлення про те, як повинні виглядати школа та університет

Світ:

Розподіл учнів на класи, лекції та зубріння теорії — цим елементам навчального процесу вже сотні років. Вони настільки звичні, що здаються непорушними. Але чи це так? Чи можливо створити нову модель школи та університету з нуля, спираючись не на давні традиції, а на новітні досягнення науки про навчання? Саме з цього питання і розпочалася тиха освітня революція, яка, немов цунамі, набирає обертів у Каліфорнії.

Флагман "революції" — стартап-університет Minerva Schools, заснований у 2012 році за участю екс-президента Гарварда Ларрі Саммерса.

Минулої весни стартап випередив за конкурсом сам Гарвард. А створена в 2014‑му засновником найбільшої платформи шкільних онлайн-курсів Салманом Ханом інноваційна школа Khan Lab School і зовсім спокусилися на святе: скасувала оцінки і домашні завдання!

Щоб краще зрозуміти сучасний глобальний світ, студенти Minerva протягом чотирьох років навчаються в семи містах: від Сан-Франциско до Сеула. В Khan Lab School теж не відстають з радикальністю нововведень і позбавилися від розподілу учнів на класи.

Трагедія сучасної школи-фабрики в тому, що в ній вчать фактам і алгоритмам. Але саме в цих двох напрямках успішне нове покоління розумних машин. На противагу цьому обидва стартапи заявляють, що готують студентів до тих професій, яких ще не існує.

В основі навчання — вивчення критичного мислення, креативності, вміння ефективно комунікувати, а також розвиток таких особистісних навичок, як допитливість, винахідливість і наполегливість перед лицем труднощів.

За уявною незвичністю цих нововведень стоять не примхи їхніх творців, а наукові відкриття в галузі викладання останніх 20 років. І найважливіший з них — принцип активного навчання, свідчить, що ефективне навчання можливе лише тоді, коли замість пасивного слухання лекцій людина критично аналізує нову інформацію і перевіряє своє розуміння, виконуючи практичні завдання.

В Minerva лекції замінені на інтенсивні онлайн-семінари, де кожен студент має захищати свою позицію, а в Khan Lab School замість одноманітних начиток вчителі приділяють час індивідуальним консультаціям учнів. Всю теорію учні опановують самостійно за допомогою ретельно відібраних інтерактивних онлайн-курсів від найкращих викладачів світу.

Такий підхід дозволив Khan Lab School перейти до персоналізованого навчання і відмовитися від поділу на класи.

Вся справа в тому, що звична для нас шкільна система відводить на вивчення кожної теми, наприклад дробів, чітко певну кількість часу. За умовний тиждень хтось з учнів справляється з темою швидше від плану, і йому стає нудно. Інші, навпаки, встигають розібратися з дробами лише на 80% або 60%, але змушені переходити до вивчення нової теми. Поступово прогалини в знаннях накопичуються, що призводить до тотального нерозуміння і демотивації учнів.

За влучним висловом Салмана Хана, такий підхід нагадує будівництво на незавершеному фундаменті: просто тому, що ми вирішили, ніби фундамент будь-якої споруди будуватиметься рівно тиждень і жодного дня більше.

У Khan Lab School кожен вивчає тему стільки, скільки йому потрібно для її засвоєння досконало. Замість поділу на класи, який тепер просто неможливий, учні діляться на п'ять рівнів незалежності: на першому вчителі спрямовують учнів так само, як і в звичайній школі, а на останньому учні займаються практично автономно.

Діти різного віку, які перебувають на одному рівні автономії, навчаються разом, допомагаючи один одному.

У цій новій моделі освіти добра половина навчального процесу проходить у форматі роботи над міждисциплінарними проектами з максимальним зануренням в реальний світ.

Наприклад, учні працюють над проектом з економіки, в рамках якого створюють власний невеликий інноваційний бізнес, проходять стажування в реальному стартапі і спілкуються з відомими підприємцями свого міста.

Наші інтереси: 

Виглядає фантастично, але якщо це працює, то необхідно змінювати систему.

 

Якщо ви помітили помилку, то виділіть фрагмент тексту не більше 20 символів і натисніть Ctrl+Enter
Підписуюсь на новини

Зверніть увагу

Френк Герберт: Ну як вам друге дно Вулика Геллстрома?

«Вулик Геллстрома», «Дюна» і 10 принципів Джигаду – політичний проект Френка Герберта

«Життя у вулику передбачає не регламентовану монотонність, а МЕТАМОРФОЗУ. Коли комаха досягає межі своїх можливостей, вона чудесним чином перетворюється на абсолютно нову істоту. У цій метаморфозі я...

Останні записи

Кращий коментар

Зображення користувача Ія Подолянка.
0
Ще не підтримано

Якщо у нас введуть таку систему освіти надзвичайно зрадіє моя невістка,моя учениця і моя внучка третьокласниця

Коментарі

Зображення користувача Ія Подолянка.
0
Ще не підтримано

Якщо у нас введуть таку систему освіти надзвичайно зрадіє моя невістка,моя учениця і моя внучка третьокласниця