Зображення користувача Народний Оглядач.
Народний Оглядач
  • Відвідувань: 0
  • Переглядів: 0

Ось така зараза

Світ:

У вівторок, 23 липня, о 22.20, на каналі «ТВ Центр» - прем'єра документального фільму «Заraza». Його автор Віра Кузміна і режисер Олександр Горяїнов задалися питанням: звідки останнім часом в нашій країні стільки досить дивних захворювань? 

Дивний спалах менінгіту - лікарі ростовської лікарні говорили: ніколи не було такого, щоб якщо в сім'ї захворів одна дитина, занедужала й інша. Ніколи дорослі не заражалися від дітей. Незрозуміла епідемія африканської чуми у свиней, абсолютно не помічена пресою на фоні захворювання дітей. До цього були такі ж дивні хвороби птахів - масова загибель дроздів в багатьох країнах, риби. Причому строго певного виду - бичків в Азовському морі.

Загадковим здалося і те, що з дослідниками, які публічно озвучували свої сумніви про те, що таких збігів просто не буває, раптом відбувалися нещасні випадки. Так було з колишнім радником і керівником передвиборного штабу президента Грузії Саакашвілі - Джеффрі Сільверманом. Так було з науковим оглядачем популярного українського щотижневика «2000» Романом Барашевим. Обидва цікавилися: а навіщо в їхніх країнах з'явилися биолаборатории, оснащені і модернізовані американськими військовими? При цьому - лабораторії закриті, куди не можуть проникнути не тільки журналісти, але навіть місцеві дослідники і вчені?

Наша знімальна група побувала в Грузії і в Україні, - розповідає Віра Кузьміна, - поспілкувалася з найвпливовішими експертами в галузі мікробіології з російського НДІ «Вектор» в Новосибірську. На сьогоднішній день це одне з небагатьох у світі установ, де офіційно ведуться роботи з особливо небезпечними для людини патогенами. Ми з'ясували, які ще віруси, що з'явилися останнім часом, викликають, м'яко кажучи, «питання» у вчених. Чому, наприклад, один і той же вірус може стати лише причиною невеликого нежитю, а може вбити людину? Як пов'язана дивна загибель радника американських президентів Бушів із загибеллю дроздів в Арканзасі? У фільмі розповідатиметься і про маловідомі факти застосування біологічної зброї, в тому числі і в нашій країні. Мало хто знає, але, приміром, найстрашніша епідемія чуми почалася свого часу в Одесі. Причому аж ніяк не в порту, а в самому центрі міста, що особливо охороняється з точки зору карантинів. Це 1812 рік. Епідемія почалася відразу після вторгнення Наполеона в Росію...

Особлива удача авторів фільму - інтерв'ю з недавнім керівником управління біозахисту збройних сил РФ Валентином Євстигнєєвим. Він - один з найавторитетніших у світі експертів в галузі біобезпеки - розповість, як саме проходили перевірки американських полігонів по випробування біопріпасов нашими фахівцями, що від нас приховували, а що і чому навмисно виставляли напоказ. Чому, наприклад, нас не пустили в біолабораторію в Перу, і чому США намагаються розширити мережу таких лабораторій саме за межами країни. І чи не пов'язано це з дивними спалахами хвороб останнім часом?

Якщо ви помітили помилку, то виділіть фрагмент тексту не більше 20 символів і натисніть Ctrl+Enter
Підписуюсь на новини

Зверніть увагу

Передчуття Великого джигаду

Фільм і роман «Дюна» як війна людей і психопатів – три вибухові ідеї таємного послання Френка Герберта

Моад’Діб став рукою Господньою – і пророцтво вільних справдилося. Моад’Діб приносив мир туди, де була війна. Моад’Діб приносив любов туди, де панувала ненависть. Він повів свій народ до справжньої...

Останні записи