Зображення користувача Народний Оглядач.
Народний Оглядач
  • Відвідувань: 0
  • Переглядів: 0

Нова редакція Статуту Спілки аудиторів України (інтерв’ю)

Категорія:

Світ:

29 березня 2013 року в м. Києві, в приміщенні готелю "Турист" пройшов ХХІ з'їзд Спілки аудиторів України. З’їзд був звітно-виборчим. На з’їзді було прийнято нову редакцію Статуту організації та обрано новий склад керівних органів. (Аудиторська палата України, оф.сайт. 21й з"їзд ВПГО "Спілка аудиторів України").
Щоб висвітлити останні зміни в сфері аудиту, редакція НО взяла інтерв’ю в Володимира Івановича Драча - людини з 20-тирічним досвідом в сфері аудиту, члена комісії Спілки з питань професійної етики аудиторів, власника двох аудиторських фірм:

Аудиторська фірма «АУДИТ –ВІД та Ко» була створена у 1995 році. З метою розподілу консалтингових та аудиторських послуг у  вересні 1999 року  була заснована аудиторська фірма у вигляді товариства з обмеженою відповідальністю «АУДИТ-ВІД».Фірми внесені до Реєстру аудиторських фірм та аудиторів 26 січня 2001 року (Свідоцтво за № 0945 та 2162). У листопаді 2012 року фірма  «АУДИТ-ВІД» внесена до Переліку аудиторських фірм, які мають право здійснювати обов’язковий аудит. В серпні 2010 року фірма пройшла зовнішній контроль якості. У штаті  фірми працюють чотири сертифікованих аудитора та інші висококваліфіковані фахівці з досвідом роботи понад 15 років. Послугами фірми користуються відомі в Україні суб’єкти господарювання  різних форм власності різноманітних галузей промисловості, сільського господарства, фінансового посередництва, страхування, малий та середній бізнес. Протягом багатьох років фірма успішно представляє інтереси замовників в судах та інших контролюючих органах. На обслуговуванні фірми перебувають також фірми з іноземним капіталом. Фірма має фахівців, які можуть проводити і проводять трансформацію фінансової звітності публічних акціонерних товариств та страхових компаній відповідно до вимог Міжнародних стандартів фінансової звітності. З метою підтримання професіоналізму фахівців фірма щорічно забезпечує проходження підвищення їх кваліфікації та участь у фахових семінарах.


 

Ви, будучи делегатом з’їзду аудиторів членів Спілки, прийняли нову редакцію Статуту. Які основні його відмінності від попереднього документу?
Новий документ став більш вагомий, не в розумінні важким, а більш конкретним і розширеним та відповідає вимогам Закону України «Про громадські об’єднання.» В Статуті розширена мета та напрямки діяльності Спілки, права та обов’язки членів Спілки та їх відповідальність за порушення цього Статуту. Значно поповнився розділ, що стосується створення та діяльності територіальних відділень Спілки, що заслуговує на увагу, адже це є основа Спілки; та розділи, що стосуються діяльності Ради Спілки і Комісії Спілки з питань професійної етики аудиторів.  Сподіваюсь, що новий Статут та нове керівництво Спілки дасть і новий поштовх для підняття ролі громадських організацій по виконанню покладених на них завдань.

Як бачить себе Ваша компанія в цьому сегменті бізнесу?
Наше завдання: зберегти напрацьованих клієнтів та прагнути до їх розширення. Наша компанія, намагається зберегти минулі надбання, не загубися у вирі змін та прагне до вдосконалення. Глибоко переконаний, що якісний аудит може бути досягнутий лише тільки середніми та великими аудиторськими фірмами. Ми завжди знаходилися у першій півсотні по Україні і це досягнення ми підтримуємо кваліфікованою працею.

Як видно з біографії, ви вирішили зайнятись аудитом у вже зрілому віці. Що вплинуло на таку різку професійну зміну? Чим Вас привабив фах аудитора?
Так, мені уже було майже 37 років. Зміни професії практично не було, роки багаторічної праці, спеціалізація на займаних посадах завжди перекликалися з майбутнім фахом аудитора.

Тоді виходить, у вас близько 30-ти років досвіду в аудиті?
По суті - так. (легка посмішка)

За такий період, мабудь, з’являється власне визначення фаху? Яке ваше визначення аудиту?
Аудит з латині – ауді (слухати), аудитор – той, хто слухає. Моє визначення аудиту таке: Аудит – це є збір інформації, її аналіз, перевірка щодо предмету завдання.

У чому полягає, на Вашу думку, основна функція аудиту?
Незалежне інформування суспільства щодо стану економіки, захист інтересів власників та користувачів фінансової звітності, виявлення фактів фіктивного банкрутства,  а також фактів можливого банкрутства. 

Тобто, максимально обєктивне інформування суспільства і водначас захист інтересів власників? Ці цілі не є суперечливими?
Ні. Власники живуть і працюють також у суспільстві і правдива інформація їм необхідна насамперед.

Допоможіть нашим читачам зрозуміти, хто такий аудитор?
Аудитор – незалежний високо професійний фахівець, який на підставі зібраних доказів висловлює свою думку щодо предмету завдання. Його прямий обов’язок - висловлення  незалежної думки щодо предмету завдання.

Щоб краще зрозуміти, можете навести приклад буднів аудитора? Такий собі середньостатистичний робочий день?
Середньостатистичний робочий день аудитора не має кінця. Бо то є і вивчення потоку нової інформації, і проведення аудиту, і відповідальність перед клієнтом та перед керівництвом, а ще є сім’я...

Який, на Вашу думку, стан галузі в нашій країні?
Однозначно потребує поліпшення, і перш-завсе приведення національного законодавства з аудиту до вимог Європейського співтовариства, якщо ми хочемо туди попасти.

Які перспективи аудиту в України?
На жаль не втішні. Ринок аудиту покидають дрібні фірми та фізичні особи-підприємці, проте на ринку присутні дрібні замовники, які не в змозі обслуговуватись у великих фірмах, а у них є також власники і користувачі.

Яким повинен бути аудит, щоб бути привабливим для середнього бізнесу?
Відомим для користувача, щодо місця аудиту в суспільстві, розуміння його необхідності. А також прозорим та доступним. Обов’язковою вимогою є впевненість замовника послуг у дотриманні аудитором конфіденційності.

Яким Ви бачите аудит майбутнього?
Європейським. (посміхаєтсья)

Які основні стримуючі чинники якісного розвитку галузі на даний час в Україні?
Обєднання всіх функцій аудиту під одним дахом. Необхідний розподіл повноважень між регулятором, суспільним наглядом та контролем. Враховуючи інтерес до аудиту багатьох органів, боюсь щоб не сталося: «Кентавр помер, да здраствує кентавр» 

Кентавр - це символ-тотем аудиту?
Так. Символ юристпруденції - жінка з мечем, вагами і зав’язаними очима, аналогічно в аудиті - кентавр.

Яким Ви бачите український аудит, скажімо, у 2021-му році?
Аудит зміниться у кращу сторону, значно зросте довіра до аудиту, аудит буде добровільним, що позначиться на його якості.

Які зміни в ситуації з аудитом ми можемо очікувати в найблищий час? Можете дати якісь прогнози?
Події в середовищі аудиту за останні два роки дають підставу замислитись над подальшим розвитком аудиту в цілому, і зокрема майбутнім українського бізнесу. З прийняттям змін до ЗУ «Про аудиторську діяльність» - грянуть і зміни в аудиті. Думаю, зросте роль громадських професійних об’єднань, буде переглянута система сертифікації аудиту, підвищення кваліфікації аудиторів, перейде на новий рівень контроль за якістю надання аудиторських послуг.

Дякую вам за змістовну бесіду. Бажаю хороших клієнтів і надійних колег!
Щиро дякую. Навзайми...


З нами спілкувався Володимир Іванович Драч, уродженець Вінницької області, 1957 року народження. Кандидат економічних наук. Закінчив Львівський фінансовий технікум (нині Львівська фінансова академія) та Одеський інститут народного господарства за спеціальністю «Фінанси і кредит», отримав кваліфікацію економіста. Після закінчення навчання працював у Контрольно-ревізійному управлінні МФУ у Запорізькій області, старшим бухгалтером-експертом в господарських органах  та начальником відділу фінансування місцевого господарства Облфінуправління, стояв у джерела створення та працював на різних керівних посадах  до березня 1995 року в Державній податковій інспекції у Запорізькій області, прийняв державну присягу та присвоєне звання радника податкової служби 1-го рангу. У лютому 1995 року отримав сертифікат аудитора. Звільнившись з органу державної служби у березні 1995 року створив та очолюю аудиторську фірму «АУДИТ-ВІД та Ко» та аудиторську фірму «АУДИТ-ВІД».Навчався у Міжнародній Бізнес школі (Великобританія), має сертифікат та два дипломи. Протягом  дев’яти років був головою Запорізького територіального відділення Спілки аудиторів України , членом  Ради ВПГО САУ та Аудиторської палати України, де очолював Комісію АПУ з контролю якості та професійної етики, був членом Координаційної ради з соц.,партнерства при Президенті України, є Уповноваженим представником АПУ у Запорізькій області та членом громадської ради при ДПСУ у Запорізькій області. Нагороджений грамотами АПУ, ВПГО «САУ», Мінфіну України, Держкомісії з ЦПФР, Золотим знаком УСПП та орденом 3-го ступеня «За заслуги».

Якщо ви помітили помилку, то виділіть фрагмент тексту не більше 20 символів і натисніть Ctrl+Enter
Підписуюсь на новини

Зверніть увагу

Френк Герберт: Ну як вам друге дно Вулика Геллстрома?

«Вулик Геллстрома», «Дюна» і 10 принципів Джигаду – політичний проект Френка Герберта

«Життя у вулику передбачає не регламентовану монотонність, а МЕТАМОРФОЗУ. Коли комаха досягає межі своїх можливостей, вона чудесним чином перетворюється на абсолютно нову істоту. У цій метаморфозі я...

Останні записи