Зображення користувача Ігор Каганець.
Ігор Каганець
  • Відвідувань: 4
  • Переглядів: 4

Народження арійських варн

Категорія:

Відсутність внутрішньої агресивності трипільці компенсували зовнішньою мілітаризацією, культивуванням сили і гонкою озброєнь, які возвели в ранг релігії. Настанова «Озброюйся!» була перетворена на абсолютний релігійний імператив. У результаті все населення було озброєне до зубів (подібно до нинішньої Швейцарії), а бойовий дух і тактичні навички вироблялися передусім за допомогою постійних тренувань (гри у війну).

Попередні статті:

Ной, вара і Великий Потоп

Борія і «стара земля», тобто Атлантида

Звідки почався Арійський простір

Вертеба: великий льох, або підземний космос Гіперборії

Походження Трипільської цивілізації

Трипільські агроміста – перші міста-держави

Чому трипільці були озброєні до зубів

Трипільська етномережа – арійська держава Золотої доби

Комплексний підхід до походження Трипільської цивілізації дозволяє зрозуміти механізм формування арійських варн, тобто структурування суспільства на брахманів (святих мудреців), кшатріїв (воїнів) і вайш’їв (господарників).

Як ми вже знаємо, початкова група засновників нового світу – громадян першого арійського міста-держави – складалася з чоловіків і жінок, які перебували у стані святості. Цей їхній стан, скоріше всього, був результатом тривалої цілеспрямованої роботи над собою, адже вони перебували у кризовому світі, в якому домінували процеси розпаду (саме в моральному занепаді старого світу бачить головну причину Великого Потопу біблійно-сумерська міфологія).

Їхній лідер – святий Ной – знайшов цих людей, навчив, організував і вивів на нову територію. Завдяки стану святості цієї групи навколо них відбувалися тільки позитивні події, в сучасних термінах, вони перебували у Просторі волі, в ситуації повної безпеки. В термінах Євангелія, Трипільська цивілізація була заснована в Царстві божому (просторі позитивних подій).

Згідно з сучасними дослідженнями, для життя у Просторі волі потрібно пройти три фази:

1) індивідуальний рух до Простору волі (особисте очищення, оздоровлення і самовдосконалення);

2) колективне входження у Простір волі (досягнути простору позитивних подій навколо себе можна тільки сформувавши навколо якісне людське середовище);

3) колективне закріплення у Просторі волі (досягнення повної самодостатності на новій території).

Перші дві фази відбувалися в середовищі цивілізації Борії, третя – у новому фізичному просторі Гіперборії – початкове ядро якої називалось Ар’яна-Вейджа («арійський простір-зародок», «арійська країна-початок»).

ГІПЕРБОРІЇ – НАРОД БРАХМАНІВ

Фактично, все населення первинної вари святого Ноя складалося з брахманів, тобто святих мудреців. У гелленській традиції їх називали гіперборіями. Не важко собі уявити, що це були люди з розвиненою інтуїцією, оптимістично налаштовані, миролюбні, ввічливі, схильні до глибокого мислення і медитацій, з тонкою організацією нервової системи, відкриті до всього нового і цікавого. Тільки такі ідеалісти могли покинути звичний спосіб життя і почати освоєння нового простору. З погляду соціоніки інтегральний психотип святого народу Ноя описується соціотипом етико-інтуїтивний інтроверт, псевдонім – «Миротворець» («Доктор Ватсон»).

Сукупність психічних якостей «Миротворця» автоматично означає відразу до насильства: таким людям властиві неагресивність і, зазвичай, неспроможність до швидких реакцій у випадку зовнішньої агресії. В термінах соціоніки, у первинного трипільського племені була слабка «чорна сенсорика» («силова сенсорика») – психічна функція, що відповідає за вміння чинити тиск на інших або опиратись зовнішньому тиску. «Чорна сенсорика» була у трипільців «точкою найменшого опору», тобто найвразливішим місцем. Усвідомлення такої психологічної незахищеності автоматично породжує почуття тривоги, що несумісне з перебуванням у Просторі волі, адже негативні емоції тягнуть донизу – у простір негативних подій.

Який вихід знайшов народ-«Миротворець» з цієї колізії? Відсутність внутрішньої агресивності трипільці компенсували зовнішньою мілітаризацією, культивуванням сили і гонкою озброєнь, які возвели в ранг релігії. Настанова «Озброюйся!» була перетворена на абсолютний релігійний імператив. У результаті все населення було озброєне до зубів (подібно до нинішньої Швейцарії), а бойовий дух і тактичні навички вироблялися передусім за допомогою постійних тренувань (гри у війну), що починалися з самого дитинства і шліфувалися в реальних бойових діях із зовнішніми ворогами в ході освоєння нових територій (див.: Чому трипільці були озброєні до зубів).

ВАРНА КШАТРІЇВ, АБО КАСТА ПРОФЕСІЙНИХ ВОЇНІВ

Але на цьому «етичні» та «інтуїтивні» трипільці не зупинилися. Зі свого середовища вони почали добір людей з сильним типом нервової системи, в термінах соціоніки – «логіків» і «сенсориків». З них була сформована спеціалізована організація професійних воїнів – варна кшатріїв. Слово «кшатрій» походить від слова «кес», що означає загострення; звідси слова «коса» (що може означати зібране волосся, гострий інструмент або видовжену смугу землі), «косак» – великий ніж, меч, «козак» – мечник, воїн, «кесар» («кайзер») – військовий зверхник. Слово варна означає «колір», «барва», «забарвлення», «якість». Люди, які входили до варни кшатріїв, відрізнялися від решти суспільства своїми вродженими психологічними якостями.

Річ у тім, що воїнська функція є безумовно корисною для суспільства в цілому, проте вбивство людини, притаманне бойовим діям, руйнує індивідуальну психіку звичайної людини. Проблема вирішується шляхом делегування цієї суспільно корисної функції спеціалізованій касті (від лат. castus – чистий, однорідний), або варні. Психіка варни кшатріїв невразлива до негативної енергетики людиновбивства. Убивство зовсім не руйнує психіку таких людей, бо вона захищена бронею совісті воїна – честю і розумінням обов’язку.

Таким чином, з появою професійних воїнів первісно однорідне арійське суспільство структурувалося на дві соціальні підсистеми – кількісно і політично домінуючу варну брахманів (святих мудреців) і значно менше чисельну варну кшатріїв (святих воїнів).

(клацайте на фото, щоб збільшити)

Варна кшатріїв, або каста професійних воїнів.

Народжена брахманами варна кшатріїв мала стати носієм тих якостей, яких не вистачало варні брахманів, фактично, стати психологічною протилежністю. З другого боку, ці дві варни повинні бути психологічно доповнюючими і взаємозалежними – це зробило би соціальну систему стійкою.

Така доповнююча протилежність була досягнута формуванням варни кшатріїв як лицарської структури з колективним соціотипом логіко-сенсорний екстраверт, псевдонім – «Адміністратор» («Шерлок Холмс», гумористична назва – «Бульдозер»). Психологічні стосунки між соціотипами «Миротворець» і «Адміністратор» називаються дуальними. Вони є найбільш гармонійними, комфортними і стабільними, а також найсприятливішими для самореалізації обох сторін дуальної взаємодії.

ВАРНА ГОСПОДАРНИКІВ

Згодом, по мірі розростання арійського етносу і збільшенням його внутрішньої різноманітності, було зроблено наступний крок: з варни брахманів виокремилась варна господарників – «людей праці». Психологічно вона була близькою до варни брахманів, розділення ж відбулося передусім за ознакою «творення нового» і «тиражування сотвореного».

Тому діяльність господарників назавжди зберегла на собі відбиток брахманства, а саме виконання будь-якої роботи як священнодію, як циклічне відтворення божественного ритуалу.

Природно, що варна господарників мала той самий інтегральний соціотип, що й варна брахманів, тобто етико-інтуїтивний інтроверт – «Миротворець». Відповідно, варна господарників також перебувала у стосунках повного доповнення до варни кшатріїв з соціотипом логіко-сенсорний екстраверт – «Адміністратор». Завдяки такій психологічний структурі досягалася гармонійна єдність народу і сформованої ним армії.

Підтвердженням гіпотези про дуальну взаємодію арійських варн Трипільської доби є те, що така ж сама соціонічна структура притаманна сучасній етнопсихіці українців.

Продовження: Трипільська релігія
 


В тему:

Гіперборія і Скіфський квадрат

Гіперборійські традиції українців

Швейцарія не має армії. Швейцарія сама є армією!

Справжня Народна Самооборона. Досвід американської демократії

Еліта

Надцивілізація Волі

Неолітична революція. Арійські варни Гіперборії

Структурування егрегора Народу Вепра. Боги арійських варн.

«Психологічні аспекти в менеджменті: Типологія Юнга, соціоніка, психоінформатика»
 

Якщо ви помітили помилку, то виділіть фрагмент тексту не більше 20 символів і натисніть Ctrl+Enter
Підписуюсь на новини

Зверніть увагу

Передчуття Великого джигаду

Фільм і роман «Дюна» як війна людей і психопатів – три вибухові ідеї таємного послання Френка Герберта

Моад’Діб став рукою Господньою – і пророцтво вільних справдилося. Моад’Діб приносив мир туди, де була війна. Моад’Діб приносив любов туди, де панувала ненависть. Він повів свій народ до справжньої...

Останні записи