Зображення користувача Леонід Українець.
Леонід Українець
  • Відвідувань: 66
  • Переглядів: 71

Морський їжак і активне довголіття

Морські їжаки - це клас безхребетних тварин, який налічує приблизно 800 видів. Вивченням голкошкірих займався ще Арістотель. Останнім часом увагу дослідників привернув один із видів, котрий мешкає в Червоному морі.

Це маленьке колюче безхребетне створіння живе в прибережних водах і відоме довгою тривалістю життя. Морські їжаки можуть жити приблизно 100 років, гинуть переважно від хижаків, зокрема і двоногих. Але цікаво те, що навіть у такому віці у них не помітно ознак старіння. А функція розмноження у цих роздільностатевих тварин навіть інтенсивніше працює в старшому віці, ніж у молодому. Такі висновки зробили зоологи з Орегонського Державного Університету. На одній з особин, упійманих у 21 столітті, була мітка від 1805 року. А її здоров’я було прекрасним. Пізніше було проведено біохімічне і ізотопне дослідження, які підтвердили, поважний вік морських їжаків. І у них не знайшли вікових дисфункцій. Мабуть, такі можливості морських їжаків пояснюють те, що в Японії дуже цінують страви зі свіжої ікри і гонад цих тварин.

Харчуються Echinoidea переважно морськими водоростями і ведуть малорухливий спосіб життя. Нервова система їх влаштована так, що вони здатні розпізнавати тільки близько розташовані предмети. Але навіть за такої простоти їм вдалось поширитись у великому діапазоні глибин. Представники цього класу були знайдені навіть у Яванській впадині на глибині 6 850 метрів. І якщо морські їжаки існують вже приблизно 450 000 000 років, то це ще одне свідчення надійності їх фізіології для певних зовнішніх умов. Мілководні вапняки Естонії, утворені в силурійських період, відомі завдяки їжаковим.

Ерік Девідсон і Рой Бріттен з Каліфорнійського університету запровадили використання морських їжаків як модельних тварин для біологічних досліджень завдяки їх поширеності, плодючості і довгій тривалості життя. Згодом було виявлену здатність до регенерації тканин при потребі. Детальніше це описано в науковій статті А. Боднара і Дж. Кофмана "Підтримка регенерації соматичних тканин в коротко- і довгоживучих видів морських їжаків". Також у морських їжаків виявили генетичну послідовність 2А, котра крім них властива ще вірусам.

Тож тепер, якщо навіть морському їжаку зрозуміло, як довго жити, можна над цим задуматись людям і аріям. Мабуть, що одним із пояснень довготривалості життя цих морських створінь є простота влаштування, котра перевірена мільйонами років існування на Землі. Можливо, людям є сенс позбутись надмірних ускладнень в своєму житті там, де вони є зайвими?

Джерела

1) Журнал "Відкриття і гіпотези" № 12 / 2003 рік.

2) Sea urchin (стаття з англомовної Вікіпедії)

3) Морські їжаки (відео від телекомпанії Глас)

Наші інтереси: 

Вивчаємо біологічні основи активного довголіття

Якщо ви помітили помилку, то виділіть фрагмент тексту не більше 20 символів і натисніть Ctrl+Enter
Підписуюсь на новини

Зверніть увагу

Френк Герберт: Ну як вам друге дно Вулика Геллстрома?

«Вулик Геллстрома», «Дюна» і 10 принципів Джигаду – політичний проект Френка Герберта

«Життя у вулику передбачає не регламентовану монотонність, а МЕТАМОРФОЗУ. Коли комаха досягає межі своїх можливостей, вона чудесним чином перетворюється на абсолютно нову істоту. У цій метаморфозі я...

Останні записи

Кращий коментар

Зображення користувача Володимир Федько.
0
Ще не підтримано

Можливо треба ввести в меню: поїдання морського їжака!

Воїн Світла ніколи не грає за правилами, написаними для нього іншими!

Коментарі

Зображення користувача Володимир Федько.
0
Ще не підтримано

Можливо треба ввести в меню: поїдання морського їжака!

Воїн Світла ніколи не грає за правилами, написаними для нього іншими!

Зображення користувача Леонід Українець.
0
Ще не підтримано

Власне японці так і роблять. Можна піти далі: вивчити, що їдять морські їжаки.

https://t.me/ETEPHET