Зображення користувача Олена Каганець.
Олена Каганець
  • Відвідувань: 3
  • Переглядів: 3

Молочна кислота не спричинює біль у м’язах

Світ:

Кожний, хто хоч раз переступав поріг спортивного залу, чув про те, що молочна кислота, яка накопичується в м'язах через нестачу кисню, є причиною хворобливих відчуттів після тренування (кріпатура). Насправді ж молочна кислота є основним паливом для м'язів під час фізичного навантаження, цитує New York Times доктора Джорджа Брукса (George Brooks), професора факультету загальної біології Каліфорнійського університету.

Теорія про те, що молочна кислота є причиною м'язової втоми, виникла ще на початку ХХ сторіччя. Це одна з класичних помилок в історії науки, стверджує Д. Брукс. Її поява перебуває в безпосередньому зв'язку з ідеями Отто Мейерхофа, що отримав в 1922 р. Нобелівську премію в галузі фізіології і медицини за відкриття зв'язку між споживанням кисню і метаболізмом молочної кислоти в м'язах. 

Інтерпретація цього відкриття, зроблена пізніше, широко відома: надходження кисню в м'язи в кількостях, менше необхідних, веде до лактатацидозу, який є причиною м'язової втоми. Насправді, зазначає Д. Брукс, що присвятив метаболізму молочної кислоти свою дисертацію, ця кислота використовується в якості енергії, утворюючись в тому числі і в м'язах, що одержують достатньо кисню. Міоцити перетворюють глюкозу або глікоген в молочну кислоту, що розщеплюється мітохондріями з утворенням енергії. З підвищенням тренованості здатність м'язової тканини метаболізувати лактат підвищується, особливо при коротких, але дуже інтенсивних фізичних навантаженнях,  підкреслив Д. Брукс.

Якщо ви помітили помилку, то виділіть фрагмент тексту не більше 20 символів і натисніть Ctrl+Enter
Підписуюсь на новини

Зверніть увагу

Френк Герберт: Ну як вам друге дно Вулика Геллстрома?

«Вулик Геллстрома», «Дюна» і 10 принципів Джигаду – політичний проект Френка Герберта

«Життя у вулику передбачає не регламентовану монотонність, а МЕТАМОРФОЗУ. Коли комаха досягає межі своїх можливостей, вона чудесним чином перетворюється на абсолютно нову істоту. У цій метаморфозі я...

Останні записи