Зображення користувача Оксана Колосовська.
Оксана Колосовська
  • Відвідувань: 0
  • Переглядів: 0

Мера Риги оштрафовано за російську мову в неформальному спілкуванні

Світ:

На своїй сторінці у Facebook мер Риги Ніл Ушаков зазначив, що його оштрафували за спілкування російською мовою зі школярами.

1.jpg

Ніл Ушаков, мер Риги

«На думку Центру державної мови, посадова особа не може відповідати школярам не на їхній рідній мові. Навіть під час неформального спілкування. А факт трансляції в Facebook є ще і обтяжливим фактом. Навіть не дивлячись на те, що це моя особиста сторінка», — розповів Ушаков.

Мер не погоджується з рішенням Центру і звертатиметься до суду, бо вважає, що Закон про державну мову не поширюється на неформальне спілкування.

Латвія прискіпливо стежить за дотриманням Закону про державну мову.

Наприклад:

  • у 2017 році держпідприємству Латвії виписали штраф через написи російською мовою.
  • У 2016 році Центр державної мови вирішив покарати Ризьку думу за спілкування в соцмережах російською мовою.
  • У 2014 році 55 латвійських вчителів оштрафували через незнання державної мови. У 2011 році створювали чорні списки поліцейських, які не знають державної мови.
  • У 2010 році латвійську телекомпанію оштрафували за інтерв’ю російською мовою.

У Литві ситуація аналогічна

За словами голови Державної комісії з питань литовської мови Дайви Вайшненє, у Міністерстві зв’язку зараз запроваджується велика програма «Литовська мова в інформаційному суспільстві», яка фінансує проект, пов’язаний з цією темою.

Обсяг цієї програми на 4 роки був близько 40 млн літів (близько180 млн грн).

«Це дуже дороге задоволення, але ми вважаємо, що якщо литовської мови не буде в інформаційному середовищі, то через 10-20 років її не буде як офіційної мови.

Адже наше життя переходить у віртуальне середовище, і ми там використовуємо литовську мову, — зазначила в інтерв’ю Вайшненє. — Якщо в нас немає можливості знайти інформацію литовською мовою, якщо немає машинного перекладу, наприклад, з китайської через англійську на литовську, то наша молодь перейде на англійську мову — і все.

Якщо ви в соціальних мережах теж вживаєте не литовську, а іншу мову — це повільна смерть мови».

Наші інтереси: 

Гарна практика. Добре, що влада  розуміє важливість проблеми. Якби наших посадовців штрафували за вживання російської - бюджет би здорово поповнився! Напевно, тоді ми змогли б фінансувати США а не чекати допомоги звідти!

Якщо ви помітили помилку, то виділіть фрагмент тексту не більше 20 символів і натисніть Ctrl+Enter
Підписуюсь на новини

Зверніть увагу

Френк Герберт: Ну як вам друге дно Вулика Геллстрома?

«Вулик Геллстрома», «Дюна» і 10 принципів Джигаду – політичний проект Френка Герберта

«Життя у вулику передбачає не регламентовану монотонність, а МЕТАМОРФОЗУ. Коли комаха досягає межі своїх можливостей, вона чудесним чином перетворюється на абсолютно нову істоту. У цій метаморфозі я...

Останні записи