Зображення користувача Володимир Федько.
Володимир Федько
  • Відвідувань: 0
  • Переглядів: 0

Марк Шлоссер (Інститут Стратегічних Досліджень США) про підготовку російських тролів…

Світ:

Діяльність кремлеботів в Інтернеті і на форумах досить обширна. Вони займаються як пропагандою, так і розпалюванням ненависті до США та країн-учасниць НАТО, іноземних громадян; проведенням дезінформаційних акцій щодо України; приниженням національної гідності інших народів і національностей; поливанням брудом демократії; справжнісіньким оскотиненням молоді; провокаціями; збором даних на кожного (!) форумчанина!


Репортер: Форуми в мережі Інтернет, особливо політичні форуми – відносно нове захоплення російської публіки. Однак навіть неозброєним оком видно, що на російських форумах відбувається щось дивне: розгул ненависті, расизму, нацизму, пропаганди насильства, аморального хамства особливо підтримуваного модераторами на іммігрантських форумах, біснування і просто відвертого недоумства. Що Ви можете сказати з цього приводу?

Др. Шлоссер: Ми займалися вивченням цього питання і початок сплеску такої поведінки припадає на кінець 90-х років минулого століття. Пояснюється це перш за все тим, що російський сегмент Інтернету (а це не тільки російські сайти, але і сайти російських іммігрантів, а дуже часто і сайти народів, що проживають на території колишнього СРСР) виявився під контролем організації яка іменується КДБ...

Репортер (перебиваючи): Але дозвольте, адже КДБ припинило свою діяльність ще в 90-х, хіба ні?

Др. Шлоссер: Нітрохи. Змінилося тільки назва, а злочинна суть залишилася колишньою. Як змія змінює свою шкуру, так і ця злочинна організація змінює свої назви… У нас є ряд матеріалів, які проливають світло на підготовку цієї агентури. Нам вдалося з'ясувати в чому полягає їх підготовка і ми можемо розповісти про це:

Основна частина навчання відбувається у вигляді тренінгів. Причому, в основному, ці тренінги присвячені тому, як втертися в довіру до незнайомої людини, як розмовляти зі старшими. Їх вчать прогинатися, шестерити, викручуватися, брехати, принижуватися, поступатися почуттям власної гідності і, одночасно, з'ясовують, до якої міри вони здатні прогинатися. На що взагалі ці кандидати на робоче місце готові піти заради обіцяних їм грошей.

Розроблена до найменших подробиць ціла система, яка регламентує поведінку людей, в залежності від їх статусу. Так, наприклад, матюкатися дозволено "тренерам", чим вони з чималим задоволенням користуються, але суворо заборонено учням. Тобто самовільно заборонено матюкатися, але коли йому скаже керівник, то той, якого навчають, матюкатися зобов'язаний.

Які ж завдання, за допомогою яких їх навчали, і одночасно перевіряли на предмет "лояльності, ініціативності, стресостійкості, гнучкості, адаптованості, вмінню підкорятися, командувати і працювати в команді", і інших цінних якостей виконавчого, позитивного і ініціативного холуя?

Вони повзали по підлозі, кукурікали, кричали, нявчали і гавкали, цілували взуття своїх тренерів, лизали їх ноги. Кілька хлопців повинні були голосно, з посмішкою, чітко і впевнено вимовити задані фрази. Один повинен був сказати: "Я блакитний". Інший – "я ношу жіночий одяг". Третій – "я голю ноги". Четвертий – "я танцюю голим в метро". П'ятий – "я вбив дитину". Кільком людям дали завдання вибрати тих з групи, кого треба виключити і обгрунтувати це виключення. Це обов'язково, або тебе самого виганяють! Тим, кого таким чином виключили, веліли зібрати речі і піти. Потім, вже в коридорі, їх повернули. Одним із заключних видів "тренування" є випивання сечі сусіда по групі. Дівчата ж проходять ще й навчання на безладні статеві акти.

Якщо ви думаєте, що їх господарі – сексуальні збоченці, ви помиляєтеся. Все просто і логічно. Сучасній молодій людині в більшості випадків нічого не варто сказати "я цинічний негідник" або "за бабки я на все" або "я прогинаюся перед начальником". А ось щоб заявити "я ношу жіночу білизну", йому все-таки потрібно щось в собі подолати. Не кажучи вже про те, щоб пити сечу свого сусіда по навчанню. Одній дівчині тренер дала завдання вибрати самого тупого в групі і обгрунтувати це. Дівчина не змогла цього зробити. Тоді тренер видозмінила завдання. Викликала двох хлопців. Ось говорить, Андрій і Артем. У кого член більше – скажи і доведи. Чомусь дівчина вирішила, що таке завдання менш образливе, сказала і обґрунтувала.

Хлопцям давалися завдання вибрати (з обґрунтуванням вибору) – з двох викликаних дівчат найсимпатичнішу і найнесимпатичну; ту, якій не завадила б пластична операція грудей; ту, у якої найгірша мама на світі і т. д...

Всі справлялися ... А потім були рольові ігри. Наприклад, "грали" в пана і раба. Рабами призначали тих, хто на вигляд бунтівливіший, багато про себе розуміє, студентів... За наказом пана – теж з групи, вони повинні були з посмішкою повзати по підлозі, зображати збирання розкиданих паном олівців і маркерів, подавати одяг, зав'язувати шнурки, хлопці повинні були одягатися в жіночу нижню білизну (на очах у дівчат), а дівчата повинні були мочитися на очах у всієї групи. Тренер перевіряв не тільки раба, але і пана. Якщо ти вигадуєш недостатньо принизливі завдання, або хоч раз скажеш "будь ласка" або "дякую" – ти програв і з ганьбою виганяєшся. У висновку, тим членам групи, які пройдуть через все це і залишаться, доведеться працювати разом. Природно, ніяких проблем зі взаємною ненавистю, "конкуренцією", стукацтвом і беззаперечним підпорядкуванням начальству у них не виникне.

Цікаво також те психологічне захисне обгрунтування, яке не випадково виробляється в таких ситуаціях у людей. Минулих подібні "випробування" вважають сильними, цілеспрямованими "переможцями"; тих, які не пройшли – слабаками, лохами і лузерами. Здатність робити підлості розуміється тренерами як гнучкість, тупа покірність – як працездатність і витривалість.

Це, звичайно, не випадково! Система принижень і знущань, які роблять кожного їх співучасником, одночасно і рабом і паном, пов'язує всіх "єдиним командним духом". Лише на перший погляд здається вона безглуздою та ірраціонально жорстокою. Сенс цієї системи очевидний. Від неї вимагається зламати людину, зробити з неї не просто слухняного раба, а раба ініціативного, задоволеного і гордого своїм рабством та підлістю – діяльного і нахабного холуя і хама.

Джерело:

Інтерв’ю з доктором психології Марком Шлоссером з Інституту Стратегічних Досліджень США.



Наші інтереси: 

Знати все про інформаційні впливи…

Якщо ви помітили помилку, то виділіть фрагмент тексту не більше 20 символів і натисніть Ctrl+Enter
Підписуюсь на новини

Зверніть увагу

Френк Герберт: Ну як вам друге дно Вулика Геллстрома?

«Вулик Геллстрома», «Дюна» і 10 принципів Джигаду – політичний проект Френка Герберта

«Життя у вулику передбачає не регламентовану монотонність, а МЕТАМОРФОЗУ. Коли комаха досягає межі своїх можливостей, вона чудесним чином перетворюється на абсолютно нову істоту. У цій метаморфозі я...

Останні записи

Кращий коментар

Зображення користувача Миро Продум.
0
Ще не підтримано

Тепер зрозуміло, чому після читання російськомовних коментарів складається стійке враження, що всі росіяни - моральні потвори або психічно хворі.

Освячуйся! Озброюйся! Плодися!

Коментарі

Зображення користувача Миро Продум.
0
Ще не підтримано

Тепер зрозуміло, чому після читання російськомовних коментарів складається стійке враження, що всі росіяни - моральні потвори або психічно хворі.

Освячуйся! Озброюйся! Плодися!

Зображення користувача Явсе Світ.
0
Ще не підтримано

Саурон готує орків.

Останні два роки у ЗМдезІ постійно роздмухується ідея про схожість Путіна із Гітлером.Коментарі,картинки і т.п. Як на мене дуже примітивне порівняння.Цікаво чи це просто народна ініціативна творчість,чи ця ідея йде централізовано із якоїсь тролеферми.

Вірю в те, що розумію.