Зображення користувача Оксана Колосовська.
Оксана Колосовська
  • Відвідувань: 1
  • Переглядів: 2

Китайські батьки не хочуть мати більше однієї дитини і уряд ніяк не може на це вплинути

У минулому році влада відмовилася від політики, що проводиться з початку 1980-х років і яка забороняла більшості сімейних пар заводити більше однієї дитини. 
Але сьогодні ситуація в корені змінилася. Зараз населення зростає повільно, тому уряду хотілося б, щоб в китайських сім'ях було більше однієї дитини. Але проблема у тому, що сім'ї не хочуть мати більше однії дитини.

Напевно, немає нічого, на що 36-річна Лін Ю Лі (Ling Yu Li) не була б готова для свого шестирічного сина.

Щосуботи вона водить його в спеціальну дитячу групу, де дорослі говорять по-англійськи, щоб він уже в ранньому віці міг вивчати свіою першу іноземну мову. Звідти він йде на заняття малюванням, а ще Лін Ю Лі подумує віддати його вчитися грати на скрипці. Восени син піде в школу, і вона передбачає, що кожен день буде допомагати йому з уроками.

А чи не завести другу дитину? Та ніколи в житті, рішуче відповідає вона.

Раніше заборонялося, тепер бажано

І це означає, що вона підтверджує тенденцію, що все більше поширюється в Китаї і, на думку китайської влади, що стала неабиякою проблемою.

У минулому році влада відмовилася від політики, що проводиться з початку 1980-х років і яка забороняла більшості сімейних пар заводити більше однієї дитини. Подібна міра була прийнята для того, щоб не дати населенню рости занадто швидко. Іноді уряд вдавався до досить-таки жорстоких заходів проти тих, хто насмілювався не послухатися, - таким як примусовий аборт.

Але сьогодні ситуація в корені змінилася. Зараз населення зростає повільно, і влада побоюється, що в Китаї можуть виникнути проблеми з робочою силою і що в майбутньому працюючих в країні буде недостатньо, щоб утримувати цілу армію людей похилого віку.

Тому уряду хотілося б, щоб в китайських сім'ях було більше однієї дитини.

Є тільки одна заковика. Більшість матерів і батьків в Китаї сьогодні думають так само, як і Лін Ю Лі, і хочуть мати тільки одну дитину. І їх мало турбують бажання влади країни або їх стурбованість.

«Це абсолютно особиста справа, скільки людині мати дітей. Це не та сфера, куди повинна втручатися уряд », - вважає 33-річна Чжан Тінтін, синові якої дев'ять місяців.

«І я, і мій чоловік кожен день на роботі, для нас народити ще одну дитину буде просто непосильно», - говорить вона.

У дитячому раю немає місця кільком дітям

Цим суботнім ранком вона вирушила разом з сестрою в великий торговий центр з кафе, ресторанами і магазинами в центрі столиці Китаю Пекіна. Сім'ї з дітьми люблять проводити тут вихідні, тому що тут - крім усього іншого - є багато з того, чим можна зайняти дітей, починаючи від ігрових кімнат і закінчуючи величезним закритим катком.

Але навіть в цьому галасливому дитячому раю щось не видно жодної пари батьків, які хотіли б мати кількох дітей.

«Мені дуже хочеться, щоб мій син ріс і розвивався як можна краще, і це значить, що я проводжу з ним багато часу. Ми думали про кількох дітей, тут справа не в грошах, але я просто не знаю, чи зможу знайти час, щоб приділяти стільки ж уваги ще одній дитині », - говорить 35-річна Сюе Фен, синові якої чотири роки.

Опитування громадської думки, проведене Комісією у справах охорони здоров'я і планування сім'ї Китаю в 2015 році, показав, за повідомленням китайської газети China Daily, що 60% опитаних сімей без ентузіазму поставилися до думки про не одну, а кількох дітей.

І зараз це змушує китайську владу подумувати про те, чи не ввести якісь податкові послаблення і чи не збільшити  відпустку сім'ям, в яких кілька дітей.

Хоча відміна обмежень в сфері народжуваності і дала китайським сім'ям велику свободу, народжуваність, на думку китайської влади, все ще залишається низькою. У минулому році на світ з'явилися 18,5 мільйонів маленьких китайців, за даними китайської Комісії з планування сім'ї.

Це було перше збільшення народжуваності за майже два десятиліття, але цифра виявилася нижче 20 мільйонів, на які розраховував китайський уряд.

У січні уряд представило план дій в області сімейної політики. За даними газети South China Morning Post, з плану випливає, що населення Китаю різко зросте до 2030 року і складе приблизно 1,45 мільярда чоловік. І якщо сьогодні старше 60 років менш ніж кожен шостий китаєць, то тоді старше 60 буде кожен четвертий житель країни.

Громадянська непокора в подружній спальні

Проте китайська влада змушені визнати, що навіть для такого авторитарного режиму, як китайський, існують певні межі того, до чого вони можуть примушувати людей. І в цьому питанні уряд стикається з масштабним громадянською непокорою.

«Мені ніколи не подобалося, що уряд намагається втручатися в те, скільки дітей мені мати. Я вважаю, що політика "однієї дитини" була порушенням прав людини », - каже молода мати, яка погоджується назвати тільки ім'я - Вівія. Її доньці чотири місяці.

«Ми з чоловіком заробляємо не так вже й багато, але ми дуже розбірливі в тому, що даємо нашій доні. У неї має бути краще дитяче харчування і найякісніший одяг. Це коштує пристойно, і тому ми просто не зможемо дозволити собі ще одну дитину - незалежно від того, що думає з цього приводу уряд », - заявляє вона.

Клаус Блок Томсен (Claus Blok Thomsen) - кореспондент в Азії, Пекін

Наші інтереси: 

У китайців починаються демографічні проблеми. Це треба мати на увазі.  

Якщо ви помітили помилку, то виділіть фрагмент тексту не більше 20 символів і натисніть Ctrl+Enter
Підписуюсь на новини

Зверніть увагу

Френк Герберт: Ну як вам друге дно Вулика Геллстрома?

«Вулик Геллстрома», «Дюна» і 10 принципів Джигаду – політичний проект Френка Герберта

«Життя у вулику передбачає не регламентовану монотонність, а МЕТАМОРФОЗУ. Коли комаха досягає межі своїх можливостей, вона чудесним чином перетворюється на абсолютно нову істоту. У цій метаморфозі я...

Останні записи