Зображення користувача Ігор Каганець.
Ігор Каганець
  • Відвідувань: 0
  • Переглядів: 0

Криза-2014: справжня причина і розв’язання

Категорія:

Спецтема:

Істинною причиною актуальної кризи є повна невідповідність між центральним призначенням України та її нинішнім периферійним положенням. Криза триватиме доти, доки не буде виправлена ця протиприродна деформація.

Україна – планетарний полюс

З давніх-давен Північне Надчорномор’я мало статус планетарного полюсу, «пупа Землі» (тобто Центру) – звідси назва Оу-країна (країна-зародок, країна-яйце, країна-зерно) і уявлення про полярне розташування Скіфії-Гіперборії. Видатний вчений античності Клавдій Птоломей (II ст.) так писав про Україну у своїй «Географії»: «Це і є легендарна країна наших предків гіперборіїв, горнило націй, кузня народів світу». Загальновідомо, що Україна є колискою Європи і прабатьківщиною індоєвропейських мов.

Карта англійських дослідників Роберта Макрама, Вільяма Крена і Роберта Макнійла у бестселері «The Story of English», на якій схематично зображено поширення арійських народів та індоєвропейських мов від Середньої Наддніпрянщини.

Протиприродна роль цивілізаційної периферії

Після трьох століть поневолення Україна дедалі більше перетворювалася на периферію Московської імперії та її спадкоємця СРСР. Після проголошення суверенітету Україна не стала самодостатньою державою, залишаючись «околицею» і об’єктом боротьби між Сходом і Заходом.

Після усунення від влади Януковича у лютому 2014 року українська влада різко взяла курс на входження в ЄС і, потенційно, в НАТО, що означало збереження того ж самого периферійного стану, але вже не щодо Сходу, а щодо Заходу.

Будь-який рух України на Схід чи на Захід завжди призводив до кризи, і що різкіший рух від свого природного центрального становища, то гостріша криза. Саме повна невідповідність між центральним призначенням України та її нинішнім периферійним положенням є істинною причиною актуальної кризи.

Українська криза поглиблюється тим, що сучасна цивілізація переживає загальну кризу Великого Переходу, в якому Україні призначена центральна роль. Ключовою точкою Великого Переходу є 2015 рік, тобто протягом одного-двох років Україні необхідно відновити свій статус планетарного Центру. Звідси таке шалене прискорення і загострення подій.

Розв’язання кризи – без варіантів

Набуття Україною центрального статусу – це єдино можливий спосіб подолання актуальної кризи. Натомість повернення України під вплив Москви чи входження її під вплив Заходу означатиме тільки поглиблення кризи з небезпекою загальноцивілізаційної катастрофи.

Єдиним способом повернення України на своє природне місце планетарного Центру є набуття нею статусу постійного нейтралітету. Саме такий варіант пропонує відомий український дипломат Олександр Чалий:

«Україна негайно пропонує державам-гарантам, відповідно до Будапештського меморандуму, та всій міжнародній спільноті визнати її в якості постійно-нейтральної держави у кордонах на дату проголошення незалежності України. Досягти цього можливо:

 – шляхом підписання державами-гарантами (США, Росія, Великобританія, Китай, Франція) юридично-зобов’язальної міжнародної угоди за аналогією з міжнародною угодою про визнання нейтрального статусу Австрії; або

 – шляхом ухвалення Генеральною асамблеєю ООН відповідної резолюції по аналогії з резолюцією щодо визнання нейтралітету Туркменистану з розумінням того, що усі постійні члени Ради безпеки ООН проголосують за цю резолюцію. Одночасно Україна має взяти на себе зобов’язання включити положення про свій постійний нейтралітет до тексту нової Конституції».  

Нагадаємо, що нейтральний статус держави означає, що вона не входить до жодних воєнних блоків і не має на своїй території іноземних військ, натомість готова до негайного самозахисту власними силами. При цьому антивоєнне спрямування постійного нейтралітету не виключає, а навпаки − передбачає необмежене право нейтральної держави на самооборону.

Висновки

1. Головною причиною актуальної кризи є невідповідність України своїй природній ролі планетарного Центру.

2. Для повернення центрального статусу і подолання кризи Україна має стати нейтральною державою.

3. Необхідно якомога швидше сформувати широкий громадянський рух за набуття Україною статусу постійно-нейтральної держави.   


Підтвердженням цих висновків є інформація, яка досі приховувалася і тільки 14 березня виринула на поверхню. Виявляється, ще 5 березня Кремль назвав три умови скасування військової інтервенції в Україну:

Під час зустрічі Керрі і Лаврова 5 березня в Парижі Росія висунула три вимоги - перенесення дати президентських виборів, невступ України в НАТО і непідписання угоди про Асоціацію з ЄС у чинній редакції. 

Якщо ви помітили помилку, то виділіть фрагмент тексту не більше 20 символів і натисніть Ctrl+Enter
Підписуюсь на новини

Зверніть увагу

Передчуття Великого джигаду

Фільм і роман «Дюна» як війна людей і психопатів – три вибухові ідеї таємного послання Френка Герберта

Моад’Діб став рукою Господньою – і пророцтво вільних справдилося. Моад’Діб приносив мир туди, де була війна. Моад’Діб приносив любов туди, де панувала ненависть. Він повів свій народ до справжньої...

Останні записи

Кращий коментар

Зображення користувача Віктор Макаренко.
0
Ще не підтримано

Хороший варіант. Цікаво як до нього поставиться агонізуюча верхівка північного сусіда?

Коментарі

Зображення користувача Віктор Макаренко.
0
Ще не підтримано

Хороший варіант. Цікаво як до нього поставиться агонізуюча верхівка північного сусіда?

Зображення користувача Олег Подорожній.
0
Ще не підтримано

Вона на нього непіде по одній простій причині, їй потрібно буде вивести з Криму війська і чорноморський флот, а це для неї стратегічно важливо

Братайтеся, єднайтеся зі світлими - це сила!

Зображення користувача Анатолій Висота.
0
Ще не підтримано

Путінська Росія на це не піде ніколи. Причина: Україна незалежна є СПАДКОЄМЦЕМ Київської Русі. Москва теж вважає себе спадкоємцем. Як це сумістити? Тільки в єдиній московській імперії. Вони це чітко розуміють і тому так діють, наражаючись навіть на спротив всього світу. Оце і є головною причиною. Колись Павло ШТЕПА сказав, що Україна стане джерелом і потугою РОЗПАДУ Московської імперії. Саме це й стається на наших очах.

Зображення користувача Миро Продум.
0
Ще не підтримано

Підтвердженням висновків цієї статті є інформація, яка досі приховувалася і тільки 14 березня виринула на поверхню. Виявляється, ще 5 березня Кремль назвав три умови скасування військової інтервенції в Україну:

Під час зустрічі Керрі і Лаврова 5 березня в Парижі Росія висунула три вимоги - перенесення дати президентських виборів, невступ України в НАТО і непідписання угоди про Асоціацію з ЄС у чинній редакції.

Освячуйся! Озброюйся! Плодися!

Зображення користувача Андрій Середюк.
0
Ще не підтримано

Можливо я помиляюся, та поміркуйте самі - як тільки Київська Русь перестала битися з кацапом - розвал, Козацька Держава підписала мир - розвал, УНР - теж саме, може боротьба з кацапам і є добро?

Середюк Андрій Миколайович

Зображення користувача Творимир Здобудьволя.
0
Ще не підтримано

Підтримую необхідність невідкладно почати формувати широкий громадянський рух за набуття Україною статусу постійно-нейтральної держави.
Все нестандартно та неймовірно! Але саме в нейтральності вихід з драматичної ситуації та найбільша перспектива розвою України.
Тільки бачення глибинних проблем світу і України показує, що це- єдиний ефективний та оптимальний шлях.

Немає релігії понад істину

Зображення користувача Анатолій Висота.
0
Ще не підтримано

Все, що хоче Москва - це ослаблення України!

Зображення користувача Явсе Світ.
0
Ще не підтримано

Друзі.Свій вибір Україна зробила.В сучасному світі позаблоковий статус неможливий.Можна звичайно підписати якісь папірці,які як показали останні події навколо України, нічого не вартують.Ми живемо у хижому світі і ми слабкі це реальність..Сто років назад,таку країну як наша, давно вже розтягнули б по кусках сильніші сусіди.Треба зрозуміти вже нарешті те,що коли ми приймаємо нейтралітет,то усі наші сусіди стають нашими потенційними противниками..Дякую..

Вірю в те, що розумію.

Зображення користувача Леонід Українець.
0
Ще не підтримано

Україна відмовилась від вступу до НАТО.

https://t.me/ETEPHET

Зображення користувача Явсе Світ.
0
Ще не підтримано

Україна зробила свій цивілізаційний вибір,який знаходиться під парасолькою НАТО..Підписані папірці-це інше..Папером танки не зупиниш...Дякую..

Вірю в те, що розумію.

Зображення користувача Тарнай Стрілець.
0
Ще не підтримано

На жаль, за час існування, НАТО ще нікого не захистило. Бо прецедентів не було.