Зображення користувача Олена Каганець.
Олена Каганець
  • Відвідувань: 0
  • Переглядів: 0

Короткий путівник Івано-Франківськом

Категорія:

Світ:

Пройти «Стометрівку», сфотографуватися біля Пізанської башти та Ейфелевої вежі, прогулятися «Бастіоном» – програма-мінімум для тих, хто планує відвідати Івано-Франківськ.

 

Що побачити?

У першу чергу рушаємо до центру. Від авто- та залізничного вокзалів туди йти пішки максимум півгодини.

Центр

У центрі міста побачите найбільш пізнавану будівлю Франківська – ратушу, збудовану в 1932 році. Там знаходяться експозиції краєзнавчого музею. Зовсім поруч, на площі Шептицького, стоїть Колегіальний костел XVII-XVIII ст., усередині якого – художній музей та Кафедральний Воскресенський собор XVIII ст.

Ідучи повз корпус Національного медичного університету, потрапляємо на Вічевий Майдан. А тут уже видно «Стометрівку»! «Стометрівка» або «Сотка» – саме так франківці називають пішохідну частину вулиці Незалежності, що пролягає від Вічевого Майдану до вулиці Франка. Окрім магазинів та інших закладів, тут багато кованих скульптур, які щорічно оновлюються завдяки фестивалю «Свято ковалів».

Галереї

«Бастіон» – приклад того, як за допомогою реставрації із залишків оборонної споруди XVII ст. можна зробити торгово-розважальну галерею з магазинами, кафе, ресторанами та постійними виставками. Ще одна цікава галерея знаходиться на вулиці Січових Стрільців. «Оле Тур» – галерея-магазин сувенірів, навряд чи доступних студентському гаманцю. Однак навпроти входу завжди багато гарних речей – великих люльок, автомобілів, предметів інтер’єру, біля яких можна сфотографуватися. Тут навіть є своя Ейфелева вежа, правда, значно менша за свою французьку родичку.

Парки

Відвідати парк Шевченка варто хоча б заради того, щоб погодувати качок та лебедів і подивитися на камінь кохання, привезений з Кани Галілейської. Там також є пам’ятник Тарасові Шевченку, який місцеві через певну непропорційність форм називають «хоббітом».

Івано-Франківськ – зелене місто з безліччю скверів та парків. Деякі місця виглядають доволі готично та містично. Наприклад, меморіальний сквер за будівлею театру – місце, де можна побачити, як діти граються серед могил. Сквером він став у 2002 році, а у період з 1782 до 1955 тут було міське кладовище, про що нагадують хрести та старі надгробки.

Де поїсти?

Проблем із харчуванням в Івано-Франківську не відчуєте! У центрі багато всіляких кафешок і кіосків, де можна щось перехопити. На центральному ринку продаються сезонні фрукти-овочі та свіжа випічка. Тут же є «Сільпо»! Якщо ви приїхали рано-вранці і хочете десь попити кави, то Street Coffee відчиняється о 8 ранку (раніше працюють хіба що маркети). З’їсти пиріжок, тістечко чи чіабатту з шинкою можна у «Хатинці», яка знаходиться за адресою вул. Січових Стрільців, 10А.

Компанією можна гарно посидіти у пабі Piwnica (та ж сама вулиця Січових Стрільців, 42А). В Івано-Франківську немає «Макдональдзу». Натомість є його аналог – мережа Chicken HUT, експрес-каси якої працюють цілодобово. Також відкритий усю ніч «Піратос» (Шопена, 3) – лаунж бар із демократичними цінами, Wi-Fi та трансляціями спортивних подій.

Де жити?

Обійти весь Івано-Франківськ можна за один день. Більш того, щоб прогулятися від вокзалу до центру, оглянути центр та повернутися на вокзал, вам вистачить трьох годин! Якщо обставини склалися так, що немає де переночувати, – оберіть дешевий хостел або готель:

  • Хостел «Феномен»: Південний Бульвар, 38, ліжко в загальному 6-місному номері коштує 115 грн.
  • Хостел «Пілігрим»: вул.Набережна, 26Б, односпальне місце у номері з 8 ліжками – близько 70 грн.
  • Готель «Бандерштадт»: вул. Коновальця, 264А, номер економ-класу з 2-ма ліжками – від 60 грн.

Що привезти?

В Івано-Франківську багато комісійних магазинів та секонд-хендів. Тож прогулянки містом можна поєднати з пільговим шопінгом! Якщо, звісно, це вас цікавить.

Також є 2 локації, які варто відвідати, якщо ви хочете привезти з Івано-Франківська щось унікальне. Перша – фірмовий магазин ТМ «Княгинин», що знаходиться біля заводу. Купуємо бальзам (так і кажіть, продавці знають, про що мова). Цю настоянку на травах, яка дійсно має цілющі властивості, можна додавати у чай або каву чи вживати в чистому вигляді, але в невеликих кількостях! Друга локація – міні-пивоварня «Ягер», що знаходиться за адресою вул. Галицька, 111 (вхід із двору). Літр пива власного виробництва тут коштує близько 15 грн.

Якщо ви помітили помилку, то виділіть фрагмент тексту не більше 20 символів і натисніть Ctrl+Enter
Підписуюсь на новини

Зверніть увагу

Передчуття Великого джигаду

Фільм і роман «Дюна» як війна людей і психопатів – три вибухові ідеї таємного послання Френка Герберта

Моад’Діб став рукою Господньою – і пророцтво вільних справдилося. Моад’Діб приносив мир туди, де була війна. Моад’Діб приносив любов туди, де панувала ненависть. Він повів свій народ до справжньої...

Останні записи