Зображення користувача Арсен Дубовик.
Арсен Дубовик
  • Відвідувань: 0
  • Переглядів: 0

Кіловат за три копійки

Школяр з Кіровоградщини отримав електроенергію з атмосфери і виграв приз від Intel

 

Самуїла Кругляка, школяра з міста Олександрія Кіровоградської області, вже встигли прозвати українським генієм завдяки винаходу, що дозволить виробляти енергію з повітря. 

Зі своєю розробкою український десятикласник переміг в національному етапі міжнародного конкурсу науково-технічної творчості школярів Intel ISEF 2015. Після першої перемоги Самуїл Кругляк отримав право взяти участь в Олімпіаді геніїв, яка проходила в місті Освего (штат Нью-Йорк, США) з 14 по 19 червня. Тут Самуїл завоював бронзу серед двох тисяч юних винахідників з усього світу, повідомляє видання «День».

Крім диплома, Самуїл Кругляк отримав можливість безкоштовного навчання в одному з вузів США і щомісячну стипендію близько 700 доларів.

Всі ці перемоги школяр отримав за розробку проекту під назвою «Отримання електроенергії з атмосфери». Винахідник пропонує добувати електроенергію з повітря, точніше, з атмосфери за допомогою штучної іонізованої хмари за рахунок сильного електричного поля, яке випромінюватиметься іонізуючою вежею. Цікаво, що винахід Самуїла передбачає добування не тільки електроенергії, але і води.

За підрахунками, один кіловат такої електроенергії буде коштувати три копійки. 

Самуїл Кругляк запевняє, що цей винахід він побачив уві сні ще у восьмому класі. Через два роки завдяки викладачам з Малої академії наук цей проект вдалося втілити в життя.

«Така установка коштує копійки, але користі від неї - на мільйони. Уявіть собі: у разі її запуску ми б могли забезпечити Кіровоградську область електроенергією на 82%. От тільки нікому це не потрібно», - говорить одна з викладачів.

Загалом, викладачі школяра додають, що про винахід Самуїла Кругляка в Україні дізналися лише тоді, коли він переміг у Нью-Йорку. До цього різноманітні установи, за допомогою до яких зверталися наукові співробітники, не звертали на винахід уваги. 

Зробити установку школяреві допомогли наукові консультанти. Лабораторія МАН в Києві надала базу для експериментів. Міні-модель установки, зібрана в київській лабораторії, вже працює і дає результати. 

Другий етап проекту планують реалізувати вже у рідній Олександрії, де під генеруючу вежу можна задіяти трубу покинутої ТЕЦ-1-2, проте на це потрібні значні кошти спонсорів.

 
Наші інтереси: 

.

Якщо ви помітили помилку, то виділіть фрагмент тексту не більше 20 символів і натисніть Ctrl+Enter
Підписуюсь на новини

Зверніть увагу

Передчуття Великого джигаду

Фільм і роман «Дюна» як війна людей і психопатів – три вибухові ідеї таємного послання Френка Герберта

Моад’Діб став рукою Господньою – і пророцтво вільних справдилося. Моад’Діб приносив мир туди, де була війна. Моад’Діб приносив любов туди, де панувала ненависть. Він повів свій народ до справжньої...

Останні записи

Кращий коментар

Зображення користувача Арсен Дубовик.
0
Ще не підтримано

?Хтось із фахівців береться/може щось про втілення цієї ідеї "про три копійки" сказати?

"Є десь, у якійсь далекій землі, таке дерево, що шумить верховіттям у самому небі, і Бог сходить ним на землю вночі..." (М. В. Гоголь)

Коментарі

Зображення користувача Арсен Дубовик.
0
Ще не підтримано

?Хтось із фахівців береться/може щось про втілення цієї ідеї "про три копійки" сказати?

"Є десь, у якійсь далекій землі, таке дерево, що шумить верховіттям у самому небі, і Бог сходить ним на землю вночі..." (М. В. Гоголь)