Зображення користувача Олена Каганець.
Олена Каганець
  • Відвідувань: 0
  • Переглядів: 0

«Глобальна пральня». РФ відмила мільярди доларів на скуповування західних політиків

Двоюрідний брат президента РФ Ігор Путін працював у банку, через який відмивалися і йшли на Захід кримінальні гроші. 

 

 

Міжнародний консорціум журналістів-розслідувачів, до якого входять, наприклад, британська The Guardian і російська «Новая газета» з'ясував, що з 2010 по 2014 рік через  цю схему прогнали близько 20 мільярдів російських доларів «сумнівного» (тобто – кримінального) походження, які потім осіли на західних офшорних рахунках невідомих власників, пише Іван Яковина у своїй статті на "Новом времени" .

За своїми масштабами ця афера стала найбільшою в історії, а участь у ній брали сотні різних людей та організацій в різних країнах. Метою організаторів «Глобальної пральні» було «відмивання» гігантських сум грошей, отриманих злочинним шляхом, з одночасним виведенням їх на Захід. Для цього був придуманий інноваційний, в якомусь сенсі метод, який без збоїв пропрацював чотири роки.

У спрощеному вигляді схема мала такий вигляд: одна британська фірма-«пустушка» нібито позичає велику суму іншій. Поручителями боргу, згідно з контрактом, виступають двоє: російська компанія-одноденка і молдавський бомж. Через деякий час гроші не повертаються, після чого кредитор не звертається до молдавського суду з вимогою стягнути суму з поручителів (власне, для цього і потрібен був молдаванин). Оскільки російська фірма-поручитель борг визнає, суд тут же приймає рішення: вилучити з її рахунків кошти і переказати їх кредиторові.

Для цього на молдавських рахунках російської одноденки завбачливо лежать мільярди рублів. Гроші надходять на рахунки молдавських судових приставів, конвертуються в долари або євро, після чого відправляються в один із латвійських банків, а звідти – на офшорні рахунки британської «одноденки» в банках по всьому світу. Рішення суду (нехай і молдавського) забезпечує ідеальне «відмивання» для виведених коштів. Вся операція займає кілька днів і виглядає абсолютно легально.

Експерти, до речі, впевнені, що 20 мільярдів – це тільки верхівка айсберга: навряд чи саме ця схема була ексклюзивною та єдиною. Напевно були й аналогічні їй. Крім того, якісь схожі інструменти можуть використовуватися для викачування на Захід «брудних» грошей і зараз.

Як з'ясували журналісти The Guardian, частина цих грошей йшла на придбання предметів розкоші, оплату навчання дітей російської еліти в престижних англійських школах і навіть на оплату гастролей рок-музикантів у Росії. Але, навіть враховуючи всі ці витрати, країнами Заходу зараз гуляють мільярди (якщо не десятки мільярдів доларів з Росії, отриманих кримінальним шляхом, але «відмитих», а тому простежити їхню подальшу долю дуже непросто.

Сам факт наявності космічних сум кримінальних грошей у західних банках вельми непокоїть місцеві правоохоронні органи. Ніхто не знає, на які цілі злочинці можуть їх витратити. Але в цьому разі ситуація набагато неприємніша. Зараз все вказує на те, що організаторами схеми були не банальні корупціонери і шахраї, а люди, тісно пов'язані з політичним керівництвом РФ.

Як стверджують молдавські фінансові слідчі, після виявлення «Глобальної пральні» вони направили до Москви запит про співпрацю. У Кишиневі хотіли дістатися до російського хвоста всієї цієї схеми. По ідеї, росіяни мали бути більше за інших зацікавленими у припиненні діяльності шахраїв – врешті-решт, мільярди крали в РФ, та й вивозили саме з цієї країни. Однак, несподівано для себе, молдавани наштовхнулися на шалений опір з боку Москви.

Російська влада не тільки не надала допомоги молдаванам, але і взялася активно їх «пресувати». У Росії почалися масові затримання молдовських чиновників, які опинилися там у справах. Справа дійшла навіть до того, що на допит у ФСБ потрапив заступник молдавського генпрокурора, який прибув до Москви у складі офіційної делегації. У Кишиневі підозрюють, що росіяни дуже не хочуть доведення розслідування у цій справі до логічного завершення. Молдаван хочуть змусити все зам'яти і спустити на гальмах. Причому тиск виходить не від бандитських угруповань, а від російської держави!

Ще одна цікава деталь. У Росії лідером за кількістю відмитих за молдавською схемою грошей був невеликий «Російський земельний банк». Під час роботи «Глобальної пральні» в раді директорів РЗБ був Ігор Путін – двоюрідний брат російського президента. Чим він там займався, неясно, але після закриття схеми Путін пішов з банку. Можна, звичайно, назвати збігом появу президентського брата в нікому не відомому банку саме в той час, коли цей банк займався відмиванням і перекачуванням грошей на Захід. Але все-таки мимоволі закрадаються підозри, що він там не просто так штани протирав. У нинішній Росії близькі родичі Володимира Путіна абиде не працюють і будь-якою нісенітницею не займаються. Вони вирішують «справи державної ваги». Причому зараз вже приблизно зрозуміло, які саме.

Британські журналісти, зокрема, з'ясували, що один з поважних німецьких банків, які займалися проведенням відмиванням російських грошей, видав триста мільйонів доларів кредитів структурам Дональда Трампа, який згодом став президентом США. Про те, що на виборах 2016 року Трамп був явним фаворитом Москви, не писав хіба що ледачий. Заради справедливості, треба зазначити, що достовірних даних про те, на що пішли вищезазначені триста мільйонів, немає. Однак у будь-якому разі вони були б непоганою підмогою для кампанії Трампа, від якої жахалися майже всі американські великі донори.

Оскільки операцію з відмивання 20 мільярдів «кришують» ФСБ і родич Володимира Путіна, є всі підстави вважати, що частина цих коштів (формально – приватних) після відмивання абсолютно спокійно і легально може бути використана для підкупу західних політиків, суддів, журналістів і, таким чином, для зміни режимів у країнах Заходу на лояльні Москві. За мільярд доларів можна запросто скупити пачку депутатів в якій-небудь невеликій східно- або південноєвропейській країні. Або одного-двох міністрів. Коли ж задля цих цілей є 20 мільярдів, то можливості для втручання у політичні справи інших країн стають майже безмежними.

Просто в день написання цієї статті в Москву прилетіла Марін ле Пен – лідер націоналістичного «Національного фронту» Франції. Вона відкрито користується симпатією і заступництвом Володимира Путіна, який, безсумнівно зробить все від нього залежне, щоб Ле Пен перемогла у своїй країні і почала демонтаж Євросоюзу. У цьому контексті цілком можливо, що вона стане одним з головних одержувачів ретельно відмитих грошей, вкрадених в Росії і дбайливо переведених на Захід. У будь-якому разі, перешкодити цьому практично неможливо.

Наші інтереси: 

Національне агентство з боротьби з злочинністю Великої Британії проведе ретельне розслідування у зв'язку з публікацією The Guardian інформації про можливу причетність британських банків до відмивання грошей з Росії, повідомив міністр фінансів Саймон Кірбі.

Якщо ви помітили помилку, то виділіть фрагмент тексту не більше 20 символів і натисніть Ctrl+Enter
Підписуюсь на новини

Зверніть увагу

Визначаємо формування прекрасних світів! (Джерело Повноти)

Перехід-IV, або палінгенезія: сім кроків до Homo triplex і універсальної нації нового циклу

Добра Новина дає дороговказ для заснування нового світу та переходу в режим керованої молодості – «вічного життя», по-науковому – біологічного безсмертя. Починати треба вже сьогодні, а діяти...

Останні записи