Зображення користувача Олена Каганець.
Олена Каганець
  • Відвідувань: 24
  • Переглядів: 29

Flow - вулик, з якого мед просто витікає

Категорія:

Седар Андерсон розробив проект вулика, з якого мед вилучити дуже просто - досить підставити ємність і почекати, поки вона наповниться. Цей проект став рекордсменом краудфандінгу за швидкістю збору коштів. 

14 лютого в мережі з'явився відеоролик з демонстрацією проекту такого вулика, який за два дні набрав мільйон переглядів, пише Geektimes.

Кампанія краудфандінга почалася 22 лютого, і проект швидко зібрав перший і другий мільйон. 

 

 

І це не дивно: вилучити мед з вуликів - це найважча робота. Традиційно ця операція складається з безлічі кроків, основними з яких є відкриття вулика, видалення бджіл, розпакування сот з медом і робота центрифуги апарату медогонки. Також можливий спосіб стікання меду без всякої допомоги, а після цього - теплова дія.

Австралійський проект Flow пропонує рішення, при якому для вилучення меду не потрібно відкривати вулик і тривожити бджіл. 

Вулик має три рамки Flow між чотирма звичайними рамками

Ідея народилася на північному узбережжі Нового Південного Уельсу після безлічі укусів крізь захисне спорядження і розпачу від десятків розчавлених бджіл. Батько і син Андерсони розробляли цей проект впродовж десятиліття. Результатом стала пластикова (без бісфенолу А) рамка Flow, яка складається з частково сформованих сот.

Рамка Flow відкривається посередині. Мед стікає з двох рядів сот вниз без необхідності тривожити бджолину сім'ю димарем. Потім стільники знову закриваються, щоб бджоли змогли розпечатати порожні стільники і продовжити збір продукту - бджоли майже негайно помічають, що стільники порожні. Бджоли використовують частину воску повторно, що може поліпшити продуктивність і видачу меду. Плексігласове віконце дозволяє бачити, коли мед запечатаний і готовий для забору.

Автори називають свій винахід найзначнішим нововведенням у бджільництві з 1852 року, натякаючи, що Flow стоїть нарівні з вуликом Лангстрота. Легко побачити, що новинка не тільки економить час і робить процес безболісним для бджіл, а також ставить отримання меду в рамки простого процесу, доступного для любителів, не готових купувати дороге обладнання. Бджоли часто стають агресивними при розбиранні їх вулика. З Flow сусіди пасічника не помітять процесу збору меду.

Для бекерів доступно кілька опцій: можна отримати або готовий Flow Box, або кілька рамок Flow для включення їх у власну конструкцію стандартного вулика. Ціни починаються з позначки 230 $, з ними можна ознайомитися на сторінці проекту. За 600 доларів можна отримати набір для збору повністю готового вулика, для роботи якого потрібно лише знайти бджіл.

Відеоінструкція по збиранню вулика 

 

 

 

 

 

 

Австралійці стверджують, що бджоли не мають яких-небудь особливих переваг і заповнюють стільники Flow з тією ж частотою, що і стільники звичайних рамок. Кожна рамка приносить до 3 кг меду, а частота можливого збору варіюється залежно від сили сім'ї і може становити від тижня в пік сезону до місяця.

Стікання меду

Меду потрібно від двадцяти хвилин до двох годин для стікання. Також рекомендується носити захисний одяг. Зрозуміло, що не можна забувати залишати частину меду для зимівлі бджіл.

Якщо ви помітили помилку, то виділіть фрагмент тексту не більше 20 символів і натисніть Ctrl+Enter
Підписуюсь на новини

Зверніть увагу

Передчуття Великого джигаду

Фільм і роман «Дюна» як війна людей і психопатів – три вибухові ідеї таємного послання Френка Герберта

Моад’Діб став рукою Господньою – і пророцтво вільних справдилося. Моад’Діб приносив мир туди, де була війна. Моад’Діб приносив любов туди, де панувала ненависть. Він повів свій народ до справжньої...

Останні записи

Кращий коментар

Зображення користувача Альберт Саїн.
0
Ще не підтримано

Зрозуміло, дякую буду тепер вже точно про це знати.

Коментарі

Зображення користувача Альберт Саїн.
0
Ще не підтримано

..для роботи якого потрібно лише знайти бджіл.
Я не бжоляр, але на хлопський розум так розумію що попри бжіл потрібна ще певно й місцевість де є самі квіти.. Чи не так?

Зображення користувача ДЗен ДЗелень.
0
Ще не підтримано

Так, пасіку краще класти у місцевості, де масово ростуть липи, верес, хрін, де сіють гречку, ріпак, солонях.

Хай буде Ща з Тя! І з Мя :)

 

Зображення користувача Альберт Саїн.
0
Ще не підтримано

Зрозуміло, дякую буду тепер вже точно про це знати.

Зображення користувача Арсен Дубовик.
0
Ще не підтримано

ЧУДО ВУЛИК!!! Дякую, Олено!! :-)
Це ТВОРЧІ ЛЮДИ! І таке чудо створили!
Це справжні екологічні націоналісти! Це творіння виконане з любов'ю до бджіл і турботою про людей.
Якщо хочете, порівняю навіть із винайденням колеса чи плуга! ))))

П.С. Мені так сподобалося, що розмістив ще кілька відео(!), фото вулика і рамок Flow™ Hive.

"Є десь, у якійсь далекій землі, таке дерево, що шумить верховіттям у самому небі, і Бог сходить ним на землю вночі..." (М. В. Гоголь)