Зображення користувача Володимир Федько.
Володимир Федько
  • Відвідувань: 0
  • Переглядів: 0

Джеймс Меттіс – міністр оборони США!

Міністром оборони США став справжній «яструб» – ветеран морської піхоти Джеймс Меттіс, який вважає, що адміністрація Барака Обами мало приділяла уваги ситуації на Україні, а також недостатньо підтримувала союзників по НАТО.

Відзначимо, що під час слухань у Комітеті Сенату США з питань збройних сил Джеймс Меттіс заявив, що політика президента РФ Володимира Путіна є однією з ключових загроз після Другої світової війни для глобального порядку!


«Скажений пес» Пентагону

Джеймс Меттіс на прізвисько «Скажений пес» вважає Росію «хижою» державою і переконаний, що «в Криму і на Україні йде війна»!

Сенат 98 голосами проголосував за його кандидатуру, після цього Джеймс Меттіс приніс присягу, яку прийняв віце-президент США Майк Пенс. Одразу Меттіс випустив заяву, в якій звернувся не тільки до армії, але і до спецслужб, яких назвав "стражами і хранителями безпеки" американського народу.

Нагадаємо, 19 січня Комітет Сенату США з питань збройних сил прийняв рішення рекомендувати кандидатуру Джеймса Меттіса на посаду міністра оборони США, і переважною більшістю голосів схвалив законодавче виключення, яке дозволить відставному генералові Джеймсу Меттісу очолити Пентагон.

(Законодавство США передбачає, що колишні військові можуть очолювати Пентагон, але повинні піти у відставку не менше ніж за сім років до вступу на посаду. Джеймс Меттіс пішов у відставку в 2013 році).

Відзначимо, що під час слухань у Комітеті Сенату США з питань збройних сил Джеймс Меттіс заявив, що політика президента РФ Володимира Путіна є однією з ключових загроз після Другої світової війни для глобального порядку!

Меттіс став наступником Девіда Петреуса на посаді керівника Центрального командування армії США, яке координує військові операції в Іраку і Афганістані, нагадує «Fox News». Він має бойовий досвід в кампанії в Афганістані та в обох американських війнах в Іраку.

Меттіс прослужив у військово-морській піхоті більше 40 років, пише «Military & Defence». Генерал відомий своїми яскравими висловлюваннями. Журнал «The Atlantic» наводить список з 16 цитат, які яскраво характеризують його. Серед них фраза: «Будь ввічливим, професійним, але в голові завжди тримай план, як вбити будь-кого, хто тобі зустрінеться». Інша його цитата: «Ти частина сил, яких найбільше бояться і яким найбільше довіряють у світі. Включи мізки, перш ніж братися за зброю».

Виступаючи в минулому році в Вашингтоні, екс-генерал заявив: «Є відчуття, що ми [США] відступаємо від своїх зобов'язань по відношенню до союзників і партнерів, кидаючи їх напризволяще в мінливому світі. У нас стратегічна атрофія».

Меттіс також назвав «військове втручання Росії в справи сусідів», такі як приєднання Криму і підтримка самопроголошених республік на сході України, «куди більш жорстким, більш серйозним», ніж думають у Вашингтоні та ЄС, пише інститут військово-морських сил США "USNI News".

«Через націоналістичні настрої, які роздуває президент Володимир Путін [йому або його спадкоємцям] буде дуже-дуже складно відвернутися від деяких заяв про Захід, які він зробив», – впевнений Меттіс. Він зазначив, що в той же час у президента Росії є проблеми в його власній країні – «з джихадистами, які загрожують внутрішній стабільності». Також Путін, на думку відставного генерала, продемонстрував ядерний потенціал Росії: його стратегічні бомбардувальники літають поблизу країн НАТО.



Шлях Воїна: 40 років у морській піхоті

Джеймс Меттіс закінчив школу морських піхотинців, потім коледж командування морської піхоти і Національний військовий коледж, потім вступив до Центрального університету Вашингтона. По його завершенні, в 1972 році, отримав звання лейтенанта. У цьому званні він служив командиром взводу в 3-й дивізії морської піхоти.

В званні капітана Меттіс проходив службу в 1-й бригаді морської піхоти, після чого, вже будучи майором, служив на призовному пункті Корпусу морської піхоти по 12-му району в Портленді.

Отримавши звання підполковника, він командував 1-м батальйоном 7-го полку Корпусу морської піхоти, прийнявши в цій якості участь в декількох операціях в ході воєн в Перській затоці в 1990-1991 рр.

З червня 1994-го по липень 1996-го року він командував полком вже в званні полковника.

Звання бригадного генерала Меттіс отримав в 1998 році, коли очолив 1-ю експедиційну бригаду морської піхоти.

В якості одного з керівників, генерал брав участь в операції «Непохитна свобода» на півдні Афганістану, розпочатої проти руху «Талібан» і терористів з «Аль-Каїди» після терактів 11 вересня 2001 року в США.

З 2003 року, вже в званні генерал-майора, Меттіс брав участь в операції «Іракська свобода», метою якої було повалення уряду Саддама Хусейна в Іраку. У травні наступного року Меттіс отримав звання генерал-лейтенанта і став керівником Командування розробок планів бойового застосування морської піхоти.

У 2006 році Меттіс керував 1-й експедиційною групою морських піхотинців, потім його призначили виконуючим обов'язки командувача Центрального командування Військово-морських сил, яким підкоряється Корпус морської піхоти.

У 2007-2010 роках Меттіс в званні повного «чотиризіркового» генерала керував міжвидовим командуванням збройних сил США і паралельно в 2007-2009 роках займав пост верховного головнокомандувача по трансформації НАТО. Ця структура відповідає також за вироблення військової доктрини НАТО і, крім того, удосконалює систему навчальної підготовки, в тому числі командного і штабного складів.

У серпні 2010 року сенат США таємним голосуванням призначив Меттіса главою Центрального командування збройних сил США. Його попередника – генерала Девіда Петреуса – зняли з посади через його скандальне інтерв'ю журналу «Rolling Stone», в якому генерал розкритикував високопоставлених чиновників з президентської адміністрації.

Дже́ймс Ме́ттіс (повне ім'я — Дже́ймс Ні́колас Ме́ттіс, англ. James Nicholas Mattis; нар. 8 вересня 1950, Пулмен, Вашингтон, США)
Дже́ймс Ме́ттіс (повне ім'я — Дже́ймс Ні́колас Ме́ттіс, англ. James Nicholas Mattis; нар. 8 вересня 1950, Пулмен, Вашингтон, США)
Наші інтереси: 

Вітаємо Воїна Традиції!

Якщо ви помітили помилку, то виділіть фрагмент тексту не більше 20 символів і натисніть Ctrl+Enter
Підписуюсь на новини

Зверніть увагу

Френк Герберт: Ну як вам друге дно Вулика Геллстрома?

«Вулик Геллстрома», «Дюна» і 10 принципів Джигаду – політичний проект Френка Герберта

«Життя у вулику передбачає не регламентовану монотонність, а МЕТАМОРФОЗУ. Коли комаха досягає межі своїх можливостей, вона чудесним чином перетворюється на абсолютно нову істоту. У цій метаморфозі я...

Останні записи