Зображення користувача Оксана Колосовська.
Оксана Колосовська
  • Відвідувань: 2
  • Переглядів: 3

Доля РФ: що далі?

Спецтема:

Розчленування РФ – це аж ніяк не фантастичний сценарій. Його обговорюють російські політологи, про нього пишуть журналісти і блогери, про нього говорять у себе вдома багато росіян. Що буде «після Росії»? Є  кілька варіантів розвитку подій, що приводять до подібного результату.

Ті, хто побоюються російського експансіонізму, розраховують на три фактори, які здатні зупинити безумства Володимира Путіна: економічний крах, тиск США або проблеми з мусульманським населенням. Однак на тлі цих явищ йдуть повільні і непомітні процеси становлення національної самосвідомості окремих народів, які бачать в Росії загарбника.

Розчленовування

Проросійський політик і експерт-міжнародник Арташес Гегамян попереджав кілька років тому в своїй аналітичній роботі, що під тиском США, Німеччини, Туреччини та Японії від Росії можуть відколотися деякі регіони.

Володимир Путін вважає, що цілісність його держави знаходиться під загрозою навіть без зовнішніх втручань.

Дмитро Медведєв попереджав, що міжетнічні конфлікти можуть стати для країни смертельними, оскільки вони руйнують фундамент суспільства всюди, де б вони не з'явилися: на Кавказі, на Волзі, в Сибіру або в Москві.

Російський журналіст Борис Туманов вже багато років говорить про те, що сучасна політика Москви не гарантує державної цілісності. Рано чи пізно почнеться мимовільний розпад, переконаний він.

Існує кілька варіантів розчленовування

Туманов вважає, що на місці величезної російської території з'являться країни, що виділилися за економічною ознакою, наприклад, Східний Сибір, Західний Сибір, Урал, європейська Росія.

«Не настільки важливо, чи будуть вони співіснувати у вигляді якоїсь конфедерації або як незалежні держави, оскільки тільки така роздробленість, що рятує Росію від мертвої хватки "вертикалі влади", може дати імпульс до природного виникнення власне російського громадянського суспільства і відкрити шлях до настільки ж природною модернізації російської економіки », - писав він.

... або ідеологія

Професор Анджей Новак (Andrzej Nowak) висловлюється про наростаючу напруженість без натяків.

«У Росії розвивається расизм», - говорить він в бесіді з Gazeta Polska.

«12% населення сучасної Росії складають мусульмани, їх частка продовжує збільшуватися. Це породжує зіткнення, особливо в таких великих містах, як Москва. Сутички футбольних фанатів або розбирання злочинних угруповань часто виникають на расовому ґрунті », - додає він.

Етнічні росіяни часто називають мусульман «чорними». «"Чорних"з Кавказу, "чорних" з Середньої Азії називають лютими ворогами, від яких потрібно позбутися», - підкреслює Новак.

У розмові з нашою газетою він зазначає, що така позиція не отримала статусу офіційної, а Кремль намагається знизити напруженість.

«Тема стала настільки серйозною, що вона увійшла у військову доктрину Російської Федерації і отримала там пріоритетне значення», - нагадує професор.

Володимир Путін вже давно називає жителів своєї країни «росіянами», тобто громадянами Росії». Однак така національна ідентичність виглядає не дуже привабливо і асоціюється з бідністю і суспільною апатією.

Сполучною речовиною імперії повинна виступати ідеологія, яку можуть розділяти люди, що належать до різних релігій і культур. Тим часом, всупереч поширеним в польських правих колах думках, в Кремлі вже не прислухаються до концепції євразійства Олександра Дугіна.

«Ідеї Дугіна не втратили популярності, у нього залишається багато шанувальників серед росіян і представників силових структур, - пояснює філософ і дослідник російської думки Павло Роек (Paweł Rojek). - Однак правлячі еліти не сприймають його плани всерйоз.

Спочатку геополітик розраховував на підтримку Путіна, але потім розчарувався в ньому, так що його контакти з Кремлем ослабли. Влада не вважає його своїм ідеологом, а він не вважає себе ідеологом влади».

За задумом, євразійство мало об'єднати народи від Східної Європи до Камчатки на ґрунті спільної традиції степових племен, які не належать ні до Європи, ні до Азії і виступають проти західного морального розкладання. Але якщо не «росіяни» і не Дугін, що ж тоді зможе заповнити російський духовний вакуум?

«Олексій Навальний - справжній російський націоналіст, який звертається до ідеї відродження народу», - каже Павло Роек.

Навальний - це найпопулярніший російський блогер і засновник Фонду боротьби з корупцією. Він прагне відродити Росію, однак, йому не по дорозі ні з Путіним, ні з демократичною опозицією.

Роек вказує, що Захід знову невірно зрозумів російську специфіку, вважаючи опозиційні сили в Росії виключно ліберальними і демократичними. Тим часом в ній з'являються течії, які перевершують за радикальністю сучасну політику Москви.

«Кремль порівнює Навального з Гітлером, використовуючи для цього демагогічні прийоми, проте, заклики політика до відродження російського народу фактично спрямовані проти представників інших етносів», - каже Роек.

Навальний вже заявив про бажання взяти участь у президентських виборах 2018 року, і хоча їх результат визначать спецслужби, опозиціонер може зіграти свою роль в радикалізації і без того расистських настроїв в суспільстві.

Неросіяни скажуть «нам вже досить»

Нагадаю, що відокремитися від Росії хотіла не тільки Чечня.

30 серпня 1990 року незалежність проголосив Татарстан, що лежить між Волгою і Уралом. Це сталося раніше, ніж такі мрії з'явилися в українців, хоча, здавалося б, домагання татар на суверенітет були не такі сильні, як у народів колишньої Речі Посполитої.

Лідером татарського сепаратизму виступив Мінтімер Шаймієв, який став президентом країни і відмовився в 1992 році підписувати федеративний договір. За допомогою тиску та обіцянок надати автономію, Кремлю вдалося утримати республіку, проте доцентрові тенденції там продовжують наростати.

Мінтімер Шарипович Шаймієв, перший президент Татарстана (1991-2010)

Щороку в Казані проходить День пам'яті татарського народу, на якому праві організації згадують про те, як в 1552 році місто захопив Іван Грозний. Націоналісти з Татарстану неодноразово закликали США і НАТО захистити незалежність їх майбутньої країни, чим викликали жах в Москві. Нинішній президент республіки Рустам Мінніханов продовжує політику Шаймієва, хоча сильний вплив Москви змусив сепаратистів зачаїтися.

Про національну своєрідність заявляє Башкирія. 11 жовтня 1990 башкири теж оголосили незалежність. Їм довелося від неї відмовитися, однак цей день залишився «святом республіки».

Президент Башкирії Рустем Хамітов кілька років тому розкритикував право Кремля анулювати результати виборів.

У 2007 році група ісламських радикалів в Дагестані проголосила Кавказький емірат, а незабаром столиця республіки Махачкала стала містом, в якому відбувається найбільше терактів в світі.

Процеси становлення національної самосвідомості в Росії сповільнилися, але не припинилися.

Те, що здається росіянам політичним трилером, завтра може стати реальністю. Зараз не всі можуть уявити собі незалежність Татарстану, Дагестану або Башкирії, але ще 30 років тому самі видні аналітики Білого дому не уявляли собі білоруської держави.

Білоруси виглядали якийсь різновидом російських, але взимку 1991 року Станіслав Шушкевич домовився з Борисом Єльциним і Леонідом Кравчуком про припинення існування СРСР.

Але ж у жителів російських провінцій є набагато більше приводів для сепаратистських настроїв, ніж у народу Лукашенко.

Міф про російську стабільність

З часів Петра Великого Кремль розповідає Заходу казки про те, що Росія тримає в рамках норовливі народи Євразії. Колонізація Кавказу, Середньої Азії або Східної Європи була, з російської точки зору, порятунком для світової стабільності, оскільки живуть там нації, що отримали опікуна і медіатора.

Лідери цивілізованого світу не помічали, що Росія сама підживлювала і заморожувала конфлікти. Кордони держав і республік пострадянського простору досі прокладені так, щоб їх території не збігалися ні з історичними областями, ні з розподілом за національною і релігійною ознакою.

Таким чином, окремі народи продовжують ворогувати між собою, перебуваючи під ярмом Москви, яка використовує зіткнення локальних інтересів у своїх цілях: просуває ідею про незалежність Нагірного Карабаху, підтримує придністровське псевдодержава, паралізуючи Молдавію, розриває Україну або нарізає територію північного Кавказу таким чином, щоб горяни ніколи не змогли зав'язати між собою співпрацю.

Вашингтон вважав також, що запобігти конфліктам дозволить збереження Радянського Союзу (в демократичній формі). Час показав зворотнє: мир прийшов туди, де Росія втратила вплив.

Прекрасним прикладом тут служить Східна Європа: країни Балтії, Україна або Молдова функціонують мирно, поки Кремль не починає задіяти російська меншина, перекривати газові вентилі або чинити тиск в сфері зовнішньої політики.

Немає ніяких підстав вважати, що незалежна Чечня, Татарстан або Дагестан стануть загрозою світовому спокою. Молоді, можливо, до сих пір недостатньо розвинені в громадському плані народи потребують не  російського батога, а західних інституцій, гарантій безпеки та свободи. А світу потрібні національні держави, в тому числі російська, а не древня імперія на чолі з сучасним Нероном.

 

Наші інтереси: 

Штучно створені імперії не мають шансів на довге (в історичному плані) життя.

Якщо ви помітили помилку, то виділіть фрагмент тексту не більше 20 символів і натисніть Ctrl+Enter
Підписуюсь на новини

Зверніть увагу

Передчуття Великого джигаду

Фільм і роман «Дюна» як війна людей і психопатів – три вибухові ідеї таємного послання Френка Герберта

Моад’Діб став рукою Господньою – і пророцтво вільних справдилося. Моад’Діб приносив мир туди, де була війна. Моад’Діб приносив любов туди, де панувала ненависть. Він повів свій народ до справжньої...

Останні записи

Кращий коментар

Зображення користувача Явсе Світ.
0
Ще не підтримано

А коли вузькоокі розповзуться по Росії,підживляться її ресурсами і захочуть знову Київ спалити...

Володимир Федько каже:
Якщо Китай поглине частину Росії, то це добре :-)
І справедливо з історичної точки зору! Китай поверне втрачені території!

Вірю в те, що розумію.

Коментарі

Зображення користувача Володимир Федько.
0
Ще не підтримано

Побутовий расизм 1966-67 років (особисті спогади): в учбовій дивізії "Десна", де я проходив вишкіл/службу, всіх вихідців з середньоазіатських республік та Азербайджану іменували "чурками". Прибалтів, грузин, греків і вірмен поважали... До росіян ставилися нейтрально. Вихідців з Сибіру поважали. Я дружив з греками і прибалтами. Вони мене поважали, бо я українець.

Воїн Світла ніколи не грає за правилами, написаними для нього іншими!

Зображення користувача Явсе Світ.
0
Ще не підтримано

В далекоглядній перспективі,розчленування РФ це вагомий удар по білій расі...але вжитися із теперішньою РФ сусідам нереально.До кожного імперці мають якісь претензії,хоча у самих у своїй хаті турбот дуже багато...і де тут золота середина?

До речі щось давно не бачу на сайті Гравців,які часто писали про Московію-Віктор Нокід,Василь Федорів...

Вірю в те, що розумію.

Зображення користувача Володимир Федько.
0
Ще не підтримано

А що "розчленування РФ" кудись подіне представників білої раси, які проживали на її території?

Це по-перше! А по-друге, хіба росіяни є достойними представниками білої раси!?

І по-третє, який культурологічний внесок в світову цивілізацію внесли росіяни!?

Цитата:
В далекоглядній перспективі,розчленування РФ це вагомий удар по білій расі...

Воїн Світла ніколи не грає за правилами, написаними для нього іншими!

Зображення користувача Явсе Світ.
0
Ще не підтримано

Ні,представники залишаться,а ось таким країнам як Китай буде легше поглинати нові території окремими регіонами поділеної Росії...

Просто по факту вони є представниками білої раси,а достойні чи ні вони її (раси),не мені судити...

На рахунок культурологічного внеску у загальний розвиток цивілізації,то їх внесок не відповідає їхнім амбіціям,але все таки щось та є...

Також не забувай,що Мордор це інструмент Саурона..)))

Подумай над цією картою...

Володимир Федько каже:
А що "розчленування РФ" кудись подіне представників білої раси, які проживали на її території?
Це по-перше! А по-друге, хіба росіяни є достойними представниками білої раси!?
І по-третє, який культурологічний внесок в світову цивілізацію внесли росіяни!?

Цитата:<blockquote class="bb-quote-body">В далекоглядній перспективі,розчленування РФ це вагомий удар по білій расі...</blockquote>

Вірю в те, що розумію.

Зображення користувача Володимир Федько.
0
Ще не підтримано

Якщо Китай поглине частину Росії, то це добре :-)

І справедливо з історичної точки зору! Китай поверне втрачені території!

Воїн Світла ніколи не грає за правилами, написаними для нього іншими!

Зображення користувача Явсе Світ.
0
Ще не підтримано

А коли вузькоокі розповзуться по Росії,підживляться її ресурсами і захочуть знову Київ спалити...

Володимир Федько каже:
Якщо Китай поглине частину Росії, то це добре :-)
І справедливо з історичної точки зору! Китай поверне втрачені території!

Вірю в те, що розумію.

Зображення користувача Володимир Федько.
0
Ще не підтримано

Чесно кажучи, мене не цікавить ЩО буде з Росією... Тим більше, що ми ніяк не можемо вплинути на процеси. Головне, щоб ми мали надійний захист своїх кордонів і потужних союзників, з якими зможемо зупинити кацапню, якщо вона полізе до нас.

А китайцям вистачить території до Уралу, гори якого є добрим природнім кордоном!

Воїн Світла ніколи не грає за правилами, написаними для нього іншими!

Зображення користувача Володимир Федько.
0
Ще не підтримано

І взагалі, на мій погляд, треба перестати перейматися прожектами "розпаду Росії", а зосередитися на наших українських проблемах! Перша з них - майбутнє окупованих територій: а) Луганщини і Донеччини; б) Криму. Наступною, вірніше паралельною проблемою, є сепаратистські настрої на Закарпатті і Буковині. Як не крути, а Чернівці були приєднані сталінським режимом.

Воїн Світла ніколи не грає за правилами, написаними для нього іншими!