Зображення користувача Олена Каганець.
Олена Каганець
  • Відвідувань: 0
  • Переглядів: 0

Ціна закордонного паспорта – відверте свавілля влади

За 2012 рік громадянам України виготовлено понад 1 мільйон паспортів. Корупційний заробіток становить близько 200 гривень для підприємств-прокладок та ще 200 для ДМС на кожному паспорті. Тож за 2012 за рік сума здирництва склала 400 мільйонів гривень. Потрапивши в кабінет паспортиста доведеться розчаруватись у своїх знаннях законодавства. Хамство, грубість, відчуття безкарності та безмежних повноважень так і брижче від службовців найменшого рангу, вже не кажучи про керівництво установи.

Півтора роки назад кілька активістів в Миколаєві прийшли робити закордонні паспорти і побачили неприховану корупцію в приміщенні паспортних столів. Так розпочалася кампанія ДемАльянсу "Стоп свавіллю в паспортних столах".

За цей час було багато боротьби: десятки рейдів по паспортним столам, пікети, звернення в прокуратуру, суди тощо. І ось нарешті, пройшовши всі судові інстанції і отримавши заяви прокуратури вдалось довести, що ціна закордонного паспорта складає 170 гривень.

Однак, Державна Міграційна Служба (ДМС) продовжує своє свавілля, цього разу навіть не ховаючись.

Афера національних масштабів

Фактична вартість закордонного паспорту, яку нав’язують громадянам, коливається від одного регіону до іншого, але середня по Україні близько 600 гривень.

На дошках оголошень можна побачити купу платежів, які є незаконними, та біля кас стоять черги на їх сплату. Зрозуміти масштаби афери допоможе проста арифметика.

За 2012 рік громадянам України виготовлено понад 1 мільйон паспортів. Корупційний заробіток становить близько 200 гривень для підприємств-прокладок та ще 200 для ДМС на кожному паспорті. Тож за 2012 за рік сума здирництва склала 400 мільйонів гривень.

Схема отримання цих прибутків вже відома і доволі проста. Українці сплачують корупційні збори підприємствам-прокладкам, таким як "Інформ-Ресурси", "Документ", "ВУСО" та іншим, чиї представники сидять безпосередньо в приміщенні паспортного столу.

Всі працівники ДМС чітко розуміють завдання пріоритетності отримання доходу саме підприємствами-прокладками.

Для цього створені всі умови: відсутність бейджів, які повинні були б ідентифікувати держслужбовця, знаходження посередників в одних кабінетах з службовцями, відсутність табличок на кабінетах в яких ведуть прийом посередники та, врешті-решт, свідоме переадресування громадян саме до працівників прокладок.

Для них скрізь зелена дорога: роздають платіжки, всі необхідні бланки, "консультують громадян", не надаючи повної інформації, працюють з персональним даними, не будучи уповноваженими на те, фактично відбирають хліб у працівників ДМС.

Та ніхто не ображається – наказ такий. Це лише формально ДМС є державною установою для обслуговування громадян з паспортних питань, насправді ж обслуговує вона інтереси декого іншого.

На допомогу забезпечення цієї масштабної афери приходять інші відомства.

Міліція, прокуратура, Уповноважений з прав людини не те, що не помічають порушень. Вони вони відверто виступають з заявами про те, що в ДМС все нормально, а якщо і мають місце якісь порушення, то вони мізерні і не суттєві.

На думку правоохоронців та службовців, громадяни, які мають на руках рішення суду, нічого не розуміють в законодавстві, як і судді, які їх виносили.

Перемогти систему можна! Доведено громадянами України

Потрапивши в кабінет паспортиста доведеться розчаруватись у своїх знаннях законодавства.

Хамство, грубість, відчуття безкарності та безмежних повноважень так і брижче від службовців найменшого рангу, вже не кажучи про керівництво установи.

Коли ти ставиш загату потоку корупції та свавіллю, цей потік намагається тебе потопити.

Активіст Іван Фурлет на собі відчув машину паспортистів. Отримавши незаконні відмови виготовити йому паспорт за ціною 170 гривень, він звернувся до суду, де отримав підтвердження незаконності вимог працівників паспортного столу.

Ще одне підтвердження надав апеляційний суд, але в ДМС і надалі відмовляються видавати документ громадянину. Цей випадок не поодинокий.

По справі громадянина Ігора Блюменталя було пройдено ще далі. Незаконність вимог працівників ДМС було доведено у всіх 3х інстанціях.

На сьогоднішній день є рішення ВАСУ, в якому чітко аргументовано незаконність вимог держслужбовців сплати якихось інших платежів окрім державного мита – 170 гривень.

Всі інші послуги можуть надаватися лише за письмовою заявою громадянина, який бажає їх отримати.

Та в ДМС навіть оком не моргнули. Місцеві керівники не беруть на себе ініціатив жодних рішень – прослідковується чітка диктатура в умовах кризового менеджменту.

Всі питання по "занадто розумних громадянах" вирішуються в телефонному режимі з київським керівництвом.

Кожна така ситуація на контролі самого начальника ДМС України. Диктатура визначає навіть радіо-хвилю, яка має грати в кабінетах ДМС, бо саме на цій хвилі крутять промо-ролик ДП "Документ".

Свавілля прикриває Сім’я?

Очевидно, що таке відверте беззаконня мусить мати за собою серйозну "кришу". Одна справа, коли корупція кулуарна, і зовсім інша, коли державний орган публічно плює на рішення судів.

Можливо наступні логічні ланцюжки розставлять все на свої місця.

Голову Державної міграційної служби призначає президент України. За дивним збігом обставин, чинний голова ДМС – Ковальчук почав свою кар’єру з управління МВС в Донецькій області та так стрімко почав "розвиватися", що опинився в кріслі керівника новоствореної Міграційної служби.

Не так давно ДМС почала встановлювати у своїх відділеннях платіжні термінали для начебто спрощення оплати. Цікавим фактом є те, що договір про співпрацю в цьому прояві покращення було підписано з маловідомим "УкрБізнесБанком". Саме в "УкрБізнесБанку" відкриті рахунку всіх підприємств, які задіяні в схемах відчуження, обслуговування та забудови "Межигір'я".

Ситуація із закордонними паспортами – це важливий індикатор еволюції режиму Януковича. Якщо в багатьох інших випадках влада хоч якось намагається зберегти обличчя, знаходячи крайніх чи змінюючи закони, то у випадку ДМС ніхто навіть не переймається такими банальностями.

Закон законом, а їм "сім’ю" годувати потрібно. Це тільки перший приклад, коли публічна корупція залишається безкарною, і цей "успішний" досвід скоро запозичать інші відомства.

Відмовити одному громадянину можна, ігнорувати мільйон не вдасться. Ми багато пройшли і йтимемо до кінця!

 

Якщо ви помітили помилку, то виділіть фрагмент тексту не більше 20 символів і натисніть Ctrl+Enter
Підписуюсь на новини

Зверніть увагу

Передчуття Великого джигаду

Фільм і роман «Дюна» як війна людей і психопатів – три вибухові ідеї таємного послання Френка Герберта

Моад’Діб став рукою Господньою – і пророцтво вільних справдилося. Моад’Діб приносив мир туди, де була війна. Моад’Діб приносив любов туди, де панувала ненависть. Він повів свій народ до справжньої...

Останні записи

Кращий коментар

Зображення користувача Воїн Світло.
0
Ще не підтримано

Не платити шахраям податки - це війна. В цьому випадку перевагу має той, хто має гарну стратегію і тактику. Просто не соромитися іноді не платити - це програти війну.

Пройти будь-яке випробування - піти на випробування. Це неминуче.

Коментарі

Зображення користувача Арсен Дубовик.
0
Ще не підтримано

Молодці! Борються.
Вибачте, (?) а де ж перемога?
("Перемогти систему можна! Доведено громадянами України")

"Є десь, у якійсь далекій землі, таке дерево, що шумить верховіттям у самому небі, і Бог сходить ним на землю вночі..." (М. В. Гоголь)

Зображення користувача Олена Каганець.
0
Ще не підтримано

Думаю, що в даному випадку боротьба навряд чи увінчається швидким успіхом. Згадайте, не тільки при цій владі при оформленні закордонного паспорта з вас здирали різні збори, окрім власне 170 грн. При цій владі просто все "вилізло" (бо вже занадто нахабно вона діє). Боротися з системою наразі треба, ігноруючи цю систему. Як закликає Балашов - не платити податки цій державі, робити бізнес в тіні і т.п. Боротьба може бути також і в тому, щоб ніяк не працювати на цю державу і не мати з нею справ. Прошу зауважити, що я розділяю поняття "держава" і "країна". В нашому випадку зараз держава є ворогом для нашої країни.

Зображення користувача Арсен Дубовик.
0
Ще не підтримано

!Заклик Балашова повторює заклик Джона Голда! (Див. "Атлант розправляє плечі")

"Є десь, у якійсь далекій землі, таке дерево, що шумить верховіттям у самому небі, і Бог сходить ним на землю вночі..." (М. В. Гоголь)

Зображення користувача Воїн Світло.
0
Ще не підтримано

Це не збори і не податки в державу. Це заробітки державних підприємств МВС - "прокладок". По суті, це рекет. Ці ДП створені при всіх службах МВС.

Пройти будь-яке випробування - піти на випробування. Це неминуче.

Зображення користувача Олена Каганець.
0
Ще не підтримано

Навздогін до мого попереднього коментаря, хочу згадати феномен Сатьяграхи Ганді як метод опору держави
https://www.ar25.org/article/satyagraha-gandi-abo-duhovnyy-fundament-gromadskogo-sprotyvu.html

Також в тему:
Людина іноді соромиться не платити податки. Але нічого соромитися, коли державна машина шахрайська https://www.ar25.org/article/gennadiy-balashov-lyudyna-inodi-soromytsya-ne-platyty-podatky-ale-nichogo-soromytysya-koly

Зображення користувача Воїн Світло.
0
Ще не підтримано

Не платити шахраям податки - це війна. В цьому випадку перевагу має той, хто має гарну стратегію і тактику. Просто не соромитися іноді не платити - це програти війну.

Пройти будь-яке випробування - піти на випробування. Це неминуче.

Зображення користувача Арсен Дубовик.
0
Ще не підтримано

!Підтримую Ваші коментарі, пані Олено!

На цю тему рекомендую читачам обов'язково подивитися два фільми: 1- біографічний художній фільм "Ганді (українською); 2- фантастичний "Атлант розправив плечі / Atlas Shrugged" (нажаль російською. Скачати можна ТУТ). Правда, фільм ще не до кінця відтворює книгу, тому й "не касовий" - глядачі погано розуміють ідею твору Айн Ренд. Тому краще слухати книгу в аудіо форматі (див. там же).

Обидва фільми схожі мирною боротьбою з владною системою.
Махатма Ганді домігся того, що англічани змушені були покинути країну, бо нічого вже зробити не могли - їх ніхто не слухав, і покарання були вже недієвими. Індуси бойкотували без збройного спротиву. (Не знаю чи в нас ця схема діятиме).
Джон Голд бойкотував систему вмовляючи "людей розуму" не працювати на когось. Робота повинна приносити задоволення і прибутки. Це дозволить розвиватися і жити не лише мільйонерам, а й простим робітникам.

Тобто "хочеш краще жити - краще працюй і давай працювати іншим", або "хочеш змінити світ - зміни себе", "хочеш миру - готуйся до війни".

"Є десь, у якійсь далекій землі, таке дерево, що шумить верховіттям у самому небі, і Бог сходить ним на землю вночі..." (М. В. Гоголь)

Зображення користувача Олена Каганець.
0
Ще не підтримано

Підтримаю ідею не працювати на когось (і потихеньку впроваджую її в життя). Працювати на себе, для себе і людей, які близькі тобі по духу і принципам, а також на основі взаємовигідного співробітництва між людьми - найкраще!