Зображення користувача Миро Продум.
Миро Продум
  • Відвідувань: 0
  • Переглядів: 0

Цілковито безпечна ОС — Tails 1.0

У Вашинґтоні відбулася презентація безпечної операційної системи (ОС) Tails 1.0, призначення якої – боротися зі стеженням, цензурою та блокуванням сайтів. Завдяки Tails, що була розроблена міжнародною командою волонтерів, активісти з усього світу отримають простий і безпечний інструмент, що дасть доступ до заблокованих сайтів.

 Крім того, вона охоронятиме приватність користувачів. Якщо якийсь сайт є заблокований у певній країні, Tails дозволяє переглянути його, перенаправляючи трафік через кілька країн мережею Tor, тож у процесі приховується початкове розташування користувача.

У підсумку всі сайти відкриваються без жодних проблем, а визначити, хто на них заходив, – майже неможливо, зазначають розробники. Tails — це ОС, що завантажується прямо з флешки, DVD або навіть картки SD. У неї є вбудований браузер, клієнти електронної пошти та миттєвих повідомлень, пакет офісних програм, графічні редактори. Таким чином, у Tails користувачі зможуть вирішувати більшість завдань, до яких вони звикли у звичайній операційній системі, але набагато безпечніше.
Заради зручності користувача Tails може навіть маскуватися під Windows XP чи Mac OS. При завантаженні системи можна вибрати потрібну опцію, і тоді екран виглядатиме, як старий-добрий XP. Це важливо, коли систему потрібно використовувати в публічному місці, не привертаючи зайвої уваги.
Тим не менш, впри користуванні Tails рекомендують дотримуватися загальних правил інтернет-безпеки. Наприклад, тоді як система дозволяє увійти в Facebook або Twitter, навіть якщо їх заблоковано в країні, держава все ще може відстежити, що люди пишуть в мережі. В цьому випадку відповідальність за збереження анонімності користувача в соціальних мережах повністю лягає на нього самого.
Крім того, хоч сама система й не залишає слідів використання на комп’ютері, усі файли доведеться зберігати на окрему флешку. Програмне забезпечення, створене на базі GNU/Linux, є доступне для вільного завантаження. Творці Tails дуже пишаються тим, що користування системою не вимагає спеціальних навичок у програмуванні. Як запевняють розробники, Tails — сучасне та всеосяжне рішення для журналістів, громадських активістів і просто користувачів, котрі бажають отримати безперешкодний доступ до інформації й одночасно зберегти приватність.

Якщо ви помітили помилку, то виділіть фрагмент тексту не більше 20 символів і натисніть Ctrl+Enter
Підписуюсь на новини

Зверніть увагу

Передчуття Великого джигаду

Фільм і роман «Дюна» як війна людей і психопатів – три вибухові ідеї таємного послання Френка Герберта

Моад’Діб став рукою Господньою – і пророцтво вільних справдилося. Моад’Діб приносив мир туди, де була війна. Моад’Діб приносив любов туди, де панувала ненависть. Він повів свій народ до справжньої...

Останні записи