Зображення користувача Олена Каганець.
Олена Каганець
  • Відвідувань: 4
  • Переглядів: 4

Чому фріланс став таким популярним в Україні

Світ:

Фріланс – це формат співпраці, який передбачає, що підприємець або компанія наймає на виконання певного завдання людину, яка може перебувати в іншому місті чи регіоні. 

Падіння економіки, девальвація гривні, зниження споживчого попиту – все це суттєво вплинуло на бізнес-процес. Особливо актуальним в цей час стає питання ефективного розподілу бюджету, тому все частіше компанії використовують послуги фрілансерів.

За підсумками 2014 року, Україна зберігає лідерство на ринку фріланс-програмування, виконуючи третину замовлень, що припадають на Східну Європу. Крім програмістів, значну частку на ринку фрілансу займають також дизайнери, копірайтери і верстальщики.

Послуги фрілансерів досить давно набули популярності на Заході – наприклад, в США третина населення, так чи інакше, вже працює віддалено, в тому числі – фрілансерами. У Європі за період з 2000 до 2010 року кількість фрілансерів виросла на 82%.

В Україні внутрішній ринок фрілансу довгий період був розвинений недостатньо. Однак, з повсюдним поширенням інтернету він починає впевнено рости.

Як мінімум у 2014 році кількість проектів, що публікуються на одній з українських фріланс-бірж збільшилася вдвічі і зростання кількості замовлень в 2015 році продовжується. Приміром, тільки на фріланс-біржі Freelancehunt.com зареєстровані більше 30 000 замовників і більше 80 000 фрілансерів.

Бізнес все частіше використовує послуги фрілансерів і на це є кілька причин, у тому числі пов’язаних з поточною кризовою ситуацією в країні. Своїм досвідом у наймі фрілансерів поділилася компанія Delcentra, яка займається виробництвом мобільних кав’ярень на території СНД з 2010 року, а також продає каву і кавомашини.

«Наприклад, розробка дизайну меню фрілансером обійшлася 1300 грн, в той же час дизайнерське агентство назвало ціну – від $200 (за поточним курсом це більш ніж в 3 рази дорожче)», – розповіли в Delcentra. «Оскільки робота різнопланова – від створення сайтів до розробки меню кавової упаковки, мати постійного співробітника було б складно. Витрати на ЗП складуть від 8000 грн. А на витрати на фріланс – по всіх завдань різного напрямку – не більше 3000 грн. у місяць.

Оцінюємо плюси і мінуси

По-перше, фріланс скорочує витрати. Фрілансери допомагають позбавитися від більше половини витрат, пов’язаних з обладнанням робочих місць, орендою додаткових площ і т.і. Крім того, часто фрілансери більш ефективні у порівнянні зі співробітниками в штаті, тому що оплата відбувається за конкретну роботу, а не за проведений з різним ступенем ефективності час в офісі.

Серед плюсів варто відзначити відсутність необхідності надавати соціальні гарантії, оплачувати відпускні та лікарняні, платити за фрілансера податки.

По-друге, якщо порівнювати вартість послуг фрілансера і вартість цих послуг в інших компаній, можемо бачити істотну різницю в ціні. Важливо відзначити, що низька вартість послуг на фрілансі не обумовлена втратою в якості. Причина в тому, що на вартості продукту або послуги компанії сильно позначаються витрати, що впливають на кінцеву ціну – оренда офісу, реклама, зарплати персоналу і т.і. Цих витрат у фрілансера немає, у вартість продукту або послуги вони не закладаються – звідси й більш низька ціна.

По-третє, знайти фрілансера для виконання того чи іншого завдання просто і швидко. Досить на біржі фрілансу опублікувати завдання, і вільні фрілансери самі відгукнуться, запропонувавши вартість і терміни виконання роботи. У цьому теж є важлива перевага фрілансу – з одного боку економія часу, з іншого – можливість вибрати оптимальний варіант з десятків пропозицій.

У всякої медалі є й зворотний бік, і про це треба знати. 

Негативні сторони співпраці з фрілансерами:

  • Відсутність можливості контролювати процес виконання роботи.
  • Ризик зіткнутися з шахрайством у випадку, якщо робота відбувається поза біржею
  • Непередбачене збільшення термінів виконання роботи (але не набагато більше, ніж у студій і компаній)
  • Складні і великі проекти часто ефективніше доручити команді, а не одному виконавцю.
  • Часом знайти хорошого фрілансера, який підійде за всіма параметрама, досить складно, особливо враховуючи, що вибір і розкид навичок дуже великий.

Робота з гарантіями

Очевидно, що співпраця з фрілансерами має ряд переваг для бізнесу, особливо в економічно нестабільний час. Яким чином побудувати роботу з віддаленим виконавцем, зробити її комфортною і безпечною?

Ключова порада – пошук фрілансерів тільки на спеціалізованих сервісах. На фріланс-біржі можна побачити виконані фахівцем роботи, активність, відгуки від інших роботодавців і т.і. Оцінивши репутацію, можна прийняти рішення, чи варто працювати з виконавцем чи ні. Крім того, біржі перевіряють надані користувачами дані. Наприклад, один з українських сервісів перевіряє відповідність прізвища та імені користувача його паспортним даним, мобільний телефон, зазначені соціальні профілі. Працювати з фрілансерами, дані яких перевірені, безпечніше і надійніше, в комплексі з відгуками і репутацією на біржі це є запорукою успішного співробітництва.

Також варто зазначити, що біржі надають фінансові гарантії. У західному сегменті це давно усталена практика, в українському фрілансі такий формат співпраці тільки починає набувати популярності. Його суть в тому, що угода відбувається з резервуванням коштів. Тобто фрілансер отримає оплату тільки після того, як повністю виконає роботу. Таким чином, замовник не ризикує втратити частину коштів або всю суму в разі неякісного виконання завдання, а також може бути повністю впевнений, що не зіткнеться з шахрайством.

У разі виникнення спірних ситуацій обидві сторони можуть звернутися до арбітражу, який гарантує компетентне і неупереджений розгляд проблем. І якщо дивитися на ситуацію з боку виконавця-фрілансера – такий-сякий договір виступає гарантією того, що працівник отримає оплату за надані послуги.

Можна очікувати, що фріланс продовжить зміцнювати свої позиції в Україні, а це означає – трудова зайнятість, раціональний розподіл бюджету компаній і скорочення витрат бізнесу.

Якщо ви помітили помилку, то виділіть фрагмент тексту не більше 20 символів і натисніть Ctrl+Enter
Теги: 
фріланс
Підписуюсь на новини

Зверніть увагу

Передчуття Великого джигаду

Фільм і роман «Дюна» як війна людей і психопатів – три вибухові ідеї таємного послання Френка Герберта

Моад’Діб став рукою Господньою – і пророцтво вільних справдилося. Моад’Діб приносив мир туди, де була війна. Моад’Діб приносив любов туди, де панувала ненависть. Він повів свій народ до справжньої...

Останні записи

Кращий коментар

Зображення користувача Доброслав Велесовий.
0
Ще не підтримано

Друже Явсе, можеш не переживати, що всі стануть фрілансерами і не залишиться лікарів та доярок. Фрілансерами можуть бути тільки творчі та самодисципліновані люди, а таких зовсім не багато. Для більшості людей зручніше приходити на роботу в 9.00 і йти звідти в 18.00, а між цими годинами робити вигляд, що працюють. Тут не треба ні думати, ні творчості, ні старань.

Явсе Світ каже:
Дуже хотів би подивитися на світ,де фрілансерами стануть доярки,шахтарі,швеї,поварі,лікарі і інші роботящі люди..можливо вже скоро фрілансери роботів заарканять..та що вартий той фрілансер коли в розетці ток закінчиться..тоді весь його світ буде подібний на чорний екран монітора..
Звісно людям із обмеженими фізичними можливостями це гарний варіант для праці..і це чудово,що так є..

Коментарі

Зображення користувача Анатолій Висота.
0
Ще не підтримано

Корисна інформація.

Зображення користувача Тимур Де-Бальзак.
0
Ще не підтримано

Фріланс розповсюджується, бо для цього давно вже настав час! Ми все ж таки живемо у ХХІ ст. - в добу інформаційних технологій.
Візьміть мій конкретний випадок: лежачий інвалід І групи, пересуватись для мене - то є проблема, водночас можу працювати лежачи на дивані (чим більше лежатиму, тим більше шансів ноги зберегти) за ноутбуком, розміщеним на приставному столику. Це називається "спеціальні умови для праці". Фріланс для мене - ідеальне рішення!
Таким самим ідеальним рішенням фріланс може бути для інших випадків. Наприклад, для молодої мами, що сидить у відпустці по догляду за дитиною. Або знов-таки кавалок мого особистого допису: випускаємо всеукраїнський літературний щоквартальник фантастики, при цьому видавець живе у Львові, головний редактор (я) і його перший заступник - у Києві, редактори - у Дніпропетровську, Комсомольську, Євпаторії, Херсоні та в якомусь селі на Івано-Франківщині, всі ганяють тексти по Інтернету, а видавець і головред - насамкінець, верстку між собою...
От які можливості відкриває фріланс!

Зображення користувача Явсе Світ.
0
Ще не підтримано

Дуже хотів би подивитися на світ,де фрілансерами стануть доярки,шахтарі,швеї,поварі,лікарі і інші роботящі люди..можливо вже скоро фрілансери роботів заарканять..та що вартий той фрілансер коли в розетці ток закінчиться..тоді весь його світ буде подібний на чорний екран монітора..
Звісно людям із обмеженими фізичними можливостями це гарний варіант для праці..і це чудово,що так є..

Вірю в те, що розумію.

Зображення користувача Тимур Де-Бальзак.
0
Ще не підтримано

Маєте всі шанси, шановний, маєте всі шанси!
Якщо не помиляюсь, у нас в Україні десь щось відбувається в Донбасі... чи то неоголошена війна... чи оголошена АТО...
Ну, щось таке!
Уявіть, скільки фізично скалічених українців після того вже з'явилося і ще з'явиться...
Людина після АТО
Уявили?..
ОК!
А тепер запитання на засипку: усім цим безруким, безногим, з пошкодженими хребтами людям, фізичні можливості яких відтепер обмежені - що краще робити, яку долю обирати:

  1. приєднатися до армії жебраків, щоб усе подальше життя просити милостиню?
  2. повільно подихати вдома в чотирьох стінах на мізерній пенсії?
  3. стати фрілансерами?

Звісно, вольному - воля... Але підозрюю, що частина вчорашніх робітників, скалічених в АТО, невдовзі таки перекваліфікується на фрілансерів.

Явсе Світ каже:
Дуже хотів би подивитися на світ,де фрілансерами стануть доярки,шахтарі,швеї,поварі,лікарі і інші роботящі люди..
Зображення користувача Явсе Світ.
0
Ще не підтримано

Я знаю,що таке бути хворим.я знаю що таке не ходити.я знаю те відчуття,коли офіційна медицина кладе на людині хрест..все це на собі проніс і знаю відчуття жалю і безсилля близьких.
Про свою роль в АТО може колись напишу,а може і ні..нікому не зобов'язаний..
Кому до кого приєднуватися радити не маю права..Можна стати фрілансером,можна стати параолімпійським чемпіоном,можна піти в бою до Одіна із зброєю в руках..а можна на пляшку клянчити і заливати свою жалість до себе..
Підкреслюю, я радий,що технології дають можливість працювати вдома тим,кому це необхідно і кому це подобається.Просто не потрібно це афішувати як щось супер модне і стильне,бо воно ілюзорне і крихке..Завтра пропаде інтернет і тисячі здутих фрілансерів зрозуміють,що є реальний світ,а не той,в якому вони супер герої..це ж буде планетарна фріланс депресія..Дякую..Вибачте,якщо образив,поправляйтесь..

Вірю в те, що розумію.

Зображення користувача Тимур Де-Бальзак.
0
Ще не підтримано

По-перше, Ви мене жодним чином не образили. Мене взагалі дуже важко образити, але це робиться в інший спосіб ))) Не стану уочнювати, в який саме - це не предмет для дискусії.
По-друге, не треба ставити знак рівності між поняттями "фрілансер" і "супергерой". При чім одне до іншого?! В статті на це немає жодного натяку. Це виключно Ваша фантазія. А спростовувати власні вигадки - воно, знаєте, найлегше ))) От тільки що й кому це дає?! Схоже, ніякої користі нікому...
Звісно, фрілансери - ніякі не супергерої! Це просто форма роботи така, як-от "рити траншею від муру й до обіду", не більше. Вона відрізняється від традиційної форми "рити траншею з 9:00 до 18:00", ото й усього. Просто друга форма роботи притаманна індустріальній епосі, тоді як нинішня економіка України (з різних причин) є постіндустріальною, а майбутня - інформаційною. Тому частка фрілансерів надалі підвищуватиметься.

Явсе Світ каже:
Завтра пропаде інтернет і тисячі здутих фрілансерів зрозуміють,що є реальний світ,а не той,в якому вони супер герої..це ж буде планетарна фріланс депресія..Дякую..Вибачте,якщо образив,поправляйтесь..
Зображення користувача Доброслав Велесовий.
0
Ще не підтримано

Друже Явсе, можеш не переживати, що всі стануть фрілансерами і не залишиться лікарів та доярок. Фрілансерами можуть бути тільки творчі та самодисципліновані люди, а таких зовсім не багато. Для більшості людей зручніше приходити на роботу в 9.00 і йти звідти в 18.00, а між цими годинами робити вигляд, що працюють. Тут не треба ні думати, ні творчості, ні старань.

Явсе Світ каже:
Дуже хотів би подивитися на світ,де фрілансерами стануть доярки,шахтарі,швеї,поварі,лікарі і інші роботящі люди..можливо вже скоро фрілансери роботів заарканять..та що вартий той фрілансер коли в розетці ток закінчиться..тоді весь його світ буде подібний на чорний екран монітора..
Звісно людям із обмеженими фізичними можливостями це гарний варіант для праці..і це чудово,що так є..
Зображення користувача Явсе Світ.
0
Ще не підтримано

Так Ти правий Доброславе..Вільний ринок праці розставить все на місце..

Вірю в те, що розумію.

Зображення користувача Юр Цікавий.
0
Ще не підтримано

Я особисто звернув увагу на першу половину слова - free, тобто - вільний.
Ви можете працювати в потрібному вам і справі ритмі, над вами немає "начальників", котрі "ліпше за вас знають", як треба робити саме цю, так і багато інших робіт, не тямлячи нічого у Вашому фаху. Для творчої людини це ідеальні умови.
Хоча треба визнати: ризикі і відповідальність цілковито за Вами. Як в решті решт і вибір.
Інформація дійсно корисна.

Зображення користувача Володимир Іваненко.
0
Ще не підтримано

Можна було б похвалити автора за цікаву публікацію, якби в ній не мала місце підміна понять, спричинена, з одного боку, незнанням змісту понять, а з другого - незнанням реалій. Як головне ключове поняття авторка використовує поняття фріланс: "Фріланс – це формат співпраці, який передбачає, що підприємець або компанія наймає на виконання певного завдання людину, яка може перебувати в іншому місті чи регіоні."

Насправді це не зовсім так. Фрілас (freelance) у перекладі з англійської означає "вільний художник", тобто людину, яка працює сама на себе і не пов'язана жодними формальними (контрактними) умовами із роботодавцями. Позаштатний кореспондент періодичного видання, який отримує за свою роботу лише гонорари, є фрілансером. Водій, який підробляє власною машиною ("грачує"), також є фрілансером.

Штатні ж співробітники компаній або контрактори (особи, які співпрацюють з якоюсь компанією за контрактом), які працюють з дому, лише час від часу навідуючись до офісів компаній, називаються телеком'ютерами (telecommuters). Це справді дуже ефективний і економний спосіб організації праці. Явище, про яке якраз і йдеться у цій статті, й називається телеком'ютінг (telecommuting).

Зображення користувача Юр Цікавий.
0
Ще не підтримано

Насправді freelance означає "вільний спис". Справа не тільки у формальностях.
Більшість формальних випадків означає продаж свого робочого часу. Фрілансер не продає свій час, він виконує конкретне замовлення.
Автора я все ж таки похвалив би.

Зображення користувача Володимир Іваненко.
0
Ще не підтримано

"Спис" і "стило" (яким писали на глиняних дощечках) мають одне значення. "Стило" з часом замінило "перо". "Freelance" і є "вільне перо".