Зображення користувача Олена Каганець.
Олена Каганець
  • Відвідувань: 0
  • Переглядів: 0

Бурштинову спецоперацію допомогло провести ФБР США – Ситник

Охоронця депутата Борислава Розенблата затримали 19 червня в результаті першої в Україні спецоперації під прикриттям, допомогу в якій надавало американське Федеральне бюро розслідувань. Депутати Розенблат і Поляков  отримали від закордонної фірми хабарі за спрощення умов видобутку і торгівлі бурштином в Україні.

17062201.png

Директор Національного антикорупційного бюро України Артем Ситник та керівник Спеціалізованої антикорупційної прокуратури Назар Холодницький

Директор Національного антикорупційного бюро України Артем Ситник та керівник Спеціалізованої антикорупційної прокуратури Назар Холодницький повідомили, що компанія з Об’єднаних Арабських Еміратів «Фуджейра» передала понад 300 тисяч доларів для лібералізації українського законодавства щодо видобутку і торгівлі бурштином.

За версією слідства, до схеми причетні народні депутати Борислав Розенблат і Максим Поляков, а також представники міжфракційного об’єднання «Депутатський контроль».

Охоронця депутата Борислава Розенблата затримали 19 червня в результаті першої в Україні спецоперації під прикриттям, допомогу в якій надавало американське Федеральне бюро розслідувань. Ситник відкинув заяви Розенблата про те, що 200 тисяч американських доларів його охоронцю підкинули під час операції.

«Фактично це операція, проведена в рамках підписаного меморандуму між НАБУ і FBI, вони надавали нам допомогу. Була операція під прикриттям, вона поєднується з реєстрацією фірм, можливо, і цілим легендуванням особи, яка проникає у певне середовище», – зазначив Ситник.

За версією слідства, депутати Борислав Розенблат від БПП і Максим Поляков від «Народного фронту» отримали від закордонної фірми хабарі за спрощення умов видобутку і торгівлі бурштином в Україні. Зокрема, ідеться про зміни до законопроекту, що передбачали зменшення рентної плати до 5%, а також звільнення від податків фірми, що завозять техніку для добування бурштину. У НАБУ та САП повідомляють також, що до цього були причетні й представники міжфракційного об’єднання «Депутатський контроль» – отримали 11 тисяч доларів.

За участь у схемі вже затримали шість осіб: 3 помічники депутатів, один охоронець та два «антикорупціонери».

«Поляков залучив народного депутата Розенблата, оскільки останній є автором законопроекту, що регламентує видобуток та експорт бурштину. Після того Розенблат, на думку слідства, вирішив взяти участь у видобутку та експорті бурштину. Бурштин мав вивозитися з України за заниженими цінами, а частина дійсного прибутку мала перераховуватися на рахунок компанії в Сполучених Штатах Америки, співвласником якої стала його рідна сестра», – сказав Холодницький.

Розенблат підтверджує: вів переговори із представницею фірми з Еміратів

Поляков та Розенблат обвинувачення відкидають. Останній дав коментар Радіо Свобода. Він підтвердив, що спілкувався з представницею компанії з Арабських Еміратів, однак стверджує, що не знає її прізвища.

«Ніяких стосунків я з нею не мав – ні в плані фінансових, ні в плані позик, ні отримання винагород за щось. Вона постійно питала, як треба реалізацією займатися, що треба зробити для того, щоб створити підприємство в Україні, я їй пояснював. Мені здавалося, що якщо ми залучимо суттєві інвестиції і легалізуємо видобуток бурштину, ми припинимо знущання над українською природою», – сказав Борислав Розенблат.

Розенблат називає затримання свого охоронця провокацією, яка тривала «практично протягом року» і політичною помстою за свою позицію та діяльність із легалізації бурштину. Він заявив, що готовий до співпраці зі слідством, але наголосив, що ніяких протизаконних дій не вчиняв.

«Якщо буде виклик у НАБУ, то я, звичайно, піду. Я готовий до співпраці. Повністю впевнений у своїй рації. Знаю, що ніяких протизаконних дій я не вчиняв», – написав він на своїй сторінці в в Facebook.

Максим Поляков у коментарі агенції УНІАН сказав, що у звинуваченнях щодо нього нема доказової бази, а слідчі дії 19 червня розцінює як напад на його дружину. У зв’язку із цим Поляков обіцяє судитися із Ситником та Холодницьким.

Як зазначають у САП та НАБУ, подання про зняття депутатської недоторканності з Розенблата і Полякова вже направили до Генеральної прокуратури. Якщо Юрій Луценко його підпише найближчим часом, сподіваються, що у парламенті його розглянуть ще до завершення сесії.

Що може бути далі - дивіться тут: Як перемогти корупцію, коли в країні нема судів і прокуратури

Наші інтереси: 

Процес пішов. Хоч і повільно, хоч і запізно, але американці таки допомогають ліквідувати паразитів.

Якщо ви помітили помилку, то виділіть фрагмент тексту не більше 20 символів і натисніть Ctrl+Enter
Підписуюсь на новини

Зверніть увагу

Френк Герберт: Ну як вам друге дно Вулика Геллстрома?

«Вулик Геллстрома», «Дюна» і 10 принципів Джигаду – політичний проект Френка Герберта

«Життя у вулику передбачає не регламентовану монотонність, а МЕТАМОРФОЗУ. Коли комаха досягає межі своїх можливостей, вона чудесним чином перетворюється на абсолютно нову істоту. У цій метаморфозі я...

Останні записи

Кращий коментар

Зображення користувача Володимир Федько.
0
Ще не підтримано

Якщо вже ФБР долучилася до спецоперацій, то нардепам треба сушити сухарі!

Воїн Світла ніколи не грає за правилами, написаними для нього іншими!

Коментарі

Зображення користувача Володимир Федько.
0
Ще не підтримано

Якщо вже ФБР долучилася до спецоперацій, то нардепам треба сушити сухарі!

Воїн Світла ніколи не грає за правилами, написаними для нього іншими!