Зображення користувача Олена Каганець.
Олена Каганець
  • Відвідувань: 0
  • Переглядів: 0

Будь ласка, обслуговуйте мене українською!

Категорія:

Світ:

Чинне українське законодавство передбачає, що українська мова є єдиною державною мовою на території України, яка вільно і обов’язково використовується (застосовується) не лише в державному, але й приватному секторі, у тому числі у відносинах між споживачами.

Часто можна зіткнутися з ситуацією, коли в ресторані відсутнє україномовне меню, або коли вас відмовляються обслуговувати українською в магазині, нав’язуючи вам мову спілкування працівника торгової мережі. Однак, це не означає, що нам, україномовним споживачам, треба мовчати і йти далі, не привертаючи увагу до конфлікту, що ось-ось може зародитися. Власне про розпалювання конфлікту як такого в такій ситуації взагалі не йдеться, адже правда від самого початку на вашому боці. Потрібно лише озброїтися певними правовими нормами і сміливо доводити свою позицію. 

Уявімо ситуацію, коли у супермаркеті продавець чи касир відмовляють вам в обслуговуванні українською мовою. Що в такому випадку зробили би ви? Змовчали і погодились чи, можливо, почали суперечку? Насправді вихід із ситуації ще простіший. Вам достатньо зробити лише кілька простих дій.

Спершу, вам необхідно забути про будь-які суперечки, якщо ви бачите, що ситуацію мовою діалогу врегулювати неможливо. Варто підійти до кутка споживача і взяти Книгу відгуків та пропозицій або попросити її вам принести. Усі дії, які суперечать вашим законним вимогам, варто (але необов’язково) фіксувати на телефон, ввімкнувши камеру. Пам’ятайте, що ви маєте право вільно збирати, обробляти та поширювати інформацію (Ст.34 Конституції України), а магазин є громадським місцем і зйомка там дозволена законом.

Варто зауважити, що приховувати книгу або не давати вам її в руки в магазині чи ресторані не мають права. Якщо виникає така ситуація і взяти книгу вам не вдається, необхідно викликати поліцію і вказати на порушення вашого законного права.

Другим вашим кроком стане запис. Коли книга вже у вас в руках, потрібно знайти вільну сторінку, зробити запис із заголовком  “Скарга” і описати ситуацію, яка склалася. Наприкінці свого запису слід вказати, що ви бажаєте отримати письмову відповідь на цей запис за поштовою адресою та не забути вказати цю адресу.

Важливо! Власник підприємства зобов’язаний впродовж 7 днів відповісти вам письмово і вказати, яких заходів він вжив, щоб виправити ситуацію.

Якщо випадки такого обслуговування повторюються або ви так і не отримали обґрунтованого пояснення власника закладу (мережі, магазину), вам слід вдатися до третього кроку і повторно залишити записи у книзі і готувати позов до суду.

Власники магазинів зобов’язані реагувати на усі зауваження, що залишають споживачі в Книзі відгуків та пропозицій, а саме -вносити туди дані щодо відповіді на ваш запис. Отже, при внесенні наступного запису, загляньте, чи бува не залишилось там непрочитаних повідомлень для вас.

Четвертим і найбільш рішучим, кроком є складання та подання позову до суду.

Часто власники закладів відповідають споживачам, які залишили записи, що у даному закладі відбулася перевірка і в майбутньому ситуація не повториться. Утім, якщо ви бачите систематичність таких випадків або вам надали відповідь-відмову у поновленні ваших законних прав на обслуговування (отримання інформації) українською мовою, вам слід  подати позов з проханням у судовому порядку зобов’язати підприємство обслуговувати українською мовою.

На даний момент існують прецеденти, які дозволяють говорити про те, що суди стають на захист прав україномовних споживачів та зобов’язують торгівельні організації обслуговувати клієнтів державною мовою. У справах про захист прав споживачів судовий збір не стягується.

Якщо у вас виникли труднощі, зверніться до громадської організації “Незалежні” або до іншої громадської організації.

Судова практика

Солом’янський районний суд м. Києва у своєму рішенні від 24 грудня 2015 року визнав дії Товариства з обмеженою відповідальністю «Українські продуктові традиції» щодо обслуговування споживача недержавною мовою неправомірними і зобов’язав Товариство з обмеженою відповідальністю «Українські продуктові традиції» здійснювати обслуговування споживача українською мовою.

Рішенням Святошинського районного суду від 03 листопада 2015 року з Товариства з обмеженою відповідальністю «Дієса» стягнуто одна тисяча моральної компенсації за незаконну відмову споживачу в обслуговуванні на державній мові.

Законодавство

Чинне українське законодавство передбачає, що українська мова є єдиною державною мовою на території України, яка вільно і обов’язково використовується (застосовується) не лише в державному, але й приватному секторі, у тому числі у відносинах між споживачами.

Відповідно до ст.15 Закону України “Про захист прав споживачів”, інформація про товар, роботу чи послугу повинна бути надана споживачеві до придбання ним товару чи замовлення роботи (послуги). Інформація споживачеві повинна надаватися згідно із законодавством про мови.

Відповідно до ч.1 ст.17 Закону України “Про захист прав споживачів”, – За всіма споживачами однаковою мірою визнається право на задоволення їх потреб у сфері обслуговування. Встановлення будь-яких переваг, застосування прямих або непрямих обмежень прав споживачів не допускається, крім випадків, передбачених нормативно-правовими актами.

Ст.10 Конституції України вказує, що державною мовою в Україні є українська мова.

Якщо ми глянемо у законодавство що регулює мовне питання у нашій країні, то відповідно до ч.2 ст.6 Закону України “Про засади державної мовної політики”, Українська мова як державна мова обов’язково застосовується на всій території України.

Відповідно до ч.2 ст.18 Закону України “Про засади державної мовної політики”, в економічній і соціальній діяльності об’єднань громадян, приватних підприємств, установ та організацій, громадян – суб’єктів підприємницької діяльності та фізичних осіб вільно використовуються державна мова та інші мови.

Згідно Інструкції «Про порядок позначення роздрібних цін на товари народного споживання в підприємствах роздрібної торгівлі та громадського харчування» № 2 від 04.01.1997 р. меню складають українською мовою, та додатково (не лише, а додатково) іншою мовою, прийнятною для сторін.

Для фірмових страв, назви яких для клієнта звучать загадково, доцільно розшифрувати в меню їх інгредієнти, та при можливості розмістити фото. Заборон на додаткову Інформацію в меню немає (лист Міністерства економіки України від 19.06.2006 р. N 91-28/233 «Про надання роз’яснень про застосування документів, якими регламентується робота закладів (підприємств) громадського харчування»).

Таким чином, за загальним правилом, що міститься у вказаних нормах, українська мова обов’язкова до застосування у всіх сферах суспільного життя.

Наші інтереси: 

Цей чоловік (автор статті) самотужки почав "пробивати" дорогу українській мові ще у 2012-2013 рр. Беремо приклад!

Якщо ви помітили помилку, то виділіть фрагмент тексту не більше 20 символів і натисніть Ctrl+Enter
Підписуюсь на новини

Зверніть увагу

Френк Герберт: Ну як вам друге дно Вулика Геллстрома?

«Вулик Геллстрома», «Дюна» і 10 принципів Джигаду – політичний проект Френка Герберта

«Життя у вулику передбачає не регламентовану монотонність, а МЕТАМОРФОЗУ. Коли комаха досягає межі своїх можливостей, вона чудесним чином перетворюється на абсолютно нову істоту. У цій метаморфозі я...

Останні записи

Кращий коментар

Зображення користувача Володимир Світлий.
0
Ще не підтримано

Я - це Україна. Все починається з мене і мого впливу на моє оточення. А Авакови згинуть як "... роса на сонці..."

Від мрії до слова, від слова до дії, від дії до світлової події.

Коментарі

Зображення користувача Володимир Федько.
0
Ще не підтримано

Чудовий порадник! Свої права треба захищати!

Воїн Світла ніколи не грає за правилами, написаними для нього іншими!

Зображення користувача Володимир Федько.
0
Ще не підтримано

Свого часу російський шовініст з малоросів Шульгін говорив:

"Краще, щоб Україна була самостійною, але російськомовною, ніж у складі Росії, але україномовною. Бо російськомовна повернеться до Росії, а україномовну імперія не втримає”.

Воїн Світла ніколи не грає за правилами, написаними для нього іншими!

Зображення користувача Володимир Самотий.
0
Ще не підтримано

З магазинами все зрозуміло, а що робити з Аваковим?

Зображення користувача Володимир Світлий.
0
Ще не підтримано

Я - це Україна. Все починається з мене і мого впливу на моє оточення. А Авакови згинуть як "... роса на сонці..."

Від мрії до слова, від слова до дії, від дії до світлової події.

Зображення користувача Володимир Федько.
0
Ще не підтримано

Друже Володимире, якщо тобі доведеться розмовляти з Аваковим, то говори українською і якщо він тобі буде відповідати російською, то попрохай перекладача... :-)

Воїн Світла ніколи не грає за правилами, написаними для нього іншими!

Зображення користувача Володимир Федько.
0
Ще не підтримано

Згадав цікаву історію... Десь у кінці 1980-х мій приятель Ігор Запорожець, заступник Голови УКК, поїхав до Москви і взяв участь у мітингу... з українським прапором... Його затримали... ніч він провів у відділку міліції, а ранком його разом з іншими затриманими повели в суд. На суді Ігор зробив дві заяви: 1) Оскільки РСФСР у 1920 році вчинила агресію проти України, а мирний договір не був підписаний... то він вимагає визнати його військовополоненим і поводитися з ним, як з військовополоненим. 2) Оскільки згідно чинного законодавства підсудний, який не розуміє російської мови має право на перекладача, то він вимагає для себе перекладача.

По першому питанню суддя відмовив. А по другому вимога Ігоря була задоволена - йому був наданий перекладач, який перекладав запитання-відповіді... Ігор отримав 15 діб за участь у несанкціонованому мітингу, але всі засуджені учасники його стали дуже поважати!

Воїн Світла ніколи не грає за правилами, написаними для нього іншими!

Зображення користувача Арсен Дубовик.
0
Ще не підтримано

Читаю дописи Літинського у Фейсбуці.
Часто його поради і приклади допомагають і спонукають до ПРАВильного поводження із "продавцями-реалізаторами".

Я придумав тут одну формулу:

"Герої - це ті, хто просто слідують своєму покликанню"

. (Це навіть з умовою, що вони самі себе героями не вважають, навіть навпаки.)
Цікаво, що солово "просто" означає "прямо". Тобто, шлях Героя з одного погляду прямий, а з іншого - Герой не витрачає енергію на зайві "придумування обхідних маневрів" - у нього все йде ПРИРОДНО - у злагоді з Творцем, його Задумом.

"Є десь, у якійсь далекій землі, таке дерево, що шумить верховіттям у самому небі, і Бог сходить ним на землю вночі..." (М. В. Гоголь)