Зображення користувача Миро Продум.
Миро Продум
  • Відвідувань: 0
  • Переглядів: 0

Британія повинна захистити Балтію від Росії - The Times

Спецтема:

Країнам Балтії потрібне керівництво країни, у якої є дипломатичний і військовий вплив. Оскільки щодо майбутнього лідерства Франції, Німеччини і США є сумніви, такою країною має стати Британія.

170225edward-lucas-tiit-plaat.jpg

Едвард Лукас (англ. Edward Lucas; нар. 3 травня 1962) — британський журналіст і публіцист. Кореспондент The Economist по Центральній і Східній Європі.
Едвард Лукас (англ. Edward Lucas; нар. 3 травня 1962) — британський журналіст і публіцист. Кореспондент The Economist по Центральній і Східній Європі.

"Вперше з 1980-х років Британія має серйозні військові зобов'язання в Європі. Ми стали "опорною державою" в Естонії, відправляючи туди війська і координуючи оборону. Канада робить це ж саме в Латвії, Німеччина - в Литві, а США - в Польщі. Батальйон в Естонії постав перед вимогою високого рівня служби, який ми не практикували за останні 30 років. В Іраку і Афгагістані ми воювали проти бойовиків, чиїм найбільш грізним озброєнням були саморобні міни. Росія ж, натомість, - ворог першого світу", - пише на сторінках The Times оглядач Едвард Лукас.

Велика Британія опинилася в складному становищі: вона виходить з ЄС, але все ж лишається важливою військовою силою на новій передовій лінії Європи - в регіоні Балтійського моря.

Сьогодні Кремлю бракує сили СРСР, але Володимир Путін використав доходи від продажу нафти і газу для відновлення боєздатності російської армії. Лукас відзначає російські системи протиповітряної оборони, а також кількісну перевагу у танках і артилерії.

У Естонії нема власних військовоповітряних сил. Британські військові літаки базуються в Балтійському регіоні лише щоб перехоплювати російських порушників, а не вести реальну війну спільно з наземними британськими силами. Перевантажений королівський флот ще не базується в Балтії взагалі.

"Якщо виникне криза, як ми допоможемо нашим військам в Естонії? Раніше відповіддю було: "Зателефонуємо в Пентагон". Тепер нам потрібна нова відповідь", - пише оглядач.

Він додає, що Росія може добитися успіху, якщо швидко буде "підвищувати ставки".

"Що ми зробимо, якщо Кремль встановить безпілотну зону над Балтією і підкріпить цей крок випробуванням невеликої бомби з ядерним зарядом?" - йдеться в статті.

Британський оглядач звертає увагу на те, що зараз п'ять країн Північної Європи, три країни Балтії і Польща поспіхом працюють над новими домовленостями в сфері безпеки і оборони.

"Але цьому північноєвропейсько-балтійсько-польському маленькому НАТО потрібна опора, яка б заповнила прогалини в обороні. Іншими словами, їм потрібне керівництво країни, у якої є дипломатичний і військовий вплив. Оскільки щодо майбутнього лідерства Франції, Німеччини і США є сумніви, такою країною може стати Британія. І наші зобов'язання в Естонії, можливо, лише початок наших дій в Балтії", - йдеться в статті.

На думку оглядача, допомога з об'єднанням сил на передовій зараз може дозволити запобігти війні з Росією.

Раніше міністр оборони Великобританії запевнив Україну в підтримці. За останні два роки близько 5 тис. українських військових пройшли навчання за участі британських військових інструкторів.

За матеріалами DT.UA

Наші інтереси: 

Велика Британія - головний європейський союзник України.

Якщо ви помітили помилку, то виділіть фрагмент тексту не більше 20 символів і натисніть Ctrl+Enter
Підписуюсь на новини

Зверніть увагу

Визначаємо формування прекрасних світів! (Джерело Повноти)

Перехід-IV, або палінгенезія: сім кроків до Homo triplex і універсальної нації нового циклу

Добра Новина дає дороговказ для заснування нового світу та переходу в режим керованої молодості – «вічного життя», по-науковому – біологічного безсмертя. Починати треба вже сьогодні, а діяти...

Останні записи