Зображення користувача Оксана Колосовська.
Оксана Колосовська
  • Відвідувань: 0
  • Переглядів: 0

Американські сланцевики знову у справі

Категорія:

Спецтема:

Значно знизивши витрати і собівартість сланцевої нафти, сланцевики зараз стрімко нарощують видобуток чорного золота. Вони цілком можуть перешкодити виконанню угоди про скорочення видобутку нафти членами ОПЕК і нафтовидобувними країнами, що не входять в картель.

На зустрічі з американськими колегами у Х'юстоні в минулому році, міністр нафтової промисловості Саудівської Аравії Алі Наймі порадив своїм найлютішим ворогам, американським сланцевикам, знижувати витрати, позичати гроші або закриватися. Тоді вважалося, що аравійські нафтовики беруть верх у ціновій війні.

Однак зараз розклад сил явно змінився. Сланцевики послухались поради, пережили найбільшу кризу 2015-16 років, і знову готові до бою.

Більше сотні компаній, що видобували нафту за допомогою методу гідророзриву пласта, в 2015-16 роках збанкрутували. Однак уцілілі стали працювати ефективніше за рахунок нових технологій, скоротили витрати і стали конкурентоздатними. Зараз вони прекрасно почуваються при ціні нафти 50 доларів за барель.

«Сланцевики подолали всі труднощі і зараз повертаються до роботи», - вважає Бен ван Берден, головний виконавчий директор Royal Dutch Shell.

Видобуток нафти в США, після майже 2,5 річного спаду, в ході якого ціна бареля нафти впала зі 100 до 26 доларів, зараз швидко збільшується. Це означає, що американські сланцевики знову зійдуться в поєдинку з ОПЕК.

Всього лише за 9 місяців кількість бурових установок в США збільшилася на 91% і досягла 602. З літа минулого року видобуток нафти виріс на 550 тис. бар / добу і перевищив 9 млн. бар / добу вперше з квітня 2016 року.

Нові реалії для ОПЕК і Росії, яка разом з рядом нафтовидобувних країн, що не входять в картель, приєдналася до угоди про обмеження видобутку нафти, не на користь «традиційних» нафтовиків.

Сланцевики, що повернулися до роботи, вже не ті простаки, які допускали безліч помилок і промахів кілька років тому. Зараз до них приєдналися і найбільші нафтові компанії на чолі з Exxon Mobil Corp., яка виділила на видобуток сланцевої нафти в цьому році майже третину свого бюджету.

«При 55 доларах за барель всі в Америці задоволені і щасливі», - поділився своєю думкою з Bloomberg віце-президент «Роснафти» по переробці, нафтохімії, комерції і логістики Дідьє Касимиро.

На руку сланцевикам і політика нової адміністрації, яка обіцяє зменшити і послабити обмеження, має намір будувати нові нафтопроводи і забезпечити енергетичну незалежність Америки.

Про повернення «життя» американських нафтовиків, і в першу чергу сланцевиків, говорить і їх намір підвищити витрати в 2017 році на 25%. За два перших місяці року енергетичні компанії США зуміли залучити 10,5 млрд доларів.

При цьому велика частина інвестицій дістається сланцевикам і нафтосервісним компаніям. Такого бурхливого початку року в плані інвестицій в Америці не було вже майже 20 років. У січні-лютому нафтові компанії залучили третину інвестицій, отриманих сектором за весь 2015 рік.

Про повернення до нормальної роботи говорить і Мідленд, центр Перміанівського нафтового басейну, одного з найбільших родовищ сланцевої нафти в Америці. Якщо в липні 2016 року табір нафтовиків Permian Lodging, розрахований на 1000 чоловік, був заповнений на 65%, то зараз - вже на всі 100.

У відродженні сланцевого сектора «винна» не тільки енергія сланцевиків. Зіграли свою чималу роль і нові технології більш ефективного буріння свердловин, яких не було ще два роки тому. Допомогли і нафтосервісні компанії, що знизили розцінки.

В результаті, в Shell стверджують, що можуть пробурити зараз свердловину приблизно за 5,5 млн доларів. Це на 56% дешевше, ніж в 2013 році. На довершення до всього, нові свердловини, завдяки вдосконаленим технологіям гідророзриву, дають зараз ще і більше нафти, ніж раніше.

 Досить сказати, що якщо середня свердловина в Перміанівському басейні давала чотири роки тому в середньому 98 барелів нафти в день, то зараз в сім разів більше - 668!

Ряд сланцевих компаній, такі, як, наприклад, EOG Resources Inc. і RSP Permian Inc., обіцяють інвесторам збільшити видобуток нафти протягом 2-3 років на 30%. Це навіть вище зростання в період сланцевої революції в 2010-14 роки.

«Відродження» сланцевого сектора не обмежується тільки Перміанівським басейном. Воно проходить по всій Америці.

Сланцевики добре засвоїли уроки з минулих помилок і мають намір обережно витрачати кошти, на відміну від 2010-15 років.

Так, у великій сланцевої компанії Marathon Oil Corp. повідомили інвесторам, що збираються збільшити видобуток нафти до 2021 року приблизно на 20% навіть в тому випадку, якщо ціна бареля залишиться на рівні 55 доларів. При цьому ніякого особливого збільшення витрат, за словами гендиректора Лі Тіллмана, не передбачається.

На завершення слід додати, що за допомогою великого комплексу заходів і слідуючи пораді Аль Наймі, американським сланцевикам вдалося домогтися головного - підвищення рентабельності.

«Зараз майже всі сланцеві родовища економічні при ціні бареля нафти від 35 до 50 доларів», - говорить Регіна Мейор, глава енергетичного відділу аудиторської компанії KPMG LLP з Х'юстона.

Наші інтереси: 

Збільшення видобутку нафти і зменшення її вартості -  серйозний економічний тиск на Росію.

Якщо ви помітили помилку, то виділіть фрагмент тексту не більше 20 символів і натисніть Ctrl+Enter
Підписуюсь на новини

Зверніть увагу

Передчуття Великого джигаду

Фільм і роман «Дюна» як війна людей і психопатів – три вибухові ідеї таємного послання Френка Герберта

Моад’Діб став рукою Господньою – і пророцтво вільних справдилося. Моад’Діб приносив мир туди, де була війна. Моад’Діб приносив любов туди, де панувала ненависть. Він повів свій народ до справжньої...

Останні записи

Кращий коментар

Зображення користувача Миро Продум.
0
Ще не підтримано

Гарна стаття - коротко, зрозуміло, цікаво, корисно.

Освячуйся! Озброюйся! Плодися!

Коментарі

Зображення користувача Миро Продум.
0
Ще не підтримано

Гарна стаття - коротко, зрозуміло, цікаво, корисно.

Освячуйся! Озброюйся! Плодися!