Зображення користувача Володимир Федько.
Володимир Федько
  • Відвідувань: 0
  • Переглядів: 0

АБЕТКА виживання: 9 днів на кропиві з Кухні Робінзона (ч.II)

Світ:

Спецтема:

Дев’ять днів харчування кропивою – власний досвід.


Як я вже писав у попередньому блозі (АБЕТКА виживання: Кропива в Кухні Робінзона (ч.I) 21 квітня ми зібрали перший врожай кропиви і почали готувати з неї різні страви. За 9 днів, що минули, я декілька разів зробив прогулянки в ліс і назбирав не тільки свіжої кропиви, але і кульбаби. Крім того ми купили на базарі молодий часник, зелену цибулю, цибулю порей, цибулю ріпчасту, кріп, петрушку, картоплю, буряк, моркву і шампіньйони…

Таким чином огляд страв, які ми приготували за ці дев’ять днів, повністю базується на моєму власному досвіді.


Базові принципи:

  • Збирати кропиву (кульбабу та іншу зелень), щоб захистити себе від надмірного надходження з їжею солей важких металів, необхідно не менше, ніж в 300 метрах від жвавих автомагістралей.
  • Щоб не повторюватися в кожному рецепті, то одразу скажу, що обробка кропиви для приготування страв складається з наступних дій: 1) Листя кропиви обрізаються зі стебел. 2) Листя миються холодною водою від пилюки. 3) Для страв, які варяться або смажаться, листя кропиви готові для подальшого використання. Для страв, у яких кропива вживається у сирому виді, листя треба ошпарити окропом, щоб вони не жалили.
  • Пропорції, у яких я компоную інгредієнти в стравах, залежать від моїх уподобань і внутрішнього голосу, який дає мені поради з цього приводу. Я не зважую інгредієнти, тому і не наводжу такі дані у своїх власних рецептах.
  • Під терміном «СПЕЦІЇ» я розумію: лавровий лист, перець чорний горошком, перець чорний духмяний горошком, перець червоний гострий. Компоновка спецій і дозування у стравах залежать від індивідуальних смаків.
  • Сіль я використовую двох видів: кам'яну йодовану і морську.
  • Час приготування страви залежить від кухонних навичок індивідуума та плити на якій готуються деякі страви (газова чи електрична), тому цей параметр я також не наводжу.
  • УВАГА! Для приготування страв з кропивою не можна використовувати мідний і залізний посуд.
  • УВАГА! Готуючи страви з кропиви потрібно не забувати, що не всім корисний вітамін К. Часте вживання кропиви в їжу викликає посилення згортання крові, тому в літньому віці, а так само людям які страждають тромбофлебітом і варикозним розширенням вен кропивою краще не зловживати. Можна послабити кровоспинну дію кропиви, додаючи в страви з неї трави, які знижують згортання крові, наприклад, буркун.
  • УВАГА! Кропиву категорично не можна вживати в їжу вагітним жінкам.

Зелений борщ з кропивою

Склад: Листя кропиви, картопля, морква, цибуля ріпчаста, яйце куряче, спеції, сіль.

Приготування: Варяться картопля, морква і цибуля ріпчаста… За 10-15 хвилин до готовності додаються листя кропиви. Хвилин за 5 до готовності страви додаються спеції і сіль (за власним смаком). Варене круто яйце дрібно ріжеться і висипається в готовий борщ за пару хвилин до повної готовності страви.

Перед подачею на стіл можна заправити борщ сметаною.

Зелений борщ з кропивою і курячими крильцями

Склад: Крильця курячі (щоб кожному члену сім’ї було по 1-му чи по 2 крильця), листя кропиви, картопля, морква, цибуля ріпчаста, яйце куряче, олія, спеції, сіль.

Приготування: Крильця курячі кладуть у каструлю з водою. Коли вода закипить – знімається піна і крильця варяться 10-15 хвилин. Потім додається картопля. Цибуля дрібно ріжеться, морква треться на терці і разом висипаються на розігріту сковороду з олією, підсмажуються і висипаються в киплячий бульйон. За 10-15 хвилин до готовності додаються листя кропиви. Хвилин за 5 до готовності страви додаються спеції і сіль (за власним смаком). Варене круто яйце дрібно ріжеться і висипається в готовий борщ за пару хвилин до повної готовності страви.

Перед подачею на стіл можна заправити борщ сметаною.


Салат з кропиви і зеленої цибулі

Склад: Листя кропиви, зелена цибуля, олія, спеції, сіль.

Приготування: Листя кропиви і зелена цибуля дрібно ріжуться, перемішуються. Додаються спеції та сіль, поливається олією, перемішується.


Салат з кропиви, зелені та варених яєць

Склад: Листя кропиви, кріп, петрушка, зелена цибуля, яйця, сметана, спеції, сіль.

Приготування: Листя кропиви і зелень  дрібно ріжуться і перемішуються. Додаються нарізані шматочки варених круто яєць і все перемішується. Спеції і сіль за смаком. Заправляється сметаною або майонезом.


Салат з кропивою, кульбабою та цибулею порей

Склад: Листя кропиви, листя кульбаби, цибуля порей, олія, спеції, сіль

Приготування: Листя кропиви, кульбаби і цибуля порей дрібно ріжуться і перемішуються, додаються спеції та сіль (за смаком), заправляється олією.


Салат з кропивою, цибулею порей і сирим буряком

Склад: Листя кропиви, цибуля порей, буряк, олія, спеції, сіль.

Приготування: Листя кропиви і цибуля порей дрібно ріжуться, сирий буряк треться на терці, всі інгредієнти перемішуються, додаються спеції, салат заправляється олією і знову ретельно перемішується.


Салат з кропивою, цибулею порей і вареним буряком

Склад: Листя кропиви, цибуля порей, буряк, олія, спеції, сіль.

Приготування: Буряк вимити і відварити, охолодити, потерти на терці. Листя кропиви і цибуля порей дрібно ріжуться. Всі інгредієнти перемішуються, додаються спеції, салат заправляється олією і знову ретельно перемішується.

Замість олії салат можна заправити майонезом.


Салат з кропивою, цибулею порей, цибулею зеленою і вареним буряком

Склад: Листя кропиви, цибуля порей, цибуля зелена, буряк, майонез, спеції, сіль.

Приготування: Буряк вимити і відварити, охолодити, потерти на терці. Листя кропиви, цибуля порей і цибуля зелена дрібно ріжуться. Всі інгредієнти перемішуються, додаються спеції і сіль. Салат заправляється майонезом і знову ретельно перемішується.

Увага! Бульйон від вареного буряка не виливається, а на його основі готується суп!

(Рецепт дивись нижче, де супи…)


Салат з кропиви і цибулі порей (готується за допомогою блендера)

Склад: Листя кропиви, листя цибулі порей, вода, спеції, сіль.

Приготування: Листя кропиви і листя цибулі порей блендеруються з невеликою кількістю води, додаються спеції і сіль.


Суп з кропивою на грибному бульйоні з шампіньйонів

Ідея супу народилася випадково… Зранку, поснідавши, я сів писати блог на історико-політологічну тему. Дружина поїхала в місто по своїх справах… Десь годині о 12-й, я в цей час зробив собі перерву і насолоджувався кавою, додому повернулася дружина з великим кульком шампіньйонів. Радісно посміхаючись вона сказала, що за дуже помірною ціною (майже вдвічі дешевше!) купила 4 кг гарних шампіньйонів і запропонувала законсервувати їх на зиму. Ми законсервували 8 банок грибів (0,55 л). Залишився бульйон від варки шампіньйонів і я вирішив приготувати суп з кропивою на грибному бульйоні…

Склад: Листя кропиви, бульйон з шампіньйонів, картопля, морква, цибуля ріпчаста, спеції, сіль.

Приготування: У грибний бульйон додаються картопля, морква, цибуля і варяться майже до готовності. За 10-15 хвилин до готовності додаються листя кропиви. Хвилин за 5 до готовності страви додаються спеції і сіль (за власним смаком).  

Для антуражу у тарілку можна додати декілька відварених і порізаних шампіньйонів.


Салат з кропиви, цибулі порей і шампіньйонів (готується за допомогою блендера)

Склад: Листя кропиви, листя цибуля порей, шампіньйони, вода, спеції, сіль.

Приготування: Листя кропиви і листя цибулі порей блендеруються з невеликою кількістю води, шампіньйони ріжуться шматочками і перемішуються з блендерованою зеленню, додаються спеції і сіль.


Суп з кропивою на буряковому бульйоні з крильцями курки

Склад: Крильця курячі, буряковий бульйон, листя кропиви, картопля, морква, цибуля ріпчаста, спеції, сіль.

Приготування: Крильця курячі кладуть у каструлю з водою. Коли вода закипить – знімається піна і крильця варяться 10-15 хвилин. Потім додається картопля. Цибуля дрібно ріжеться, морква треться на терці і разом висипаються на розігріту сковороду з олією, підсмажуються і висипаються в киплячий бульйон. За 10-15 хвилин до готовності додаються листя кропиви. Хвилин за 5 до готовності страви додаються спеції і сіль (за власним смаком).


Чай з кропивою

Заварювати чай з кропивою можна як у спеціальних пристроях, так і в термокружці.

Склад: Листя кропиви, цукор.

Приготування: Листя кропиви помістити в ємність, залити окропом, накрити кришкою. Дати настоятися хвилин 10-15. Додати за смаком цукор.


Тонізуючий напій з кропивою і шипшиною

Кропива прекрасно поєднується з шипшиною. На термос ємністю 0,5 л береться від 7 сушених ягід шипшини (можна і більше, все залежить від індивідуальних смаків) і листя кропиви, заливається окропом. Настояти 2-3 години. Можна додати цукру за смаком.

Дуже зручно робити напій перед вело прогулянкою! Поки катаєшся – напій настоюється, і в кінці прогулянки можна підкріпити свої сили!

* * *

Таким чином мій 9-денний раціон виглядає так:

На сніданок традиційна каша (вівсяна чи перлова), у яку додається суміш висівок і клітковини. Щоб не витрачати час за відкривання/закривання банок і відмірювання кожної порції, я в окремій баночці готую суміш, якої мені вистачає на пару тижнів. Пропорційний склад клітковини і висівок – справа індивідуальна.


Також традиційна ранкова кава – чорна кава з невеликою кількістю цукру. Готується, в залежності від настрою і поради внутрішнього голосу, по-східному або експресо.

***

Двічі ми варили борщі (різні), і двічі супи (різні). Салати їли кожного дня. Крім того, другою стравою була варена або смажена картопля; яєшня засмажена на салі чи на олії. За обідом я їм чорний хліб (різні варіанти), а дружина – білий.

Після обіду – чай.

***

На вечерю салати і хліб.

***

На протязі дня я також пив каву або чай.

***

Щодо «десертів»: протягом цих днів я також двічі пив темне пиво з сухариками; один раз коньяк з дольками лимону.


Величезне значення має арійська естетика посуду і кухонних знарядь, за допомогою яких готуються страви і подаються на стіл!


Наші інтереси: 

Вміти використовувати природні джерела вітамінів і біологічно активних речовин. Оскільки Арієць прагне до активного довголіття, то він повинен правильно харчуватися.

Якщо ви помітили помилку, то виділіть фрагмент тексту не більше 20 символів і натисніть Ctrl+Enter
Підписуюсь на новини

Зверніть увагу

Передчуття Великого джигаду

Фільм і роман «Дюна» як війна людей і психопатів – три вибухові ідеї таємного послання Френка Герберта

Моад’Діб став рукою Господньою – і пророцтво вільних справдилося. Моад’Діб приносив мир туди, де була війна. Моад’Діб приносив любов туди, де панувала ненависть. Він повів свій народ до справжньої...

Останні записи

Кращий коментар

Зображення користувача Миро Продум.
0
Ще не підтримано

Реальна жесть! Кропива з курячими крильцями, майонезом і круто звареними яйцями + націоналістичний жовто-синій посуд!

Освячуйся! Озброюйся! Плодися!

Коментарі

Зображення користувача Миро Продум.
0
Ще не підтримано

Реальна жесть! Кропива з курячими крильцями, майонезом і круто звареними яйцями + націоналістичний жовто-синій посуд!

Освячуйся! Озброюйся! Плодися!

Зображення користувача Володимир Федько.
0
Ще не підтримано

Асортимент страв широкий: від класичного сироїдіння до традиційної кухні. Кожен може вибрати для себе те, що йому більше смакує.

Воїн Світла ніколи не грає за правилами, написаними для нього іншими!

Зображення користувача Володимир Федько.
0
Ще не підтримано

Позавчора (30 квітня) до мене по справах приїхав мій заступник по ВІТ «СПАДЩИНА» полковник Валерій … Я приготував вечерю: смажену картоплю, ковбаску і три салати:

*** Салат з кропивою, кульбабою та цибулею порей
Склад: Листя кропиви, листя кульбаби, цибуля порей, олія, спеції, сіль
*** Салат з кропивою, цибулею порей, цибулею зеленою і вареним буряком
Склад: Листя кропиви, цибуля порей, цибуля зелена, буряк, майонез, спеції, сіль.
*** Салат з кропиви і цибулі порей (готується за допомогою блендера)
Склад: Листя кропиви, листя цибулі порей, вода, спеції, сіль.

Валерій – спецпризначенець. У радянські часи пройшов учбову дивізію в Острі… Далі служив і навчався, неодноразово проходив різні курси по виживанню…

Валерію салати дуже сподобалися!

А на завершення вечері ми посмакували тонізуючим напоєм – кропива з шипшиною!

Воїн Світла ніколи не грає за правилами, написаними для нього іншими!

Зображення користувача Зоріна Небокрай.
0
Ще не підтримано

Дякую, Володимире! Певно нам співпало їсти кропиву, бо я сама 3- 4 дні як їм пиріжки з кропивою і салат з неї. Капітально чистить кишківник, переконалась, бо і не знала.
Пиріжки чи млинці на сковороді : мука біла, висівки, пару яєць, молоко і порізана дрібно кропива (багато), сіль, щіпка соди і ложка оцту. Перемішати і на сковорідку з олією.
А салат з кропиви я не шпарила, а товкла товкачиком у мисці.

Від Землі, сили народження, святою водою благословляю!

Зображення користувача Володимир Федько.
0
Ще не підтримано

Дякую, Зоріно за відгук і рецепт млинців :-) Сьогодні ж спробуємо з дружиною!

Воїн Світла ніколи не грає за правилами, написаними для нього іншими!