Зображення користувача Олена Каганець.
Олена Каганець
  • Відвідувань: 15
  • Переглядів: 16

9 розумних порад 30-річним від тих, кому за сорок

Спецтема:

Письменник і блогер Марк Менсон звернувся до передплатників свого блогу, яким за 37 років із проханням поділитися своїм життєвим досвідом, здобутим в період з 30 до 40 років. Поєднавши всі отримані відповіді, Марк отримав вражаючий зразок колективної мудрості: 

 

«Коли мені виповнилося сорок, мій батько сказав мені, що мені сподобається бути сорокарічним, тому що в двадцять ти думаєш, що все знаєш, у тридцять ти розумієш, що це не так, а в сорок ти можеш, нарешті, розслабитися і просто приймати речі такими, якими вони є. У свої 58 я хочу сказати, що він був правий». - Мартін, 58 років

1. Починайте піклуватися про своє здоров'я зараз, без зволікання 

Ваш розум вважає себе на 10-15 років молодше реального віку вашого тіла. Ваше здоров'я піде швидше, ніж ви думаєте, а ви навіть не встигнете цього помітити. Ваше тіло не ламається раптово в один прекрасний день, воно поступово непомітно руйнується протягом багатьох років. За наступні 10 років вам слід сповільнити це руйнування.

Хворі на рак, які пережили інфаркт та інсульт, діабетики і гіпертоніки, люди з хворими суглобами і хронічними болями, всі вони говорять одне і те ж: «Якби я міг повернутися назад і почати все спочатку, я б почав харчуватися здоровою їжею і займатися спортом без зупинки. Тоді я знаходив собі виправдання, але не уявляв наслідки».

2. Не спілкуйтеся з людьми, які погано до вас ставляться

Навчіться говорить «ні» людям, діям і зобов'язаннями, які не несуть ніякої цінності для вашого життя. Не терпіть людей, які не відносяться до вас добре. Не терпіть їх заради фінансових вигод. Не терпіть їх з емоційних причин. Не терпіть їх заради блага своїх дітей або вашого власного блага.

Зазвичай люди долають власні обмеження, тому що їм здається важким образити чужі почуття або вони потрапляють у пастку, бажаючи змінити іншу людину, сподобатися їй або змусити її краще ставитися до себе. Це ніколи не працює. Насправді, це навіть робить все гірше.

Двадцятирічним світ здається відкритим, наповненим можливостями, а брак досвіду змушує їх чіплятися за людей, навіть якщо ті не заслуговують цього. Але тридцятирічні вже дізналися, що хороші відносини виникають з великими труднощами, що в світі завжди вистачить людей, з якими варто дружити, так що немає жодної причини витрачати свій час на людей, які не підтримають нас на нашому життєвому шляху.

3. Ставтеся добре до тих, хто вам небайдужий 

Трагедії трапляються в житті кожного, в колі сім'ї та друзів кожної людини. Будьте людиною, на якого в такі моменти можна розраховувати. Проміжок між тридцятьма і сорока роками ─ десятиліття, коли з вами і вашими близькими починає відбуватися багато проблем, про які ви могли навіть не думати. Батьки вмирають, ваші дружини вмирають або зраджують, діти продовжують з'являтися на світ, друзі розлучаються... Список не має кінця. Ви не уявляєте, напевно, як сильно можна допомогти людині в такий час, просто побувши з ним, вислухавши, не засуджуючи.

4. Всього на світі ви не досягнете ─ сфокусуйтеся на тому, що у вас виходить дійсно добре 

У житті все будується на компромісах. Ви жертвуєте чимось одним, щоб отримати інше, і не можете отримати і те й інше разом.

Більшість людей вибирають свою кар'єру на рубежі двадцятиріччя, і, як і безліч інших зроблених виборів, цей часто виявляється помилковим. Потрібні роки, щоб знайти те, що у нас дійсно добре виходить і приносить задоволення. Краще сфокусуватися на своїх головних достоїнствах і доводити їх до максимуму рік за роком, ніж досягти успіху наполовину в чомусь іншому.

5. Не бійтеся ризикувати, ви все ще можете змінитися

Хоча до 30 років більшість вважає, що повинні дотримуватися обраного шляху, ніколи не пізно почати все спочатку. Саме гірке рішення ─ рішення залишити все як є, хоч ви і вважаєте це неправильним.

Це такі швидкі десять років життя, які перетворюють дні ─ в тижні, тижні ─ в роки. І, виявляється, в 40 років ви не вжили зовсім нічого для вирішення проблеми, про яку були в курсі ще 10 років тому.

Суспільство вимагає від нас «визначитися» до 30 років ─ з кар'єрою, сімейним станом, фінансовим становищем і т.д. Однак більшість з тих, хто відповідав на питання Марка Менсона стверджують, що не можна дозволяти очікуванням від «дорослої людини» заважати вам ризикувати і починати все з самого початку.

Багатьох читачів об'єднувало рішення змінити кар'єру після тридцяти. Один з них кинув високооплачувану роботу військового інженера і став учителем. Двадцять років по тому він називає це найкращим рішенням у житті.

6. Ви повинні продовжувати рости і розвиватися 

«У вас є два активи, втрату яких вам не заповнити: ваше тіло і ваш розум. Більшість перестає розвиватися і працювати над собою після 20. Більшість тридцятирічних дуже зайняті, щоб хвилюватися про саморозвиток. Але якщо ви один з тих небагатьох, хто продовжує вчитися, розвивати своє мислення і піклуватися про своє розумове і фізичне здоров'я, до 40 років ви будете на світлові роки випереджати своїх ровесників». 

─ Стен, 48 років 

Багато читачів відзначали, що рішення знову сісти за парту в тридцять років ─ одне з найбільш корисних дій, які вони вчиняли. Хтось записувався на курси і семінари. Хтось вперше починав свій бізнес або переїжджав в іншу країну. Хтось починав відвідувати психолога або практикувати медитацію. Вашою метою номер один має стати прагнення стати кращою людиною, партнером, батьком, другом, колегою і т.д. Іншими словами, треба рости як особистість.

7. Ніхто не розуміє, що він робить. Звикайте до цього 

Це правило продовжує працювати і в більш пізньому віці ─ по суті, воно працює вічно. Якщо ви ще не померли ─ розумово, емоційно чи соціально ─ ви не можете передбачити своє життя на 5 років вперед. Воно буде йти не так, як ви очікуєте.

Так що припиніть вважати, що ви можете планувати наперед, припиніть мучитися тим, що відбувається зараз, тому що все одно все зміниться, і подолайте бажання контролювати напрям вашого життя.

Більшість того, що ви вважаєте важливим зараз, буде виглядати абсолютно неважливим через 10 або 20 років, і в цьому немає нічого поганого. Це називається «розвиток». Просто намагайтеся постійно не сприймати себе надто серйозно.

8. Вкладати в свою сім'ю ─ воно того варте 

Проводьте більше часу з близькими. Коли ви дорослішаєте, ваші відносини змінюються, і те, як саме вони зміняться, залежить від вас. Ваші батьки завжди будуть бачити вас дитиною, поки ви не покажете їм себе як самостійно-дорослою людину. Всі старіють. Всі вмирають. Користуйтеся відведеним вам часом, щоб побудувати правильні відносини і насолоджуватися сімейним життям.

9. Будьте ласкаві до себе, поважайте себе 

Будьте трохи егоїстом і робіть щось хороше для себе кожен день, ще щось ─ кожен місяць, і щось чудове ─ щороку. Нема нікого, хто піклується або думає про вас настільки ж сильно, як ви самі! Життя важке, так що навчіться любити себе зараз, бо потім це буде зробити важче.

Шестидесятилітня читачка мудро зауважила: «Стикаючись з черговою проблемою, запитайте себе, чи буде результат мати значення через 5 чи 10 років? Якщо ні, витратьте на неї кілька хвилин і живіть далі».

 

Якщо ви помітили помилку, то виділіть фрагмент тексту не більше 20 символів і натисніть Ctrl+Enter
Підписуюсь на новини

Зверніть увагу

Передчуття Великого джигаду

Фільм і роман «Дюна» як війна людей і психопатів – три вибухові ідеї таємного послання Френка Герберта

Моад’Діб став рукою Господньою – і пророцтво вільних справдилося. Моад’Діб приносив мир туди, де була війна. Моад’Діб приносив любов туди, де панувала ненависть. Він повів свій народ до справжньої...

Останні записи

Кращий коментар

Зображення користувача Явсе Світ.
0
Ще не підтримано

"Нам не потрібно знати,що буде і як..нам потрібно знати,що все буде так,як нам потрібно..Слава Одіну,хай буде так"...
Колись такі слова прочитав у якісь книзі,чи статті...

Вірю в те, що розумію.

Коментарі

Зображення користувача Анатолій Висота.
0
Ще не підтримано

Виділив для себе пункт: Не спілкуйтеся з людьми, які погано до вас ставляться

Зображення користувача Таргитай Борисфенів.
0
Ще не підтримано

Парадокс: ніхто не розуміє, що він робить. Однак кожна людина вважає своє розуміння істинно правильним. Як тут бути?

Зображення користувача Вадим Кононенко.
0
Ще не підтримано

Чудові поради.

Зображення користувача Явсе Світ.
0
Ще не підтримано

"Нам не потрібно знати,що буде і як..нам потрібно знати,що все буде так,як нам потрібно..Слава Одіну,хай буде так"...
Колись такі слова прочитав у якісь книзі,чи статті...

Вірю в те, що розумію.

Зображення користувача Юр Цікавий.
0
Ще не підтримано

6. Ви повинні продовжувати рости і розвиватися